Poročilo z delavnice »Lokalno pridelano, lokalno porabljeno«

V soboto 28.2.2015 smo mlade povabili v Bohačev toplar, kjer ob sobotah in praznikih poteka lokalna tržnica za proizvajalce iz Zgornje Savinjske doline. Lokacija same tržnice je postavljena v kozolec, ki ga je Občina Nazarje uredila za ta namen. S ponudbo na tržnici se oskrbujejo predvsem prebivalci Mozirja, Nazarij, Rečice ob Savinji, pa tudi iz drugih krajev Zgornje Savinjske doline.

Kako je potekala vzpostavitev prodaje na tržnici pod Bohačevim toplarjem, o pomenu predelane hrane ter problemih pri prodaji nam je posredovala informacije Štefka Goltnik, vodja Kmetijske svetovalne služb e v Mozirju. Mladi so z zanimanjem prisluhnili tudi proizvajalki domačih izdelkov Anici Bider, ki jim je predstavila, kako poteka prodaja na tržnici ter kako pomembno je ohraniti dober odnos s kupci. Kupci pričakujejo stalno ponudbo ter standardno kvaliteto izdelkov. Predvsem kupci povprašujejo po ekološki pridelavi. Udeleženci so lahko o izkušnjah povprašali tudi druge ponudnike, ki so bili ta dan prisotni.

V drugem delu delavnice smo se odpeljali v Luče v Hišo Raduha, kjer smo dejansko »okusili« in videli, kako Martina Breznik uspešno vključuje lokalno hrano v kulinarično ponudbo. Z izjemnim občutkom in dobro premišljeno tržno strategijo je Hiši Raduha uspelo pridobiti stalne goste. Tržni delež tujih gostov se povečuje. Investicija, ki so jo izvajali v zadnjih dveh letih se obrestuje in prinaša pozitivne rezultate.

Predvsem se je pokazalo, da je Martina Breznik zelo dober motivator, saj z izjemnim navdušenjem in odprtostjo prenaša svoje izkušnje in način razmišljanja, kako uspeti v turizmu.

Več slik si lahko ogledate tukaj >

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.