Ko sem se vsako poletje vozil v Auburn, sem moral svoj mešalec z visokimi obrati puščati doma, zato sem si “sirov” namaz pripravil vnaprej. Na ezekielovem kruhu (narejenem iz stročnic in celih žit ter brez kvasa) je odličen vir ogljikovih hidratov in proteinov. Tahini daje “siru” svoj okus, razen tega pa zagotavlja potrebne maščobne kisline.
- 400g konzerva trdega tofuja, odcejenega
- 3 žlice belega ali rumenega misa
- 3 žlice limoninega soka
- ¼ skodelice tahinija
- 2 žlici oljčnega olja
- ¼ neaktivnega kvasa
- 3 čajne žličke mlete paprike
- žlica vode
- ½ čajne žličke česna v prahu
- čajna žlička čebule v prahu
- čajna žlička dijonske gorčice
Sestavine mešamo v mešalniku tako dolgo, da dobimo gladek namaz. Lahko si ga namažemo na polnozrnat (jaz najraje na ezekielov) kruh, dodamo rezine paradižnika in kakšen list solate in dobimo “sirov sendvič”, lahko ga postrežemo s krekerji ali pa vanj pomakamo koščke surove zelenjave. V hladilniku vam lahko zdrži kakšen teden, v zmrzovalniku pa mesec dni.
ZADOŠČA ZA 3 SKODELICE NAMAZA
Veganski recepti vrhunskega športnika Scotta Jureka
Čeprav Scott Jurek ne tekmuje več, je še vedno eden najboljših ultramaratoncev na svetu. Zmagoval je na dirkah, ki štejejo med najbolj naporne športne prizkušnje nasploh, ne le v teku. Sedemkrat je zmagal na znamenitem, 100 milj dolgem ultramaratonu Western States, trikrat na legendarnem grškem Spartatlonu, dvakrat na ultramaratonu Badwater v peklensko vroči Dolini smrti in nenazadnje, bil je zmagovalec “največje tekme, ki je svet ni videl”, tekaškega merjenja moči s Tarahumarami, indijanskim ljudstvom tekačev v mehiških Bakrovih kanjonih. In vse to ob rastlinski hrani. Recept je povzet po Jurekovi uspešnici Jej in teci.