Kako pogosto menjati kuhinjsko krpo, brisačko in gobico?

higiena krpa gobica kuhinja
Foto: Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay on Pixabay

Kuhinja je središče vsakega doma, a tudi prostor, kjer se hitro naberejo bakterije in umazanija. Da bi ohranili higieno in zdravje, je pomembno redno menjati kuhinjske pripomočke ter poskrbeti za čistočo površin z naravnimi čistili. Preverite, kako pogosto je treba menjati ključne pripomočke v kuhinji in kako jih očistiti z naravnimi sredstvi.

Krpa za brisanje posode

Krpe, s katerimi brišemo posodo, so pogosto vlažne, kar ustvarja popolne pogoje za razvoj bakterij.

Menjava: Priporočljivo je, da jih menjate vsak 1–2 dni, še posebej, če z njimi brišete mokro posodo (posode ne pustite, da se odcedi in osuši oziroma ne uporabljate pomivalnega stroja, kjer se posoda skoraj dokončno posuši v stroju) ali razlito tekočino.

Nasvet: Po uporabi krpe obesite, da se posušijo. Operite jih na visoki temperaturi (60–90 °C) enkrat tedensko.

Krpa za roke

Krpe za brisanje rok so manj izpostavljene vlagi kot tiste za posodo, a jih pogosto uporabljamo čez dan.

Menjava: Menjajte jih vsakih 2–3 dni, ali pogosteje, če ste pripravljali surovo meso ali delali z umazanimi rokami.

Gobica za posodo

Gobice za posodo so pravi magnet za bakterije, saj pogosto ostanejo mokre in polne ostankov hrane.

Menjava: Gobico zamenjajte vsakih 1–2 tedna, odvisno od uporabe. Da podaljšate njeno življenjsko dobo, jo po uporabi temeljito sperite, ožemite in pustite, da se temeljito posuši. Gobico lahko tudi razkužite – enkrat tedensko jo za 1 minuto segrevajte v mikrovalovni pečici, namočeno v vodi. A pozor! Tako lahko razkužite le tiste, ki so brez kovinskih delov!

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.