Sezona plaščev

Lov za primernim plaščem ne bi smel biti pretežak – trgovine so polne in sezona je na višku. Na obešalnikih se najde za vsakega nekaj, od klasičnih in retro modelov do modnih in drznejših krojev. Barve tokrat niso v ospredju, več pozornosti je letos usmerjeno na materiale in kroje. Dolžina plašča je odvisna predvsem od oblačil, ki jih nosimo pod njim, a v grobem vedno velja, da so kratki plaščki primernejši za hlače, medtem ko bodo daljši kroji lepo ovili krila in večerne toalete. Naš zaveznik ostaja pas, ki ga zapnemo ali zvežemo in poudarimo žensko silhueto.

Uniformirani stil je še vedno prisoten, najbolj pa ga zaznamujejo gumbi v dveh vrstah, ki so pogosto kovinski. Med stroge kroje lahko prištejemo tudi plašče z ruskim ovratnikom. Minimalističnost in strogost razbijamo z ženstvenimi modnimi dodatki, predvsem ruski ovratnik pa kar kriči po rutkah in šalih, ki morajo biti čimbolj pisani. Še vedno so modni tudi igrivi cofki, ki krasijo robove rut. Ne ustrašite se nagajivosti – cofi niso primerni le za najstnice; vse je odvisno od izbire in kombiniranja.

Kratki modeli plaščkov so logični nasledniki jesenskih jaken. Morda se ne zdijo primerni za hladno vreme, a spremlja jih tudi veliko prednosti, saj se na primer med sedenjem v avtomobilu ali na avtobusu ne bodo zmečkali. Trgovine so to sezono polne tovrstnih plaščkov, ki jih pogosto krasijo veliki gumbi.

Predvsem mladostnice se medtem ne ustrašijo rokavov, ki izgledajo kot prekratki. Tričetrtinski rokavi so čudoviti za kombiniranje s prav tako modnimi dolgimi rokavicami, lahko pa jih nosimo tudi prek debelih puloverjev, katerih rokavi radodarno segajo prek dlani. Plašči s tričetrtinskimi rokavi so praviloma širšega kroja, zato moramo biti pri njih pozorni, da ne pokvarimo linije telesa. Kombiniramo jih z ožjimi hlačami, široke hlačnice pa pridejo v poštev le, če si pomagamo s primernim pasom in ohranimo privlačno obliko.

Omeniti velja tudi pončo, v katerega se lahko v manj hladnih dneh zavijemo kot v udobno odejo. Pončo je sicer bolj primeren za prehodno obdobje, letos pa ga dekleta nosijo predvsem s kavbojkami ali legicami in visokimi škornji z nizkimi petami.

Tiste s polnejšo postavo pazite, da boste izbrale plašč, ki je tejliran ali opremljen s pasom, kar je sicer zlato pravilo pri večini modelov plaščev. Z dobrim krojem lahko ustvarite eleganten videz, ki vas bo ob primernem vzdrževanju spremljal več zim, sploh če ste za ta kos oblačila pripravljene odšteti nekaj denarja več in kupiti resnično kvaliteten izdelek tekstilne industrije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.