Lokalna izguba maščobe

Odvečne maščobe na trebuhu ne bomo izgubili s stotinami trebušnjakov ali zmanjšali obsega zadnjice s številnimi serijami počepov. Maščobno in mišično tkivo si namreč ne delita krvnega obtoka, zato mišice, ki jih obremenjujemo, prejemajo gorivo (maščobne kisline iz maščobnega tkiva) iz celega telesa in ne samo iz predela nad obremenjenimi mišicami. Konvencionalno prepričanje torej pravi, da nikakor ni mogoče lokalno izgubljati telesne maščobe, maščobo lahko izgorevamo le s porabo kalorij, ki je večja od zaužite količine. Pa to v resnici drži?

lokalna-izguba-mascobe1

Znanstveno ozadje lokalne izgube maščobe
Raziskava dr. Benteja Stallknechta in njegovih kolegov iz Univerze v Kopenhagnu na Danskem je pokazala, da je lokalna izguba maščobe vendarle mogoča, saj je razgradnja maščobe večja v maščobnem tkivu, ki se nahaja v bližini obremenjene mišice oziroma mišične skupine kot razgradnja v maščobnem tkivu nad mirujočo mišico oziroma mišično skupino. V študiji je sodelovalo 10 mladih moških. Najprej so 30 minut izvajali enonožni izteg kolena s 25 odstotki maksimalne kapacitete, nato pa so z drugo nogo vajo ponovili, in sicer 120 minut s 55 odstotki maksimalne obremenitve. Temu je sledilo ponovno izvajanje vaje s prvo nogo, in sicer 30 minut s 85 odstotki maksimalne obremenitve. Testirane osebe so med serijami počivale 30 minut. Ugotovili so, da je razgradnja maščobnega tkiva veliko večja v maščobnem tkivu nad obremenjeno mišico kot pa v območju nad mirujočo mišico. Raziskovalci so pri merjenju presnove maščobe uporabili radioaktivne sledilce, ki so veliko natančnejši kot ostale indirektne metode merjenja presnove maščobe.

Omenili smo že, da imajo mišice in podkožno maščobno tkivo ločen krvni obtok, zato ni neposredne povezave med obema. Zakaj je torej prišlo do povečane porabe maščobe v predelu nad vadečo mišico? Razlog leži v tem, da obremenjene mišice ustvarjajo toploto in pripomorejo k izločanju snovi, ki pospešijo pretok krvi in oksidacijo maščobe v maščobnem tkivu nad obremenjeno mišico oziroma mišično skupino. Med intenzivno vadbo telo izloča stresne hormone, kot so rastni hormon, epinefrin in norepinefrin, ki spodbujajo oksidacijo maščobe (porabo maščobe za gorivo). Ti hormoni potujejo do telesnih maščobnih zalog in pripomorejo k pospešitvi razgradnje maščobnega tkiva. Vadba, pri kateri se dvigne temperatura mišice in maščobnega tkiva, pospeši krvni obtok v maščobnem tkivu, pospeši se raven izločanja stresnih hormonov, ki tako pripomorejo k lokalni izgubi telesne maščobe. Izguba maščobe na problematičnih delih telesa je torej mogoča.

Nekaj napotkov za učinkovitejše lokalno izgorevanje maščobe
Dolgoročno lokalno izgubljanje maščobe pomeni trdo delo. Poskrbeti morate za ustrezno prehrano in vadbo, s katero boste porabljali kalorije, zvišali temperaturo mišic in pripomogli k izločanju stresnih hormonov. Svojega načrta se dosledno držite. S svojim programom vadbe začnite že zjutraj na tešče. Vadba na tešče namreč še poveča porabo telesne maščobe za gorivo med vadbo.

lokalna_izguba_mascobe_3

Vadbo z utežmi usmerite predvsem na problematične dele telesa. Vadite intenzivno, do mišične odpovedi, saj s tem maksimirate mišični metabolizem in temperaturo mišic. Izberite vaje, s katerimi se lahko bolje osredotočite na določene mišic. Tako npr. počepi na eni nogi bolje izolirajo mišice zadnjice in stegna kot počepi na obeh nogah.

Aerobna vadba naj traja od 45 do 90 minut in naj bo usmerjena predvsem na problematične predele telesa. Če se vaši problematični predeli nahajajo na spodnjem delu telesa, priporočamo uporabo eliptika ali tekalne steze z visokim naklonom, saj tako najbolj učinkovito obremenjujete mišice spodnjega dela. Aerobna vadba po treningu z utežmi omogoča še večjo porabo sproščenih maščobnih kislin za energijo.

Prvih 10 minut aerobne vadbe posvetite šprintom oz. HIIT treningu. Aerobno vadbo začnite s petimi intervali, in sicer 1 minuti šprinta (tempo, pri katerem daste vse od sebe) naj sledi 1 minuta počitka. Visoko intenzivna aerobna vadba poviša temperaturo mišic in pospeši krvni obtok v maščobnem tkivu..

Telesne predele, kjer želite lokalno izgubljati maščobo, pred in po vadbi ogrejte, saj segrevanje problematičnih predelov telesa pospeši krvni obtok v maščobnem tkivu na tem predelu. Segrevanje v kombinaciji z vadbo privede do podaljšanega kroženja krvi in podaljšane oksidacije maščobe na tem predelu. Ena izmed snovi, ki pripomorejo k segrevanju telesa, je tudi kapsaicin, snov, ki se nahaja v rdeči papriki. Znanstveniki so ugotovili, da ima obetavne termogene lastnosti. Ob dotiku s kožo ustvarja občutek toplote, zato se ga pogosto uporablja v toplih povojih in analgetičnih balzamih.

lokalna-izguba-mascobe2

V najnovejši študiji tajski raziskovalci ugotavljajo, da snov kapsaicin pripomore k uničevanju maščobnih celic in preprečuje rast novih maščobnih celic. Prav tako zavira delovanje genov, povezanih z rastjo maščobnih celic. V drugi študiji so danski raziskovalci ugotovili, da izdelki, ki vsebujejo kapsaicin, pripomorejo k termogenezi, manjši lakoti, pospešitvi razgradnje telesne maščobe in imajo tako vpliv na izgubo telesne maščobe. Kapsaicin najdete tudi v izdelkih FGM04 Lipo Redux System za ženske in Lipo Redux System za moške.

Za konec
Danski raziskovalci so dokazali, da dolgotrajni trening izoliranih mišičnih skupin ali mišic poveča krvni obtok in razgradnjo maščobe v maščobnem tkivu, ki se nahaja nad obremenjenimi mišicami. Iz izsledkov raziskave ni znano, ali gre za permanentno izgubo maščobe ali se po končani vadbi maščoba obnovi. Glede na to, da so bile testirane osebe moškega spola, ni znano, ali bi pri ženskah lahko dosegli podobne rezultate. Kakorkoli že, študija je vendarle pokazala, da obstaja način, kako maksimirati izgubo maščobe na problematičnih delih telesa. Zakaj ne bi tudi vi poskusili?

maxximum_logo_410

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.