Od računa do računa … me boli glava

Začetek leta je že standardno čas obljub in lepih želja, luknja v proračunu pa še pripomore k novim ciljem – “letos bomo pa res varčevali” je že kar ustaljena popraznična fraza. Toda kako začeti? In kako res varčevati? Prvo in osnovno pravilo je, da varčevanje ne pomeni stiskanje pasu za nekaj tednov, ki mu nato sledi novo obdobje potratnih dni. Pravo varčevanje je tisto, s katerim vaše izdatke uskladite z vašimi prihodki ter si nato ob izjemnih priložnostih brez sramu lahko privoščite tudi kak večji strošek.

Moje (drago) gnezdece
Največ denarja, naj je slišati še tako čudno, lahko prihranite pri najbolj enostavnih stvareh. Začnimo pri vašem stanovanju. Če gradite hišo ali kupujete stanovanje, se pozanimajte, kako je vaše prihodnje bivališče izolirano. Materiali, ki se uporabljajo za izolacijo, so sicer pregrešno dragi, vendar morate upoštevati, da tam ne boste živeli le nekaj mesecev, ampak več let, morda celo do konca življenja. V tem času se vam bo dobra izolacija skozi stroške, ki jih boste prihranili pri ogrevanju, desetkratno poplačala. Tudi če ste lastnik gozda in mislite, da je vaše ogrevanje poceni, to ne drži povsem. Res je, da vas stane manj, kot če bi kurjavo kupovali, vendar bi lahko ob manjši porabi presežek kurjave prodali – in denar porabili na drugačen način.

Ko kupujete nove gospodinjske aparate, se pri trgovcih ali prijateljih, ki jih že uporabljajo, pozanimajte, kako potratni so. Pomivalni ali pralni stroji, ki so na prvi pogled cenejši, vas bodo morda spravljali ob živce z veliko porabo vode, elektrike in pralnih sredstev. Če imate cenejše ogrevanje, lahko pomivalni stroj nastavite na uporabo tople vode, s čimer boste prihranili elektriko, pa še hitreje bo opravil svoje delo. V sobah, kjer se zadržujete dlje časa ali preživljate svoj prosti čas, namestite varčne žarnice ali neonske luči. Res je, da so dražje in je včasih treba počakati trenutek ali dva, da se prižgejo, vendar lahko z njimi prihranite veliko več, kot ste vanje vložili. Nenazadnje tudi trajajo nekajkrat dlje kot običajne žarnice.

In če najemate stanovanje? Naj vas ne bo sram podrobno spraševati, kakšni so stroški v stanovanju. Na osnovi izkušenj vam lahko namreč izdam, da se lahko stroški (ogrevanje, čiščenje, voda, različna zavarovanja, plačevanje hišnika itd.) za srednje veliko stanovanja razlikujejo tudi za 1, 2 ali celo 3 stotake. Zares! Zato sprašujte prej, preden se preselite. Pa čeprav le v sosednjo ulico.

Avtomobil – statusni simbol ali prevozno sredstvo?
Prav neverjetno je, kako zlahka velika večina ljudi porabi ogromne vsote za nakup novega avtomobila, bodisi z gotovinskim plačilom bodisi z najetjem vse prej kot ugodnih kreditov. Običajen izgovor je potreba po prevoznem sredstvu, ponavadi pa je resnica vse prej kot taka – nov avto ima moj prijatelj/sodelavec/sosed, zato ga moram imeti tudi jaz in pika! Ni skrivnost, da ima Slovenija v zadnjih letih enega najboljših in najmodernejših voznih parkov v Evropi in da je avto na sončni strani Alp statusni simbol številka ena, toda zavedati se morate, da so statusni simboli za tiste, ki si to lahko privoščijo. Večina nas ostalih bi se morala zadovoljiti s tistim, kar ostane.

In ko boste sami sebe prepričali, da avtomobil zaradi svoje cene ni najbolj primerno sredstvo za tekmovanje z znanci in prijatelji, boste ugotovili, da pravzaprav ne potrebujete cestnih ladij z vsemi mogočimi aparaturami, ampak lahko za precej manj denarja kupite avtomobil, ki vam bo dolgo in zvesto služil. Pa še pri registraciji in porabi goriva boste privarčevali, da lažjega parkiranja niti ne omenjamo.

Glede na vedno višje cene motornih goriv lahko tudi na cesti storite precej za svojo denarnico. Redno, vsaj enkrat na mesec, preverjajte napolnjenost vaših pnevmatik. Podatke o optimalnem tlaku v pnevmatikah najdete v avtomobilskem priročniku, brezplačno pa lahko tlak preverite na vseh bencinskih črpalkah. Nepravilno (preveč ali premalo) napolnjene pnevmatike se bodo hitreje obrabljale, hkrati pa boste porabili več goriva. Isto velja za pravilno izbiro motornih olj. Nekatera, ne nujno najdražja, vplivajo na manjšo porabo goriva.

