Zdravljenje ginekoloških rakov (intervju)

O nastanku in zdravljenju ginekoloških rakov smo se pogovarjali z ginekologom as. dr. Leonom Megličem iz Ginekološke klinike v Ljubljani. “Rak na maternični sluznici ali rak endometrija, imenovan tudi rak materničnega telesa je najpogostejši med ginekološkimi raki,” pojasnjuje as. dr. Meglič.

Kdo zboleva za rakom materničnega telesa?

Zbolevajo ženske okoli 50. do 60. leta starosti, kjer opažamo prvi starostni vrh. Drugi vrh je pri starosti 70 let. Čeprav govorimo o istem raku, pa sta med seboj biološko le nekoliko različna. Prvi (ki ima vrh pojavnosti med 50. in 60. letom starosti) je zelo dobro ozdravljiv. Ker je hormonsko odvisen, že po odtegnitvi hormonov in s solidnim zdravljenjem omogočimo zelo visoko preživetje bolnic, saj se jih pozdravi kar dobrih 90 do 95 odstotkov. Na bolezen običajno pokaže krvavitev. Ta se pojavi že v začetnem stadiju, kar je tudi razlog, zakaj je ta vrsta raka tako dobro ozdravljiva. V tem stadiju za ozdravitev zadošča že odstranitev maternice, jajčnikov in bezgavk. Rak materničnega telesa, ki izbruhne pri 70. letih, pa rad zaseva, zato ga je težje pozdraviti.

Kako diagnosticirate bolezen?

Ob sumljivi krvavitvi ginekolog napoti pacientko na histeroskopijo in/ali abrazijo (čiščenje maternične stene), saj v tem primeru le bris ne bo pokazal zanesljivih rezultatov. Zanesljivost te diagnostične metode je 100 odstotna, če le ni noben košček pri preiskavi izpuščen. Da bi se to zagotovilo, postopek opravi izkušen kirurg, ki ima dovolj znanja, ki ve, kako je treba popraskati vsako steno maternice.

Kje so vzroki za nastanek bolezni in kaj se zgodi ženskam okoli 50. leta starosti?

Vzroki so povezani z ženskimi hormoni in starostjo. Hormon je zelo potenten in ima velik vpliv tudi na rast maternične sluznice. Brez estrogena se maternična sluznica na začetku menstruacijskega ciklusa ne bi odebelila. V sam proces se kasneje vključi progesteron, ki ustavi rast sluznice. Ko sluznica dozori, začne proizvajati glikogen in maternica je pripravljena na sprejem zarodka. Če oploditve ni, pride do odmrtja sluznice in do menstruacije. To je povsem naravni potek. Ženske okrog 50. leta starosti so običajno že v predmenopavznem obdobju. Estrogenov je še zadosti, do ovulacije pa ne prihaja več. Zato tudi proizvodnje progesterona ni več. Ker estrogen še vzpodbuja sluznico k rasti, lahko pride do karcinoma.

zenskabolnik

Kakšno poteka zdravljenje raka na materničnem telesu?

Večino pacientk operiramo že v zgodnjem stadiju, poseg je zato bistveno krajši, rezultati pa dobri. Potrebno je odstraniti maternico in jajčnike ter pripadajoče bezgavke. Po posegu se zgodi, da pacientkam zaradi odstranitve bezgavk začnejo otekati noge. Posledice lahko čutijo zaradi rane same, nastopi pa tudi mena z vsemi svojimi značilnimi znaki. Rak sluznice je žlezni rak, ki pa je hormonsko odvisen. Vendar že obstajajo zdravila, ki pri svojem razpadu postanejo podobna hormonom in imajo na organizem enak učinek.

Kako zdravite raka na jajčnikih?

Rak jajčnika je zahrbtna bolezen, saj ne povzroča večjih težav. Pacientke znajo povedati, da so malo napete, malo se čudno počutijo in ker se to kar ne neha, po nekaj mesecih le pridejo na pregled. In takrat je pogosto bolezen že v stadiju 3C. Vendar tudi ta stadij še ni izgubljena bitka, ampak je to bitka, ki jo moramo še dobiti. Odstranimo maternico, jajčnike, saj je tam vzrok bolezni, slepič kamor tak rak tudi zaseva in pečko (mrežica , ki visi nad črevesjem – lat. omentum). V trebuhu mora biti ves čas nekaj malega tekočine, da se črevo ne izsuši in to je funkcija pečke. Ko pa jo zaseje rak, ta njena funkcija odpove in voda začne zastajati. Zato imajo te bolnice takoimenovani ascites, kar pomeni trebuh poln vode. Prav zato jo moramo odstraniti, pa tudi vso površino potrebušnice, kjer so večji plaki ali zasevki karcinoma. Kadar je rak v tej fazi, se z operacijo žal vse ne da več odstraniti. Zato je v tem primeru, operacija pomoč h kemoterapiji. Sama kemoterapija velikih kosov tumorja ne zmore odpraviti, drobne zasevke pa odlično pozdravi. Po operaciji se nadaljuje zdravljenje z različno kombinacijo kemoterapevtikov, obsevanje pa tukaj ne pride v poštev.

Kaj je značilno za raka vulve?

Okoli 70. leta starosti se pojavlja rak vulve, ki razžira zunaje spolovilo. To je klasični kožni rak, ki ga zaradi mesta, kjer nastane, zdravimo ginekologi. Zdravljenje je kirurško. Operacije so težke, ne toliko po tehnični plati, ampak bolj zaradi psihičnih posledic za bolnice. Ker se rak širi obojestransko, moramo izrezati spolovilo, vhod v nožnico in nožnico ter pripadajoče bezgavke v dimljah. Rak vulve izgleda kot razjeda, dostikrat se začne s pekočim občutkom, srbenjem, ki kar traja in traja in kasneje že ranico, ki se ne zaceli. Ta je majhna, zato ne povzroča velike krvavitve, le sled roza barve na hlačkah. To so tisti znaki, ki so že dober povod za obisk zdravnika.

hisni_zdravniklogo

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.