Nikoli ni prepozno!

V veliko veselje mi je, da lahko strnem vtise prvega dneva tridnevnega Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Že na samem vhodu v Cankarjev dom je bilo tako živahno, da je človek pomislil, da se bo ravnokar začela predstava, ko pa si se sprehodil med številnimi stojnicami in radovednimi obiskovalci prireditve, ti ni bilo več nič jasno, saj si v glavnem srečeval starejše ljudi, ki so dajali vtis, kot da gre za mladince. Da je bilo dogajanje še bolj pestro, so se s starejšimi družili mladi, manj mladi in srednje stari, tako da je nastala nekakšna idealna mešanica »pravih ljudi na pravem mestu ob pravem času«, ki si imajo veliko za povedati.

image004Okrogla miza Aktivno in zdravo staranje
Udeležila sem se ene od številnih okroglih miz in sicer na temo Aktivno in zdravo staranje in poslušala kratka, a zanimiva predavanja strokovnjakov, pretežno iz Zdravstvene fakultete in Fakultete za šport. Posebej bi rada poudarila nekatere zaključke iz predavanja prof.dr. Strojnika, ki je predstavil možnosti uporabe fitnesa za starejše.

S staranjem prihaja do zmanjševanja naših funkcionalnih sposobnosti
To se kaže v zmanjševanju mišične moči za 1-2 % letno, zmanjševanju eksplozivnosti za 3-4 % letno, zmanjševanju aerobne kapacitete za 1 % letno, zmanjševanju gostote kosti za 1 % pri moških in za 2-3 % letno pri ženskah po menopavzi, poslabšanju gibljivosti in ravnotežja in poslabšanju občutka za položaj delov telesa, koordinacije gibanja. Zadeva se lahko samo še poslabša, če npr. obležimo v postelji, saj se po enem tednu zmanjša mišična moč do 20%.

image001Kaj lahko storimo?
Raziskave kažejo, da je mogoče z ustrezno vadbo bistveno izboljšati gibalne sposobnosti starostnikov. Smiselno je vaditi za povečanje moči, vzdržljivosti, gibljivosti in povečanje ravnotežja. Za večjo vzdržljivost se lotimo npr. hoje, teka, kolesarjenja. Dobro je, če je vključeno čimveč mišic in da je težavnost takšna, da začutimo srce. Pomembno je tudi povečanje ravnotežja, ki starejše lahko obvaruje pred včasih usodnimi padci.

Vadba za moč
Posebej velik pomen ima vadba za moč, ki lahko pomembno zmanjša negativne učinke zmanjšanje mišične mase in mišične moči. Gre za vadbo z utežmi oz. za fitnes.Vadba za moč je najbolj učinkovita izmed vseh oblik vadbe za boj proti osteoporozi. Mišična moč je tudi osnova za izvajanje gibanja. Ko mišica ni več sposobna obvladovati telesne mase, se gibalna dejavnost bistveno zmanjša. Poslabšanje aktivacije in povečana atrofija hitrih mišičnih vlaken še posebej negativno vplivata na eksplozivne akcije, ki so pomembne z vidika varnosti, saj se pojavljajo pri ohranjanju ravnotežja. Zato je tej sposobnosti v starosti treba posvetiti največ pozornosti.

image002Fitnes je primeren tudi za starejše
Vadba za moč, če jo primerjamo z aerobno vadbo, je precej bolj varna. Zanimivo je, da danes velja splošno mišljenje, da je fitnes vadba, ki je primerna predvsem za mlade. Vsekakor je fitnes primeren tudi za mlade, vendar pa veliko bolj lahko koristi starejšim.

In še nekaj je bilo danes posebej poudarjeno: NIKOLI NI PREPOZNO!
Tudi če 80 let star človek začne vaditi, si lahko z vadbo poveča kakovost življenja!

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.