O filozofski posvetovalnici "S pavjim peresom"

Imate vprašanje ali težavo, ki bi jo radi zaupali filozofu Goranu Potočniku Černetu? Pišite mu na elektronski naslov svetovalnica@zl.webinarji.eu. Brezplačen odgovor bo skupaj z vašim vprašanjem objavljen v naši rubriki Svetovalnica. Verjamemo, da bodo vaša vprašanja in odgovori strokovnjaka pomagali še komu, ki ima podobne težave.

Vsak od nas se je večkrat že znašel v zagati, iz katere se ni in ni hotela pokazati odrešujoča steza. Pa naj je šlo za velike eksistencialne in življenjske probleme (kako naprej? kako naj se odločim, da moja odločitev ne bo koga prizadela? kaj je prav in kaj v danem trenutku ni prav? kaj je pomembno v življenju? do kam smem pomagati svojim bližnjim, ne da bi jim pri tem škodoval ali škodoval drugim? se moja življenjska pot odvija v pravo smer? …) ali bolj vsakdanje in konkretnejše težave (jutri imam uvodni nagovor na kolegiju, pa ne zaupam preveč temu, kar sem pripravil; upam, da se v moj zagovor diplomske naloge ni priplazila kakšna malenkost, ki mi bo zagovor postavila popolnoma na glavo; na razgovoru za službo se moram pokazati v čim lepši, a hkrati realni luči, le kaj vse me bo vprašal bodoči delojemalec; imam dobro poslovno idejo, a bi jo rad pred izvedbo še s kom prevetril …).

Tabletka tu ne pomaga, pogovor pač.

In filozofska posvetovalnica je prostor, kjer se skozi pogovor rešujejo takšne in številne druge težave. Osrednja točka teh pogovor so misli, cilj pa so čiste misli, misli, ki niso več obtežene z nanosi, ki onemogočajo, da bi stvari videli preprosto takšne, kot so. (Več o filozofski posvetovalnici si lahko preberete tu.)

In zakaj je to pomembno?

Italijanski filozof Umberto Galimberti bi rekel, da se nas takšne, obtežene misli lastijo, da nas zavajajo. Da jih ne mislimo mi, temveč one mislijo nas. Jim slepo verjamemo, ne da bi jih prevetrili.

In kako misel prevetriti? Tako, da jo ponovno pre-mislimo. Ni drugega “zdravila” za misli, kot so misli same. In temu se reče pogovor, ki ni nič drugega kot soočenje misli.

Zato se v filozofski svetovalnici dialoško posvetujemo, ne pa monološko svetujemo.

Metode, ki jih uporabljamo pri svojem delu:

  • metoda Pavjega peresa (Uporaba »mavrice« različnih miselnih načinov iskanja bistva problema – med načini lahko drsimo in uporabimo tistega, ki je v danem trenutku najbolj primeren – poiščemo ga skupaj)
  • metoda Sokratskega dialoga (Zaporedje vprašanj, ki udeleženca pripeljejo do tega, da ugleda »resnico« svojega položaja – z vsakim vprašanjem se odstrani en ovoj nepotrebnega nanosa)
  • metoda Advocato Diaboli (Postavljanje »sitnih«, »tečnih« vprašanj, ki nas nekoliko šokirajo, a s tem odprejo nov pogled nase)

Posvetovalnico vodi Goran Potočnik Černe, profesor filozofije in sociolog kulture. Veliko bere in piše. Ker pa je prepričan, da je poleg miselne »telovadbe« potrebna tudi tista običajna, se ukvarja z japonsko borilno veščino Kendo. Je nosilec črnega pasu 3. (San)dan ter inštruktor. Z ženo in hrtom Ninom živijo v Mariboru ob prelepem Mestnem parku.

Imate vprašanje ali težavo, ki bi jo radi zaupali filozofu Goranu Potočniku Černetu? Pišite mu na elektronski naslov svetovalnica@zl.webinarji.eu. Brezplačen odgovor bo skupaj z vašim vprašanjem objavljen v naši rubriki Svetovalnica. Verjamemo, da bodo vaša vprašanja in odgovori strokovnjaka pomagali še komu, ki ima podobne težave.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.