Uporabljaj, sicer boš izgubil

Vseeno je, kako se gibamo, samo da gibamo dovolj pogosto in redno.

Moja športna zgodovina

leslie-sansone-for-seniors-walk-aerobicsVedno sem imela nevtralen odnos do športa in športnih aktivnosti. Po naravi nisem športen tip, nisem pa tudi štorasta. V osnovni šoli je bila telovadba pač eden od predmetov, največje težave mi je povzročilo plezanje po vrvi, ki sem ga-zavzeta pa sem vedno bila-potem doma trenirala na drogu, namenjenem stepanju preproge pred hišo. Ko so prišli otroci, sem se športno polenila oz. sem si mislila, da ob dveh majhnih otrocih itak migam.

Če si zvečer utrujen, še ni rečeno, da si naredil kaj za telo!
Po nekaj letih športno neaktivnega življenja me je resno v roke vzela ginekologinja, ki mi je povedala nekaj krepkih, tako da sem bila potem čisto preč. Danes sem ji hvaležna, takrat pa mi ni bilo všeč. Počasi sem se začela spravljati k bolj resnemu gibanju kot pa ga ima povprečna gospodinja, ki jo peče slaba vest, če zvečer ni 100% utrujena, vendar pa vse vemo, da to gibanje ni tisto, kar potrebujemo.

tek1Začela sem igrati tenis in ponosna sem, da ga igram še danes, v zadnjih letih celo bolj intenzivno kot prej. Nasploh se je moja rekreacija začela izboljševati z leti. Lotila sem se tudi nekaterih skupinskih treningov kot npr. aerobika, pilates, joga. Poskušam tudi teči in kolesariti. O teh poizkusih morda kdaj drugič. Govorim o poizkusih, ker zadeva še ni stekla. Ni lahko, ampak se trudim, ker vem, da je to nujno potrebno, če hočem ostati kolikor toliko vitalna v letih, ki prihajajo.

Ko se je težko odpraviti od doma …
V zadnjem letu sem poizkusila še eno novotarijo, vsaj zame in sicer kupila sem si DVD, ki te vodi pri telovadbi. Namreč, velikokrat mi je bil problem odpravit se od doma na določen dan ob določeni uri. Če pa imaš takšen DVD, se spraviš telovadit takrat, ko imaš voljo in čas. Seveda je potrebno malo samodiscipline, brez tega ne gre, ker možgani si vedno znova izmišljajo razloge, zakaj pa sedaj ne bi ….

img_1233Video telovadba – hoja doma
Naj predstavim DVD. Gre za zanimivo obliko rekreacije, ki nekoliko spominja na aerobiko, vendar je dosti manj intenzivna, zato mi je všeč. Voditeljica je v Ameriki kar precej poznana (Leslie Sansone), njene programe lahko najdete pod imenom Walk at home.

Z enostavno hojo na mestu ali pa kak korak naprej ali nazaj, vstran, pa še malo gibanja rok priključiš, telovadiš ca. pol ure do 45 minut. Na ta način “prehodiš” različne razdalje, odvisno katero različico oz.nivo imaš. Obstajajo različice 1, 2, 3, 4, 5 milje. Moram vam povedat, da ko začneš, misliš, da je zadeva brez veze, ker enostavno stopicljaš na mestu.

lesliePo pole ure se že lepo spotiš, vendar pa kot sem že rekla, ne pretirano, da bi ti srce hotelo uiti. Zadeva se mi zdi hudo primerna za ženske, ki nimajo veliko kondicije, vseeno pa bi rade začele z rekreacijo. Vsekakor tudi tukaj velja zlato pravilo: če bi vsak dan to počel, si naredil-a ogromno.

Če pa se spraviš k delu enkrat na teden ali celo na mesec, se ne bo kaj dosti poznalo. Meni se je zdelo v redu tudi to, da sem imela po koncu treninga občutek, da sem premigala celo telo in ne samo noge in sem se res dobro počutila, ker nisem bila pretirano utrujena.

Kakorkoli se boste spravili v pogon in s tem tudi svoje srce, če boste ostali doma ali pa šli na sprehod, vedite, da ne morete narediti narobe. Narobe je samo, če ne storite ničesar!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ndVjwkaLGDk[/youtube]

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.