Kako pogosto menjati kuhinjsko krpo, brisačko in gobico?

higiena krpa gobica kuhinja
Foto: Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay on Pixabay

Kuhinja je središče vsakega doma, a tudi prostor, kjer se hitro naberejo bakterije in umazanija. Da bi ohranili higieno in zdravje, je pomembno redno menjati kuhinjske pripomočke ter poskrbeti za čistočo površin z naravnimi čistili. Preverite, kako pogosto je treba menjati ključne pripomočke v kuhinji in kako jih očistiti z naravnimi sredstvi.

Krpa za brisanje posode

Krpe, s katerimi brišemo posodo, so pogosto vlažne, kar ustvarja popolne pogoje za razvoj bakterij.

Menjava: Priporočljivo je, da jih menjate vsak 1–2 dni, še posebej, če z njimi brišete mokro posodo (posode ne pustite, da se odcedi in osuši oziroma ne uporabljate pomivalnega stroja, kjer se posoda skoraj dokončno posuši v stroju) ali razlito tekočino.

Nasvet: Po uporabi krpe obesite, da se posušijo. Operite jih na visoki temperaturi (60–90 °C) enkrat tedensko.

Krpa za roke

Krpe za brisanje rok so manj izpostavljene vlagi kot tiste za posodo, a jih pogosto uporabljamo čez dan.

Menjava: Menjajte jih vsakih 2–3 dni, ali pogosteje, če ste pripravljali surovo meso ali delali z umazanimi rokami.

Gobica za posodo

Gobice za posodo so pravi magnet za bakterije, saj pogosto ostanejo mokre in polne ostankov hrane.

Menjava: Gobico zamenjajte vsakih 1–2 tedna, odvisno od uporabe. Da podaljšate njeno življenjsko dobo, jo po uporabi temeljito sperite, ožemite in pustite, da se temeljito posuši. Gobico lahko tudi razkužite – enkrat tedensko jo za 1 minuto segrevajte v mikrovalovni pečici, namočeno v vodi. A pozor! Tako lahko razkužite le tiste, ki so brez kovinskih delov!

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLetos zimskega dodatka ne bo. Koliko bo znašal letni dodatek?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.