Osamljenost po 50. letu povečuje tveganje za možgansko kap

Vertigo Dizziness And BPPV Brain Pain Stroke
Foto: AndreyPopov iz iStock

Osamljenost ni zgolj stanje duha – lahko gre za vprašanje življenja in smrti. Tako pravi nova raziskava Harvarda, ki preučuje, kako občutek osamljenosti, ki je pogosto zanemarjen kot naravni del staranja, lahko drastično poveča tveganje za možgansko kap pri srednjih in starejših odraslih.

Več kot tretjina odraslih, starih 45 let ali več, se počuti osamljene

Raziskovalci so uporabili nov pristop pri preučevanju vpliva kronične osamljenosti. Prejšnje študije so povezovale osamljenost v določenem obdobju (situacijsko) z zdravjem srca in možganov. Po poročilu ameriške Nacionalne akademije znanosti, inženirstva in medicine iz leta 2020 se več kot tretjina odraslih, starih 45 let ali več, počuti osamljene. Osamljenost je opredeljena kot občutek, da smo sami, ne glede na družbeni stik.

Za najnovejšo študijo so raziskovalci preučili rezultate lestvice ocenjevanja osamljenosti za več kot 12.000 ljudi, starih 50 let in več, med leti 2006 in 2018. Udeleženci na začetku študije niso imeli zgodovine možganske kapi in so odgovarjali na vprašanja, kot so:

  • Kako pogosto občutite pomanjkanje družbe?
  • Kako pogosto se počutite izključene?
  • Kako pogosto se počutite izolirane od drugih?

Povezava med osamljenostjo in povečanim tveganjem

Ugotovitve kažejo, da so imeli ljudje, ki so kronično poročali o občutku osamljenosti, 56 % večje tveganje za možgansko kap v primerjavi s tistimi, ki niso poročali o osamljenosti. Pri ljudeh, ki so poročali o situacijski osamljenosti, ni bilo zaznati bistveno večjega tveganja za možgansko kap. Rezultati so bili objavljeni v reviji eClinical Medicine.

Po besedah glavne avtorice študije, doktorice znanosti Yenee Soh s T.H. Chan School of Public Health na Harvardu, ta odkritja dodatno poudarjajo, zakaj je osamljenost pomemben javnozdravstveni problem. “Ko se osamljenost doživlja kronično, naša študija kaže, da lahko igra pomembno vlogo pri pogostosti možganske kapi, ki je že eden izmed vodilnih vzrokov za dolgotrajno invalidnost in smrtnost po svetu,” pravi dr. Soh.

Osamljenost škodi enako kot kajenje do 15 cigaret dnevno

Da razširjena osamljenost v ZDA predstavlja enako tveganje za zdravje kot kajenje do 15 cigaret dnevno, kar zdravstvo letno stane več milijard dolarjev, je dejal tudi ameriški generalni kirurg Vivek Murthy in razglasil najnovejšo epidemijo javnega zdravja.

Osamljenost nedvomno vpliva na zdravje. Druženje in povezanost sta pomembna kot hrana in pijača, zato ju negujte. Prepoznavanje in obravnavanje osamljenosti, zlasti med srednje in starejšimi odraslimi, lahko pripomore k zmanjšanju tveganja za resne zdravstvene težave, kot je možganska kap.

Možganska kap je sicer v ZDA peti vodilni vzrok smrti in se najpogosteje zgodi, ko je pretok krvi v možgane blokiran, kar povzroči poškodbo možganov ali smrt zaradi pomanjkanja kisika in hranil.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPoznate novo aplikacijo Moja eKmetija?
Naslednji članekNaravni repelent proti komarjem za večere v vrtu

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.