Božični večer je čas, ko se zberemo s svojimi najdražjimi in uživamo v čarobnosti prazničnega vzdušja. Da bo vaša večerja nepozabna, je tu ideja za božično večerjo, ki vključuje preproste, a izjemne jedi, ki bodo navdušile vaše goste. Vsi recepti so zasnovani za štiri osebe in ponujajo ravno pravo ravnotežje med tradicionalnimi okusi in sodobnim pristopom h kuhanju.
Hladna predjed: Dimljen losos
Dimljen losos je priljubljena izbira za božične predjedi, saj je tako enostaven za pripravo kot tudi izjemno okusen. Ta elegantna jed bo vaša miza naredila še posebej privlačno.
Sestavine:
- 200 g dimljenega lososa
- 200 g krompirja
- 1 kisla smetana
- 1 kos svežega hrena
- 1 limona
- Olivno olje
- Sol in poper
- Kapre (po želji)
Priprava:
- Krompir: Krompir olupite, narežite na kolobarje in kuhajte v soljeni vodi, dokler ni mehak (približno 15-20 minut).
- Losos: Medtem losos narežite na manjše kocke in marinirajte v limoninem soku ter olivnem olju.
- Popecite losos: Na srednji temperaturi popecite losos v ponvi, dokler ni rahlo zapečen.
- Hrenova krema: Naribajte hren, ga zmešajte s kislo smetano, soljo in poprom, da dobite kremasto zmes. Po želji dodajte še kapre in malo olivnega olja.
- Postrežba: Na krožnik položite kuhani krompir, nanj dodajte popečen dimljen losos in prelijte s hrenovo kremo.
Glavna jed: Jagenjčkove krače
Jagenjčkove krače so prava praznična poslastica, ki bo zadovoljila vse ljubitelje mesnih jedi. Peka jagenjčka v kombinaciji s pečenim krompirjem in zelenjavo ustvari okusno in privlačno jed.
Sestavine:
- 4 jagenjčkove krače
- 600 g krompirja
- 1 bučka
- 1 jajčevec
- 1 rdeča paprika
- Sol in poper
- Olivno olje
Priprava:
- Priprava krač: Jagenjčkove krače začinite s soljo in poprom. Pečico segrejte na 170 °C.
- Peka: Krače položite v pekač in jih pecite 45 minut.
- Krompir: Medtem olupite krompir, ga narežite na krhlje in dodajte v pečico h kračam, da se spečejo skupaj.
- Zelenjava: Bučko, jajčevec in rdečo papriko narežite na kolobarje. Popecite jih na olivnem olju, dokler ne postanejo mehki.
- Postrežba: Vse sestavine zložite na krožnik in po želji zalijte z nekaj kapljicami mesnega soka, ki je ostal v pekaču.
Sladica: Božična tortica v kozarcu (brez peke)
Za konec večerje se prileže sladica, ki bo vaše goste navdušila s svojo svežino in bogatim okusom.
Sestavine:
- 250 g piškotov
- 50 g masla
- 200 g mascarpone kreme
- 100 g bele čokolade
- 2 dl sladke smetane
- 4 žlice sladkorja
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- 250 g zamrznjenih gozdnih sadežev
- 4 žlice sladkorja za sadno omako
Priprava:
- Priprava piškotne osnove: Piškote zdrobite na majhne koščke. Stopite maslo in ga zmešajte s piškoti, da dobite drobtinasto zmes. Mešanico enakomerno razporedite po dnu kozarcev in rahlo pritisnite.
- Krema: V skledi zmešajte mascarpone kremo, stopljeno belo čokolado (narejeno v vodni kopeli) ter sladko smetano, ki jo stepete do trdnega oblika. Dodajte sladkor in vanilijev sladkor ter nežno premešajte, da dobite gladko kremo.
- Sadna omaka: V loncu na srednjem ognju segrevajte gozdne sadeže in sladkor, dokler se ne stopi in sadje ne razpade. Po potrebi pretlačite skozi cedilo, da odstranite morebitne koščice.
- Sestavljanje: V kozarce izmenično dodajte plast piškotne osnove, plast mascarpone kreme in plast sadne omake. Ponovite postopek, dokler ne napolnite kozarcev.
- Hladite: Pustite tortico v hladilniku vsaj 2 uri, da se okusi prepletejo in krema strdi.
- Serviranje: Pred serviranjem okrasite z dodatnimi sadeži ali nasekljanimi pistacijami.
Praznična večerja je priložnost, da pokažete svoje kuharske spretnosti in svojim najbližjim ponudite nekaj posebnega. S temi tremi preprostimi jedmi boste ustvarili nepozaben božični večer, poln okusov in topline. Ne pozabite, da je ključ do uspeha v svežih sestavinah in ljubezni, ki jo vložite v pripravo obroka. Prijetno kuhanje in lepe praznike!