Roza oktober: Mesec osveščanja o boju proti raku dojk

Asian woman show pink ribbon as sign of October Breast Cancer Awareness month
Foto: Nattakorn Maneerat iz iStock

Roza oktober je mesec, ki je posvečen osveščanju o raku dojk, najpogostejši obliki raka pri ženskah po vsem svetu. V tem času se po vsem svetu združujejo organizacije, skupnosti in posamezniki, da bi opozorili na pomen zgodnjega odkrivanja, podpore obolelim ter raziskav za zdravljenje te bolezni.

V Roza oktobru številne organizacije in podjetja organizirajo različne dogodke, od pohodov, športnih prireditev do izobraževalnih delavnic in kampanj, ki imajo skupni cilj – spodbuditi ženske k rednemu pregledovanju dojk in širiti zavedanje o pomenu preventive.

roza oktober rak dojk in kruhek Žito
Foto: Lidl/Žito

Že peto leto zapored sta združila moči tudi Žito in Lidl Slovenija. S posebnim kruhom, poimenovanim »kruh chia roza oktober«, ki so ga zasnovali v Žitu in je sveže pečen naprodaj izključno v Lidlovi pekarni, skupaj podpirata Europo Donno − Slovensko združenje za boj proti raku dojk. Od vsakega v oktobru prodanega hlebčka bosta  podjetji skupaj donirali 0,50 evra za podporo programu ROZA, ki ponuja psihosocialno podporo bolnicam, obolelim za rakom dojk in raki rodil ter njihovim bližnjim.

👉 Program ROZA je razvojni program z vsebinami, orodji in ukrepi za psihosocialno opolnomočenje in zdravo aktivacijo žensk z izkušnjo raka dojk in rodil, ki vključuje tudi svojce in bližnje. Cilj programa je doseganje boljšega psihosocialnega zdravja, zmanjševanje neenakosti v zdravju, izboljšanje kakovosti življenja s poudarkom na psihosocialni obravnavi in pomoči bolnicam, njihovim svojcem in bližnjim ter ozaveščanje širše javnosti.

👉 Z »roza« akcijo bo združenje Europa Donna Slovenija s pomočjo podjetij poleg zbiranja sredstev za program ROZA ozaveščalo kupce in zaposlene o raku dojk, najpogostejši obliki tega malignega obolenja žensk v razvitem svetu, ter o pomenu skrbi za zdravje in dobro počutje. Samopregledovanje je namreč učinkovit način za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb, kar pa vodi v uspešnejše zdravljenje in večjo možnost ozdravitve.

Hrustljava rustikalnost s semeni

Letošnji »kruh chia roza oktober« je oblikovan v hlebček. Sestavljajo ga bogata mešanica pšenične, ržene, pirine in ovsene moke. Poleg odlične kombinacije mok ga bogati še kombinacija treh vrst semen: chia, lanenih semen in sezama. Kruh je rustikalne oblike, z enim sredinskim zarezom in posut z mešanico semen. Označen je s hostijo Roza oktober.

O raku dojk

Gre za eno najpogostejših vrst raka, ki lahko prizadene vsako žensko, pa tudi moške, ne glede na starost, zato je ozaveščanje ključno za zmanjšanje števila obolelih. Zgodnje odkrivanje s samopregledovanjem, rednimi pregledi pri zdravniku in mamografijo bistveno poveča možnosti za uspešno zdravljenje.

V Sloveniji je za rakom dojk v letu 2020 zbolelo 1.459 bolnic, pri čemer približno 1 % raka dojk predstavljajo moški bolniki. Pojavnost v zadnjih desetletjih narašča, je navedeno na spletni strani Onkološkega inštituta Ljubljana.

Nevarnostni dejavniki za pojav raka dojke so:

  • demografski dejavniki, med katere spadajo starost, spol in zemljepisna lega;
  • dejavniki materinstva, kamor spadajo zgodnja menarha, pozna menopavza, starost več kot 30 let ob prvem porodu, nerodnost, nizko število otrok ter opustitev dojenja;
  • hormoni, kamor spadata oralna kontracepcija in hormonsko nadomestno zdravljenje;
  • alkohol,
  • debelost,
  • ionizirajoče sevanje,
  • mamografska nepreglednost dojk ter
  • dednost.

Dedne oblike raka dojk so najpogosteje posledica mutacij v genih BRCA1 ali BRCA2.

Bolezenski znaki

Zgodnji rak dojk je omejen na dojko in/ali pazdušne bezgavke. Tipična klinična slika raka dojk obsega trdo, grčasto in praviloma nebolečo zatrdlino v dojki. Ločijo se invazivne in neinvazivne oblike. Več

Preventiva

Možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojk je mamografija, ki lahko odkrije raka, ko je še netipen. Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima tudi ženska sama, saj veliko zatrdlin, za katere se po opravljenih preiskavah izkaže, da so rakave, odkrijejo ženske same s samopregledovanjem. Več

Vir: Onkoliški inštitut Ljubljana

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZPIZ svetuje: Bolj ugodno se je upokojiti konec letošnjega leta kot v začetku prihodnjega

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.