Na cesti nikoli ne pritiskajte plina do konca. Tako početje naj bo rezervirano za tiste, ki svoje osebne frustracije sproščajo za volanom, nikakor pa tuleč avtomobil ni znamenje varčevanja. Ne pospešujte in ne ustavljajte sunkovito, če to ni ravno nujno, hkrati pa se trudite ohranjati stalno hitrost z zmernim plinom. Mestna vožnja troši največ goriva prav zato, ker prihaja do nenehnih zaviranj in speljevanj. Če se le da, speljujte umirjeno in takoj prestavite v drugo prestavo, zavirajte pa pravočasno in z zmanjševanjem plina, na pa tako, da nasilno pohodite zavoro.

Nakupovanje – naše drobne radosti
Ste se že kdaj prijeli za glavo, ko iz trgovine razen visokega računa niste prinesli skoraj ničesar uporabnega? Sledi nekaj nasvetov, kako znižati take nepotrebne nakupovalne stroške.

V trgovino se vedno odpravite z listkom, na katerem naj bo seznam tistega, kar potrebujete. Nakupite samo stvari z listka in ne pregledujte polic z mislijo, da ste mogoče kaj pozabili. Če bi to doma nujno potrebovali, bi si zagotovo zapisali. Če potrebujete večje količine nečesa, na primer pralnih sredstev, počakajte na akcijske ponudbe in nato nakupite na zalogo. Na razprodajah kupujte le stvari, ki ste si jih že prej želeli, sicer vas lahko premami lažni vtis poceni nakupov in boste zapravili prav toliko ali pa še več kot če ne bi bilo popustov.

Draga darila niso dokaz pozornosti do naših bližnjih, pač pa naše nečimrnosti. Izkazovanje pozornosti bo prišlo tem bolj do izraza, čim bolj se boste za darilo sami potrudili. Če se le da in znate, naredite darilo sami. Tudi preproste stvari so lahko nekaj posebnega!Naj nakupovanje ne bo zdravilo za vašo depresijo ali slabo voljo. Raje se uležite ali pojdite v naravo ter počakajte, da vam črne misli izpuhtijo iz glave. Sicer se vam lahko zgodi, da bo vzrok za vašo naslednjo depresijo račun, ki ga boste prejeli za “zdravljenje” sedanje.

Ko sem že na dnu – kako spet na površje?
Štirje nasveti za štiri kroge (finančnega) pekla, v katerega ste padli:
• Skrbno si zabeležite vse odhodke, tudi najmanjše. Na koncu meseca podčrtajte tiste, ki so bili res nujno potrebni in poskusite v naslednjem mesecu skrčiti čim več tistih, ki niso bili nujni.
• Začnite z varčevanjem, pri katerem vam bodo premijo odtrgali že pri plači, tako da je ne boste niti dobili na račun. Tistega, česar nimate, tudi ne morete zapraviti. Ni treba, da varčujete astronomske zneske. Pomislite na to, da nekateri prodajalci ponujajo avtomobile srednjega cenovnega razreda že s plačilom tisočaka na dan.
• Opustite drobne razvade, ki povzročajo luknje v vašem žepu. Škatlica cigaret in kavica v restavraciji dnevno vas na leto staneta vsaj dvesto tisočakov. Pomislite, kaj bi lahko kupili za ta denar!
• Če so vaši dohodki prenizki tudi za osnovno preživetje, si poiščite dodaten vir zaslužka. Morda bo le nekaj dodatnih ur dela na teden dovolj, da boste bolj svobodno zadihali.

Zapomnite si: vaš cilj ne sme biti vedno višji dohodek, sicer boste ob večanju trošenja vedno plesali po robu. Vaš cilj naj bo uskladitev prihodkov in odhodkov. Le tako se boste lahko iskreno veselili dodatnih prihodkov ali povišice v službi. Še pred pol stoletja je bilo važno biti sit ter oblečen in ko se boste sprijaznili s tem, da ne morete imeti prav vsega, kar vidite v izložbah, boste ugotovili, da velika večina tega ni niti približno nujno potrebna za preživetje.

