Prijave na Simbiozo le še do 15. oktobra

Prijave na delavnice, ki bodo letos potekale na več kot 340-ih lokacijah, so odprte do 15. oktobra 2013. Po zaključku tedenskih delavnic, ki bodo letos zadnjič potekale v tovrstni obliki, bo Simbioza dobila trajnostni značaj. Medgeneracijsko sodelovanje bo v vsakdanjik namreč vtkala z neprofitnim programom Simbioza mojstri, namenjen povezovanju mladih iskalcev zaposlitve, in starejših, ki si želijo vstopiti v svet računalništva, ter drugimi projekti medgeneracijskega sodelovanja.

Ideja Simbioze iz leta v leto raste

V preteklih dveh letih je projekt Simbioza, največji vseslovenski prostovoljski projekt za dvig računalniške pismenosti starejših, skupno povezal približno 16.000 starejših, udeležencev, in mladih mentorjev. Raslo je tudi število lokacij izobraževanj, ki jih je letos na voljo več kot 340. »Število lokacij je od lani še zraslo, kljub velikemu številu mest, pa so nekatere lokacije že polno zasedene. Vsem, ki o udeležbi v letošnji Simbiozi še razmišljajo, zato svetujemo, naj nikar ne odlašajo s prijavo. Družba bo prijetna, znanja koristna, celostna izkušnja pa nepozabna,« k prijavam poziva Ana Pleško, vodja projekta Simbioza 2013. Vsi starejši z željo po osvajanju novih znanj in mlajši prostovoljci se lahko prijavijo do 15. 10. 2013 na spletnem mestu www.simbioza.eu ali telefonski številki 040 940 888.

»Po dveh uspešnih letih lahko rečemo, da v tretje ponujamo izobraževanja na visokem kakovostnem nivoju. Poleg osnov računalništva in mobilne telefonije se starejši lahko spoznajo z internetom, e-pošto in tudi s Facebookom, prek katerega mnogi ohranjajo stike tudi v bodoče. Na nekaterih lokacijah starejšim letos predstavljamo tudi najsodobnejše trende – tablične računalnike. Letošnje leto pa je posebno in prelomno tudi zato, ker Simbioza dobiva trajnostni značaj,« letošnje aktivnosti povzema Ana Pleško.

Prihajajo Simbioza mojstri in novi projekti medgeneracijskega povezovanja

Poleg rasti števila lokacij je bila v zadnjih letih opazna rast zanimanja za projekt med prostovoljci. »Mladi se vse bolj zavedamo, da je medgeneracijsko sodelovanje nujno, hkrati pa tudi koristno. Simbioza prostovoljcem nudi pripravo na vstop na trg dela ter priložnost za osebnostno rast. Novi stiki, znanja, drugačne izkušnje, pa tudi kakšna modrost starejših, so neprecenljiva popotnica za prihodnost. Zato smo začeli razmišljati o tem, kako bi mlade iskalce zaposlitve in starejše še bolj povezali. Tako so se rodili Simbioza mojstri,« pravi Žiga Vavpotič, pobudnik projekta.

Simbioza mojstri so neprofitni projekt, ki bo v duhu socialnega podjetništva mladim brez izobrazbe in iskalcem prve zaposlitve ponudil priložnost, da razvijejo znanje, ki starejšim pomaga pri osnovah računalništva. Simbioza mojstri bodo s projekti, kot so nedavno odprt Simbioza medgeneracijski center; Simbioza šole, ki so v nastajanju; ter povezovanjem Simbioze s tujino; medgeneracijsko sodelovanje utrdili in razširili. »Glede na trajnostne nastavke Simbioze, ki bodo polno zaživeli v naslednjem letu, enotedenske delavnice, ki jih letos izvajamo že tretjič, morda sploh ne bodo potrebne. Ideja Simbioze je namreč veliko širša – povezovati generacije vsak dan, v Sloveniji in svetu. Menim, da smo na pravi poti, da nam to tudi uspe,« zaključuje Vavpotič.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.