Avokadov namaz guacamole

Avkado je izjemen vir zdrave, mononenasičene maščobe, paprika jalapeño pa dodaja prijetno ostrino (odstranite seme in uporabite le polovico paprike, če vam je preveč pekoče). Oboje sta že sami po sebi plemeniti rastlini, v kombinaciji pa predstavljata eno od najboljših odkritij človeštva. Zame je ta recept vsekakor čisto na vrhu priljubljenih. Redke so večerje brez priboljška v obliki guaca – če pa je večerja mehiška, pa brez tega sploh ne gre. Poskusite žličko mešanice in pritrdili mi boste. Za hiter in zdrav prigrizek uživajte v guacu na topli, pravkar pečeni tortilji.

  • 2 zrela avokada
  • sok dveh majhnih limet
  • srednje velik nasekljan paradižnik
  • strok česna, nasekljan
  • jalapeño paprika, očiščena, nasekljana
  • 10 nasekljanih listov svežega koriandra
  • čajna žlička morske soli

Avokado prerežemo na polovico in izdolbemo meso. V večji posodi mu dodamo limetin sok in ostale sestavine ter dobro pretlačimo, nato pa pustimo 10 do 20 minut počivati na sobni temperaturi.

2 ½ SKODELICI ZADOŠČA ZA 6-8 PORCIJ

Veganski recepti vrhunskega športnika Scotta Jureka

Čeprav Scott Jurek ne tekmuje več, je še vedno eden najboljših ultramaratoncev na svetu. Zmagoval je na dirkah, ki štejejo med najbolj naporne športne prizkušnje nasploh, ne le v teku. Sedemkrat je zmagal na znamenitem, 100 milj dolgem ultramaratonu Western States, trikrat na legendarnem grškem Spartatlonu, dvakrat na ultramaratonu Badwater v peklensko vroči Dolini smrti in nenazadnje, bil je zmagovalec “največje tekme, ki je svet ni videl”, tekaškega merjenja moči s Tarahumarami, indijanskim ljudstvom tekačev v mehiških Bakrovih kanjonih. In vse to ob rastlinski hrani. Recept je povzet po Jurekovi uspešnici Jej in teci.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.