Pleskavica z lečo in gobami

Dvomljivci med vegani, ki ne verjamejo, da bi jim lahko karkoli na svetu nadomestilo okus in teksturo sočnega zrezka iz sesekljane govedine, naj poskusijo tele pleskavice iz leče. Ob tem ni odveč pripomniti, da je leča tudi odličen vir proteinov, da je med stročnicami najhitreje kuhana in da jo v velikih količinah konzumirajo po vsej Evropi, Aziji in Afriki (in celo pridelovalci krompirja v Idahu!) Če soje še ne poznate, vas bo presenetilo, kako nežen, sočen in ˝mesnat˝ okus ima. Odraščal sem ob tabornih ognjih, zato vem o čem govorim, kadar govorim o dobrem zrezku. Nič ni bolj slastnega. Včasih si jih nekaj vzamem celo na dolgoprogaški trening ali tekmo.

  • Skodelica posušene zelene leče (ali 2 in pol skodelici kuhane)
  • 2 ¼ skodelice vode
  • Žlica posušenega peteršilja
  • ¼ čajne žličke črnega popra
  • 3 stroki sesekljanega česna
  • 1 ¼  skodelice drobno nasekljane čebule
  • ¾ skodelice mletih orehov
  • 2 skodelici krušnih drobtin
  • ½ skodelice stolčenega lanenega semena
  • 3 skodelice drobno nasekljanih gob
  • 1 ½ skodelice drobno nasekljanih mehkega dela ohrovtovih, špinačnih ali zeljnih      listov
  • 2 žlici kokosovega ali oljčnega olja
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 2 žlici dijonske gorčice
  • 2 žlici žlahtnega (neaktivnega) kvasa
  • Čajna žlička morske soli
  • ½ čajne žličke mletega črnega popra
  • ½ žličke paprike

IZ MASE BOMO DOBILI KAKŠEN DUCAT PLESKAVIC

Veganski recepti vrhunskega športnika Scotta Jureka

Čeprav Scott Jurek ne tekmuje več, je še vedno eden najboljših ultramaratoncev na svetu. Zmagoval je na dirkah, ki štejejo med najbolj naporne športne prizkušnje nasploh, ne le v teku. Sedemkrat je zmagal na znamenitem, 100 milj dolgem ultramaratonu Western States, trikrat na legendarnem grškem Spartatlonu, dvakrat na ultramaratonu Badwater v peklensko vroči Dolini smrti in nenazadnje, bil je zmagovalec “največje tekme, ki je svet ni videl”, tekaškega merjenja moči s Tarahumarami, indijanskim ljudstvom tekačev v mehiških Bakrovih kanjonih. In vse to ob rastlinski hrani. Recept je povzet po Jurekovi uspešnici Jej in teci.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.