Socialna vključenost starejših (VIDEO)

V sklopu plenarnega dela tretjega dneva Festivala za tretje življenjsko obdobje so Ana Ostrman, Janja Romih in Darja Korva razpravljale, kako zagotoviti socialno vključenost starejših v okviru lokalne skupnosti.

Starejši, ki živijo na domu, se često znajdejo v stiski, kako urediti nek problem, kako zadovoljiti vsakodnevne potrebe v gospodinjstvu, na uradih, pri zdravniku in podobno. Starejši so pogosto tudi gibalno ovirani, kar dodatno otežuje njihovo vsakdanje življenje, saj prometna infrastruktura ni prilagojena posebnim potrebam, nastajajo veliki nakupovalni centri, ki zahtevajo avtomobilski ali avtobusni prevoz, majhnih trgovin v mestnih soseskah in na vaseh skoraj ni več. Premalo je servisnih uslug, neenakomerno so razporejene po državi. Starejši pogosto ne vedo, kje lahko dobijo informacije in pomoč. Z navedeno problematiko se srečujejo prostovoljci v projektu “Starejši za starejše”, ko poskušajo pomagati starejšim urejati njihove probleme. Tako prihaja do sodelovanja s socialnimi in zdravstvenimi službami, z občino in z drugimi nevladnimi organizacijami. Pri tem prihaja do ugotovitev, da se javne službe ne povezujejo med seboj, da ni povezovanja med nevladnimi organizacijami kot tudi ne med vladnim in nevladnim sektorjem. Pri zagotavljanju potreb starejših na domu pa je to nujno potrebno.

Zato udeleženci razprave predlagajo ustanovitev lokalnega interdisciplinarnega telesa, kjer bi se ob posameznem kompliciranem problemu starejšega človeka sestali predstavniki javnih služb (sociala, zdravstvo in drugi), društva upokojencev in drugih nevladnih organizacij (RK, Karitas), ki delujejo na področju skrbi za starejše, in skupno dogovorili najboljšo rešitev določenega problema. V nekaterih občinah je taka koordinacija ustanovljena in ponekod uspešno deluje.

Razpravo si v celoti lahko ogledate v nadaljevanju.

1. del
[vimeo]http://vimeo.com/15456796[/vimeo]

2. del

[vimeo]http://vimeo.com/15458904[/vimeo]

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.