Maroko je nepozabno doživetje

Na cesti se prepleta za nas nemogoč promet; od avtomobilov, taksijev, konjskih vpreg, mul, avtobusov, motorjev in pešcev.

Skoraj na vsakem križišču je mati z dojenčkom, z ruto privezanim na hrbtu, preprodaja toaletne robčke, spet drugi vleče iz torbe pisane ure, verižice, rute.

Cassablanca

Casablanca je najbolj naseljena industrijska in trgovska prestolnica Maroka. Pristanišče jo povezuje z Afriko, Evropo in Južno Ameriko – Brazilijo ter Argentino.

Najmogočnejša stavba je mošeja Hasana II. z več kot 200 metrov visokim minaretom, ki so jo gradili od leta 1987 do1993. Mošeja zavzema kar 20 tisoč kvadratnih metrov površine in lahko sprejme 25 tisoč obiskovalcev.

Srce mesta je trg Mohameda V, ki ga obkrožajo številne restavracije, hoteli in trgovine .

Essaouira

Orson Wels je v njej snemal del filma Ottelo. Očarljivo mesto, obdano s portugalsko, francosko barberskim obzidjem; zrak diši po morskih ribah; obkroža jo neskončna peščena plaža …

Ime mesta izhaja iz 18. stoletja, iz besede Al Souirah, in pomeni »majhna moč, obdana z zidom«. Opevajo jo kot čudež narave, ki je obdan z vodo, peskom in vegetacijo. Čudovita urbana, bela Medina je pod zaščito Unesca. Ozke uličice se zdijo še bolj ozke, saj so do poslednjega kotička napolnjene z vso mogočo tradicionalno in drugo robo, kot so lončeni izdelki, preproge, srebrnina …

Sidi Kaouki plaža

Južno od Essaouire se razprostira čudovita peščena plaža obrkožena z visokimi rdečimi skalami.

Agadir, netipični Maroko

Je predvsem zanimiv zaradi svoje geografske lege, saj je lociran v mirnem zalivu z ogromnimi peščenimi plažami in obkrožen z planinami Antiatlas in puščavo Saharo.

Mesto je leta 1960 porušil potres in je zaradi interesa tujcev(Angležev) nastal pravzaprav iz nič. V njem ne boste našli nič zanimivega, le moderne hotele, restavracije, nekako ne spada v tradicionalni Maroko.

Podati se je potrebno v nekaj km oddaljeni Immouzer, kjer Vas pričakuje čudovita narava.

Marrakesh

Večina njegovih stavb je rdečkaste ali rožnate barve.Takšna je tudi barva rodovitne prsti v njegovi okolici.

Davnega leta 1062 ga je ustanovila dinastija Almoravidov. Danes gotovo modernega milijonskega mesta ne bi več spoznali. Že njihovi nasledniki Almohadi so v 12. stoletju vse njihove stavbe porušili in mesto gradili znova, tako tudi čudovito »knjigarniško« mošejo in minaret, ki je še danes simbol mesta. Resda je skoraj trikrat nižji od najvišjega 200-metrskega lepotca nove mošeje Hasana II. v Casablanci,

Srce Marrakesh je živahen trg Djemaa el Fna,kjer boste videli kače, akrobate, opice, na tisoče preprog.

Hrana v Maroku je zelo okusna; nikakor ne smete izpustiti hrane pripravljene v tajin-u, dušeno meso, ribe z zelenjavo ter juhe iz polžev.

Maroko je znan po arganovem olju,še posebej te grme obožujejo koze,ki plezajo na njih in se sladkajo z listi.

Maroko je nepozabno doživetje, še se bomo vrnili, čaka nas gorati Atlas in puščavska Sahara.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.