Mladi želijo ostati v domačem kraju

Mladi udeleženci – večina Solčavanov, prišli pa so tudi z drugih krajev Zgornje Savinjske doline in celo širše -, ki jih zanima ustvarjanje pogojev za nova zelena delovna mesta v domačem okolju, so se zbrali v sejni dvorani Centra Rinka, kjer sta vzdušje na začetku sproščala mlada domačina, kantavtorja Dejan in Luka.

Uvodoma je zbrane pozdravil direktor Centra Rinka, Marko Slapnik. Po kratkem namigu zakaj smo se zbrali, je otvoril svetovno kavarno in razdelili smo se v skupine ter obdelovali naslednja vprašanja:

  • Če ne bi bilo nobenih ovir – kaj bi rad delal, kje bi se zaposlil (doma, drugje)?
  • Katera znanja bi še potreboval – vsak zase, za svojo poklicno pot?
  • Kdo bi bil tvoj zgled v poklicni karieri? Lahko ime ali funkcija.
  • Kakšna delovna mesta bomo potrebovali na Solčavskem, v Zgornji Savinjski dolini do leta 2020?

Ko je vsaka skupina obdelala vsa vprašanja, je sledilo poročanje. V grobem bi lahko sklenili, da si mladi želijo ostati doma in opravljati delo, ki jih bo veselilo, se povezovati z drugimi in ohranjati pristne človeške odnose z odličnimi vrednotami. Zelo konkretni so bili pri vprašanju, katera znanja bi potreboval vsak zase.

Člani projektne skupine smo potem z veseljem predstavili, kaj konkretno lahko mladi pričakujejo od projekta Mladi veter – ®evolucija za vas, saj bo le-ta nudil odgovore na precej izzivov, ki jih zaznavajo mladi. Povedali smo jim, da bomo s 15 delavnicami, namenjenimi njim, začeli jeseni 2014, zaključili pa najkasneje novembra 2015.  Vsebine bodo raznolike, zanimive in bodo nudile odgovore na njihova vprašanja. Več o samem projektu si lahko preberete tukaj.

Na koncu je še vsak udeleženec izpolnil vprašalnik, ki nam bo pomagal pri pripravi konkretnih vsebin za prej omenjene delavnice. Sledilo je neformalno druženje v restavracijskem delu Centra Rinka, kjer so se že začele kresati prve ideje, kako bi lahko mladi poskrbeli za svetlejšo poklicno prihodnost v domačem okolju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.