Jaka Tomc: Zgodba o Davidu Locku

“Veš kaj je najlepše pri koncu dneva? Jutri se začne znova,” je dejal Chris.

Obraz mu je prekrivala posušena kri, v tresoči se roki je še vedno držal sekiro. Skoraj nepremično je zrl v luno, ki se je vzpenjala nad Oranžnim gorovjem. Bil je najbolj skuliran človek, kar sem jih kadarkoli poznal in ob njem sem se vedno počutil, kot da je mogoče vse. Tudi to, kar se je zgodilo v zadnjih 36 urah, ga ni omajalo. “Preteklosti ne moreš spremeniti, s prihodnostjo se nima smisla ukvarjati,” je vedno govoril.

Zgodba o Davidu Locku je roman o mladem pisatelju, ki se je preselil v Los Angeles iz New Yorka in uživa živjenje v campusu na UCLA. Droge, alkohol, ženske in zabava so njegova domena. A David ponoči sanja čudne sanje, ki jih nikakor ne more razumeti. Zgodba se zaplete, saj se izkaže, da je bil David član skrivne organizacije, ki deluje po vsem svetu z namenom, da bi izkoreninila zlo. Veliko ljudi me je vprašalo, kateri žanr je knjiga. Odgovora ni. Je fuzija večih žanrov, od komedije, kriminalke, akcije, trilerja pa do roba znanstvene fantastike.

David Locke je izmišljen lik, ki ga je navdahnil lik Hanka Moodyja, glavni lik televizijske serije Californication. Tudi zgodba je popolna fikcija, kljub temu, da je delno avtobiografska. Pravzaprav sem trdno prepričan, da človek ne more napisati zgodbe, ne da bi dal v njo nekaj sebe. Človek lahko izhaja le iz svojih izkušenj, sanj in želja, nato pa s pomočjo domišljije vse skupaj preoblikuje v končni izdelek.
photo-14

Pred leti sem rekel, da bi, če bi se moral opisati v stotisoč besedah, napisal knjigo. Dobro leto kasneje je knjiga tik pred izidom. Nekateri pravijo, da imam blazen talent za pisanje. Jaz pravim, da ga ima vsak. Vsak je doživel nešteto stvari, o katerih lahko piše. Pa še tisti, ki jih ni, lahko piše o tem, kaj bi lahko doživel, pa ni. In bolj kot pišeš, lažje je. In nekoč se lahko usedeš na teraso, s kozarcem viskija v eni roki in cigaro v drugi in si rečeš: “Pisatelj si”.

Slovenski literarni trg je krut in neizprosen. Založbe te sploh ne povohajo, če nisi že uveljavljen avtor. Ne odgovarjajo na klice, ne gledajo elektronske pošte. Za njih ne obstajaš. So totalno samozadostni in prepričani, da so sami na tem svetu. Pa sem jih imel en dan dovolj in ustanovil svojo založbo. Zdaj sem prepričan, da bo Manični poet osvojil svet. Z mlado, sposobno ekipo bomo naredili nekaj, kar ni uspelo še nikomur. Plačevali bomo pošteno in postavili nove trende slovenske literature.

Pozivam vse, ki imate toliko poguma, da to storite in greste na svoje. Ne pustite se izkoriščati krvosesom, ki ne vidijo dlje od svojega nosa. Nova doba prihaja. Doba mladih, sposobnih, inovativnih in poštenih ljudi, ki bi dejansko radi spremenili svet na bolje. In ga bodo.

Pisanje je moja strast vse odkar vem zase. Sprošča me, me polni z energijo in mi daje smisel življenju. Ni lepšega občutka, kot videti svojo knjigo v izložbi in slišati pozitivne kritike bralcev. Pisanje me na nek način osvobaja, omogoča mi, da svoje travme in strahove vržem na papir in jih tako spravim iz sebe. Katarzičen občutek ob pogledu na besede, ki si jih vrgel na papir, je neprecenljiv.
enooki_drazba2010_fotomiromajcen-185

Slovenija je majhna. Trg je majhen in zahteven. Prodati 1.000 izvodov knjige je uspeh. prodati 10.000 je veličastna zmaga. Prodati 100.000 je utopija. Že nekaj časa nazaj sem rekel, da bom prekosil Dana Browna, ki je prodal 80.000 izvodov Da Vincijeve šifre.

Ljudje so se smejali. A to me ne moti. Idealistom so se vedno smejali. Potrebno je imeti visoke cilje. Le tako ti lahko uspe. Moj izziv je tujina. Evropa, Amerika, Azija. Lahko ne bo, a se ne bojim trdega dela. Danes mora biti človek pop zvezdnik, če želi uspeti. Ljudje nočejo gledati zamorjenih, zapitih pisateljev, obožujejo pa mlade zagnane ljudi, ki prekipevajo od energije in novih idej. To jim da občutek, da tudi sami zmorejo več.

Kaj naprej? David Locke je trilogija, zato me čakata še dva dela. Poleg tega pišem avtobiografsko knjigo o življenju z manično depresijo, ki bo odprla novo poglavje v slovenski literaturi. Lepo je napisati nekaj, česar ni nihče pred tabo. Pa pesniška zbirka in sociološki eksperiment, ki ga bom izvedel v naslednjih treh mesecih. Dela ne bo zmanjkalo. Zagona tudi ne. Želim postati nesmrten. Zapisan v zgodovino. Sodobni junak.

8 KOMENTARJI

  1. V silni želji po uspehu je nastala slabo napisana knjiga. Reven jezik, srednje zanimiva zgodba. Kakšna škoda …

  2. V silni želji po uspehu je nastala slabo napisana knjiga. Reven jezik, srednje zanimiva zgodba. Kakšna škoda …

  3. Jaka, super knjiga, sem jo prav z užitkom prebrala, in to na mah! Lepo se bere, zanimivi pripetljali in napete dogodivščine. Se že veselim nadaljevanja!

  4. Jaka, super knjiga, sem jo prav z užitkom prebrala, in to na mah! Lepo se bere, zanimivi pripetljali in napete dogodivščine. Se že veselim nadaljevanja!

  5. Bravo Jaka!!!! Tako se dela. Prepričan sem, da ti bo uspelo. Vse naj tebi in ekipi. Lepo je slišati pogumnega, mladega človeka, ki ima toliko volje do uspeha in toliko pozitivne energije. Čestitam ob izdaji knjige!

    Lojz

  6. Bravo Jaka!!!! Tako se dela. Prepričan sem, da ti bo uspelo. Vse naj tebi in ekipi. Lepo je slišati pogumnega, mladega človeka, ki ima toliko volje do uspeha in toliko pozitivne energije. Čestitam ob izdaji knjige!

    Lojz

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.