5 KOMENTARJI

  1. Pozdravljeni, jaz sem gospa Anita Grava, zasebno posojilo posojilodajalca, ki ponuja življenjska doba priložnost posojila. Ali potrebujete posojilo nujno, da bi poplačala svoje dolgove, ali potrebujete posojilo za povečanje vaše poslovanje? Ti so bili zavrnjeni s strani bank in drugih finančnih institucij? Ali potrebujete konsolidacijsko posojilo ali hipoteko? išče več, ker smo tukaj, da bi vse vaše finančne težave stvar preteklosti. Mi posojajo sredstva posameznikom, ki potrebujejo finančno pomoč, ki imajo slabo kreditno ali potrebujejo denar za plačilo računov, za naložbe na poslovanje v višini 2%. Želim uporabiti ta medij, da vas obvestim, da smo zagotavljajo zanesljivo in prejemnica pomoči in bo pripravljena ponuditi posojilo. Torej, nas pokličite še danes po elektronski pošti na:
    (anitagrava@live.co.uk)

  2. Dober članek. Sam bi poudaril še opustitev kupovanja zadev, ki ne prinesejo resnične dodatne vrednosti v naše življenje. ne kupini je pač najceneje.

    Ponavadi ljudje ne rabijo toliko oblek kot mislijo, da jih. Pa raznih kemičnih dodatkov (npr.: mehčalca mi nismo še nikoli kupili, WC dišav in podobne šare).

  3. Dober članek. Sam bi poudaril še opustitev kupovanja zadev, ki ne prinesejo resnične dodatne vrednosti v naše življenje. ne kupini je pač najceneje.

    Ponavadi ljudje ne rabijo toliko oblek kot mislijo, da jih. Pa raznih kemičnih dodatkov (npr.: mehčalca mi nismo še nikoli kupili, WC dišav in podobne šare).

  4. Vse kar je tu napisano je sveta resnica. Človek si mora narediti plan in se tega tudi držati. Imela sem leta in leta kredite, limite, kartice z odlogom itd. Potem sem se nekega dne odločila, da moram temu narediti konec in živeti od tega kar imam. Najprej sem se znebila vseh tistih položnic, ki niso nujno potrebni (časopisi), igranje lota (pa čeprav sem igrala le z dvema listkoma na teden), skrbno sem začela slediti reklamam in akcijskim cenam. Ker le-te niso verodostojne, sem se po trgovinah sama sprehodila in začela zapisovati cene. Glej ga šmenta, akcijske cene so bile ponekod višje, kot v drugi trgovini redne cene. Potem sem začela testirati kvaliteto izdelkov in izkazalo se je, da vse kar je poceni, ni tudi dobro. Počasi sem naredila selekcijo živil, čistil in drugih pripomočkov, ki jih dnevno rabim. Čistila kupujem ob akcijah in na zalogo, na večji nakup grem le enkrat tedensko, pa še to po živila, ki imajo rok trajnosti, vedno si naredim seznam in od njega ne odstopam. Lani sem plačala kredit za avto (majhen in varčen), počasi sem se znebila limita, letos nisem več prosila zanj in od poletja sem plačujem le še z gotovino, saj tudi kartice z odloženim plačilom nimam več. Vsak mesec že tudi nekaj malega privarčujem in takoj prenesem znesek na varčevalni račun, tako, da mi denar ni takoj dostopen. Zelo sem ponosna na to, da mi je uspelo, kar sem načrtovala že leta, treba se je le odločiti in pri tem vstrajati. Tudi ostalim bralcem želim v letu 2009 veliko sreče in podobne izkušnje. Lp

  5. Vse kar je tu napisano je sveta resnica. Človek si mora narediti plan in se tega tudi držati. Imela sem leta in leta kredite, limite, kartice z odlogom itd. Potem sem se nekega dne odločila, da moram temu narediti konec in živeti od tega kar imam. Najprej sem se znebila vseh tistih položnic, ki niso nujno potrebni (časopisi), igranje lota (pa čeprav sem igrala le z dvema listkoma na teden), skrbno sem začela slediti reklamam in akcijskim cenam. Ker le-te niso verodostojne, sem se po trgovinah sama sprehodila in začela zapisovati cene. Glej ga šmenta, akcijske cene so bile ponekod višje, kot v drugi trgovini redne cene. Potem sem začela testirati kvaliteto izdelkov in izkazalo se je, da vse kar je poceni, ni tudi dobro. Počasi sem naredila selekcijo živil, čistil in drugih pripomočkov, ki jih dnevno rabim. Čistila kupujem ob akcijah in na zalogo, na večji nakup grem le enkrat tedensko, pa še to po živila, ki imajo rok trajnosti, vedno si naredim seznam in od njega ne odstopam. Lani sem plačala kredit za avto (majhen in varčen), počasi sem se znebila limita, letos nisem več prosila zanj in od poletja sem plačujem le še z gotovino, saj tudi kartice z odloženim plačilom nimam več. Vsak mesec že tudi nekaj malega privarčujem in takoj prenesem znesek na varčevalni račun, tako, da mi denar ni takoj dostopen. Zelo sem ponosna na to, da mi je uspelo, kar sem načrtovala že leta, treba se je le odločiti in pri tem vstrajati. Tudi ostalim bralcem želim v letu 2009 veliko sreče in podobne izkušnje. Lp

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.