Medgeneracijska druženja v Domu sv. Lenarta

Sosed brez soseda na more živeti. Tako pravi slovenski pregovor. Pa tudi drži. Vsaj tako je pri nas v Lenartu. V isti soseski kot Dom sv. Lenarta, biva še Mravlja – enota VDC, vrtec in druge podobne ustanove. Radi smo skupaj in lepo nam je, kadar se družimo. Vsak je nekaj posebnega in vsak po svojih močeh prispeva k dobremu vzdušju v naši soseski. Obiskujemo se za praznike, kjer se običajno družimo ob nastopu in drug k drugemu prihajamo tudi ob drugih priložnostih, denimo ob pustu ali pa najdemo kakšen drug razlog, da se družimo.

Stanovalci Doma so izredno uživali ob obisku novega prizidka vrtca, ki je bogatejši tudi za knjižnico, pa njihove čutne poti. Tudi sprehajali smo se že skupaj. Ko se otroci in vzgojiteljice odpravijo na sprehod nas radi presenetijo s kakšno pesmico, ki jo zapojejo medtem, ko stanovalci počivajo na klopcah pred Domom. Včasih nam pa preprosto samo pomahajo z drugega konca naše ulice.

Varovanci iz VDC-ja se udeležujejo otvoritev likovnih razstav in raznih glasbenih prireditev. Skupaj z njimi smo likovno ustvarjali. V tekočem šolskem letu redno vsak petek k nam prihajajo učenci OŠ Lenart in učiteljica Simona, ki skupaj s stanovalci igrajo družabne igre kot so domine, človek ne jezi se, karte, spomin in šah. Skupaj igramo tudi pikado in balinamo. Otroci in učiteljice iz OŠ nam radi polepšajo tudi praznične dni.

[slideshow id=69]

V letu 2012 smo v sodelovanju z dijaki dijaškega doma Antona Martina Slomška iz Maribora pripravili prvi medgeneracijski tabor, kjer smo skupaj preživeli tri vesele in prijetne dni, polne medsebojnega druženja in dobre volje. Najprej smo skupaj zasadili zelenjavni vrt, preživeli popoldan ob potopisnem predavanju, plesali in vriskali na sladolednem pikniku, druženje pa zaključili s sveto mašo.

V oktobru 2012 smo se za dva dni priključili avstrijskemu mladinskemu prostovoljskemu projektu “72 ur brez kompromisa”. V tem času so se prostovoljci skupaj s stanovalci na vozičkih odpravili na sprehod do mestnega parka, se veselili na kostanjevem pikniku, pomerili v bowlingu in pikadu, se medsebojno spoznavali in duhovno bogatili. Udeleženci so opravili tudi nekaj tehničnih del in nalog v okolici Doma.

Takšna srečanja in druženja so priložnost, da razbijemo tabuje in združimo otroško in mladostniško razigranost z modrostjo starosti.

Mnenja stanovalcev:
  • Andrej V.: Medsebojno druženje je pozitivno za starejše in mlade. Mladi so nam prinesli precej pozitivne energije.
  • Brane K.: Srečanje je bilo pozitivno za mlade in stare. Mladi so spoznali kaj je starost.
  • Helena Z.: Radi se srečamo z mladimi, radi sodelujemo in opazujemo njihov napredek.
  • Franc M.: Mislim, da je tak medgeneracijski stik zelo koristen, da ti mladi, razigrani dijaki vidijo tudi drugo plat življenja.
  • Zakonca Rajzer: Medgeneracijsko srečanje je bilo pohvalno in si še želimo takšnih stikov.
  • Milica K.: Moje mnenje o tem srečanju je najlepše. Dijakinje sem povabila v svojo sobo in s tem pripomogla k reklami našega sončnega bivalnega doma starejših.

[nggallery id=69]

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.