Mreža MATIjA – kot Google, Facebook in eBay za starejše

Neprofitna platforma MATIjA na brezplačni številki 080 10 10 ponuja informacije ter dostop do storitev in blaga, ki jih potrebujejo predvsem starejši. – Z mrežo MATIjA je mogoče razbremeniti sorodnike, prijatelje in znance, saj lahko z enim klicem na 080 10 10 pridemo do informacij o prostih mestih v domovih za starejše, o možnostih prevoza do bolnišnice, o tem, kje je na voljo najcenejša kurjava za dom in podobno.

Platforma MATIjA je bila finalist izbora za Družbeno inovacijo 2012, ki ga je 18. 10. 2012 v okviru mednarodne konference »3. dnevi socialne ekonomije 2012« organiziral Sklad 05 – ustanova za družbene naložbe, v sodelovanju z organizacijami SKUP, Brez dobička in ŠENT. Lahko bi rekli, da je platforma MATIjA nekakšen GOOGLE za starejše (www.cd-matija.si) in tiste, ki nimajo dostopa do informacij preko spleta. Mreža je namenjena uporabnikom po vsej Sloveniji, ne le tistim, ki živijo v večjih mestih.

Platforma MATIjA je začela delovati decembra 2012, preko brezplačne telefonske številke 080 10 10 pa ponuja vrsto uporabnih informacij in dostop do storitev predvsem za starejše. V mreži MATIjA prepletamo potrebe uporabnikov, njihova vprašanja, dejavnosti prostovoljskih in humanitarnih organizacij ter preverjeno ponudbo pomoči, storitev pa tudi blaga, po katerih starejši najpogosteje povprašujejo. Na tak način ponujamo preprost dostop preko ene točke na podlagi telefonskega klica na brezplačno številko 080 10 10, saj so prav starejši tista skupina, ki zaradi slabega poznavanja informacijske tehnologije nimajo možnosti izbire med širokim naborom informacij, ki so dostopne na spletu.

Kot Google, Facebook in eBay skupaj

MATIjA je zasnovan kot Google za starejše, kjer bodo dobili vse potrebne informacije, Facebook za starejše, saj bodo preko njega lahko sklepali nova prijateljstva ter iskali pomoč in poznanstva, ter eBay za starejše, saj bodo na tej telefonski številki lahko naročali storitve in blago, ob tem pa dobili informacije o tem, kako so s ponudbo storitev in blaga zadovoljni drugi uporabniki.

Platforma MATIjA je inovativna storitev, ki temelji na načelih družbene odgovornosti, socialnega podjetništva in neprofitnosti, hkrati pa upošteva ekonomske interese vseh skupin, zato se tudi financira iz samega izvajanja dejavnosti in ne bremeni državnih virov. Podporo mreži MATIjA so izrazili ministrstvo za delo ter ključne raziskovalne in strokovne organizacije (IVZ, Inštitut za socialno varstvo, …). Uspešnost mreže je odvisna od njene široke uporabe s strani starejših, uporabniških in drugih nevladnih organizacij ter interesov ponudnikov in blaga, da se v mrežo vključijo, zato jo želimo promovirati, širiti informacije o njej in povabiti vse, da jo preizkusijo in si sami ustvarijo mnenje o koristnosti njenega delovanja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.