Skoki v tandemu za vse, tudi za zlatoletnike

Vse več abrahamovcev, pa tudi starejših, se odloča, da vsaj enkrat poletijo in si ob rojstnem dnevu ali kaki drugi posebni priložnosti podarijo skok v tandemu z izkušenim padalcem. Nekateri se tako navdušijo, da ‘vajo letenja’ ponovijo večkrat.

img_3522Pogovarjala sem se z Danilom Ledinekom, predsednikom Padalske sekcije Letalskega centra Maribor, izkušenim padalcem, ki se je s padalom spustil, namerno seveda, tudi že v Dravo, in s kolegi padalci popestril prireditve v Mariboru, ter s Tomažem Pirnarjem, prav tako izkušenim padalcem, državnim prvakom v disciplini prosti let, in spremljevalcem tistih, ki se odločijo za skok v tandemu. Mogoče boste prav vi nekoč na Letališču v Skokah skočili z njim.

2009-05-02-11-38-28_img_2610Pa poglejmo najprej, kaj se pravzaprav dogaja visoko v zraku. Ledinek mi je razložil sam potek ‘padanja’ oz. letenja: »Če padalec skoči z višine 4000 metrov, ima najprej približno eno minuto prostega pada, ko še ne odpre padalo.

Nadaljnji čas pa je odvisen od konstrukcije padala – imamo namreč različna padala, od šolskega do športnega. S športnim, ki je skoraj enkrat manjše od šolskega letala, je padalec na zemlji čez približno minuto do dve, s šolskim padalom si lahko privošči tudi pet do deset minut.« Jaz bi si izbrala vsekakor daljši čas, saj bi lahko tako čim dlje uživala.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JCYp0Sw2s3c[/youtube]

Izvajanje formacij več kilometrov visoko v zraku

Pri priljubljenih formacijah, s katerimi velikokrat tekmujejo, a jih žal s prostim očesom s tal gledalci ne vidimo, ker se izvajajo zelo visoko na nebu, imajo padalci prvih 50 sekund čas, da jih izvedejo. Formacije že pred samim letom določijo z žrebom.

formacije-1-avtor-tomaz-unuk

Morajo jih izvesti natančno in v pravem zaporedju, drugače dobijo za izvedbo negativne točke. Padalec kamerman ves čas snema formacije, posnetek pa prikaže potem na tleh sodnikom. Na višini 1300 metrov se formacije zaključijo. Padalci se morajo razkropiti, vsak se mora v desetih sekundah prestaviti stran od drugih, tako da ima dovolj časa in prostora za odprtje padala.

In še skok s tandemom za starejše

»Pri starejših, ki bi radi skočili v tandemu, so žal omejitve, ki jih moramo upoštevati pri sprejemanju kandidatov za skok,« opozarja Pirnar. Pravzaprav so omejitve tudi za mlajše, kar je razumljivo. »Dobro je, da imajo nekaj kondicije in telesno konstrukcijo, ki izkazuje, da vsaj nekaj naredijo za svoje telo, da ga ne zanemarjajo,« dodaja Pirnar.

formacije-2-avtor-tomaz-unuk

Starejši, ki si želijo skočiti v tandemu, se lahko pred tem na skok pripravijo z vsakodnevnimi daljšimi sprehodi ali pohodi, dobro je, da so planinci oziroma gorniki, ali pa, da redno uporabljajo npr. orbitrek. Tudi tiste, ki občasno ali redno smučajo, ne bodo zavrnili, saj so njihovi kolenski in gleženjski sklepi vajeni obremenitev.

Zgornja telesna teža, velja za moške in ženske, je 100 kilogramov, vsekakor pa se ne gleda samo na težo, ampak na razmerje med težo in višino človeka.

Če imate osteoporozo ali težave s sklepi, vam bodo skok v tandemu odsvetovali zaradi varnostnih razlogov. »Človek mora imeti tudi dovolj moči trebušnih mišic, da bo ob pravem trenutku ob pristanku pri skoku v tandemu dvignil noge, saj ne pristaja na nogah, ker bi sklepe preveč obremenil,« pravi Pirnar in dodaja: »Sam polet ni nevaren za telo in sklepe, paziti je treba pri pristanku!«

tandem-1-avtor-tomaz-unuk

Prvi trenutek, ko se odprejo vrata letala in buškne v letalo prvi piš vetra, se marsikomu zviša tudi srčni utrip – zaradi vznemirjenja ali strahu, zato je dobro, da ste popolnoma prepričani že na tleh, da hočete skočiti. Vrnitev na tla z letalom namesto s padalom bi vas pred drugimi lahko spravila v zadrego.

Skoki so za mlade in stare

Starostne omejitve za skoke s padali ni, saj je vse vezano na sistem pasov, ta je univerzalen – če človek paše noter, je sprejet, bi lahko poenostavljeno rekli. Otrok, ki skočijo v tandemu, je zelo malo, ponavadi gre za otroke tistih staršev, ki so sami skočili, potem pa bi radi skok omogočili tudi njihovim potomcem. Teh je okrog 20 do 30 odstotkov.

img_3527Velikokrat se odločajo za istočasne skoke s tandemom pari, dekle in fant oziroma žena in mož, od dvajset do trideset let, teh je od 25 do 30 odstotkov, mogoče celo do 35 odstotkov, pravi Pirnar. No, mogoče se bo kdo od njih kdaj tudi odločil za poroko v zraku.

Velikokrat se zgodi, da dekle ali žena kupi skok v tandemu svojemu izbrancu za rojstni dan, pa tudi obratno, da željo po skoku izpolni svoji izbranki moški. »Zagotovo pa imajo starejši, gospodje in gospe na začetku zlatih let, pri skokih v tandemu okrog 10-odstotni delež,« zaključuje Pirnar, kar pa sploh ni zanemarljiv delež.

Če vas za nenaden podvig nisem prepričala z besedilom in fotografijami, pa le pridite kdaj na letališče v Skoke pri Mariboru, kjer si lahko padalce na padalskem boogieju, ko sprejemajo tudi kandidate za skok v tandemu, ogledate v živo in se z njimi pogovorite.

4 KOMENTARJI

  1. Hehehe, glede na to da jaz sama, ki sem napisala besedilo, še nisem skočila, postavljam mojo željo po nekajminutnem uživanju v zraku na seznam rojstnodnevnih želja. Če ne prej, mi bo do mojih zlatih let uspelo 🙂

  2. Hehehe, glede na to da jaz sama, ki sem napisala besedilo, še nisem skočila, postavljam mojo željo po nekajminutnem uživanju v zraku na seznam rojstnodnevnih želja. Če ne prej, mi bo do mojih zlatih let uspelo 🙂

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.