Mladinska knjiga priporoča, drugič

Umetnost vojne
Kitajska knjiga življenja z razlago Johna Minforda
Napisal: Sunzi
Prevod iz kitajščine v angleščino, uvod in komentarji: John Minford
Iz angleščine prevedla: Irena Duša Draž
Uredila: Sanda Šukarov
Zbirka: Esenca
Cena: 24,94 evrov, obseg 404 strani

umetnost-vojneUmetnost vojne mojstra Suna je že več kot dve tisočletji vir temeljnih znanj o taktikah na bojišču, vodenju vojská ter uporabi zvijačnosti. Eden temeljnih kamnov kitajske kulture je postal tudi kriterij zahodnjaškega boja za obstanek in uspeh, naj bo to v boju, poslu ali osebnih odnosih. V sodobnem in hkrati tradicionalnem, razumljivem novem prevodu John Minford to vplivno delo obuja za današnji čas: sprva golih trinajst poglavij, brez dodatkov, kar bralcu omogoča, da si ustvari prve vtise o besedah modrosti mojstra Suna, potem pa isto besedilo predstavlja še z obsežnimi komentarji kanona tradicionalnih kitajskih razlagalcev dela in drugih. Živahen, poglobljen uvod, kronologije, priloženi dodatni viri in drugi koristni podatki zaokrožajo to avtoritativno delo. Tudi tisti bralci, ki Umetnost vojne že poznajo, bodo v tej izdaji zaslutili marsikatero novo, vznemirljivo razsežnost.

Prekolesarimo Slovenijo
Prva GPS-transverzala po Sloveniji
Uroš Sever
Uredila Senja Požar
Cena 32,96 evrov,
Knjiga (115 strani), potovalne zgibanke (148 strani), spletna GPS transverzala

Prvi kolesarski vodnik po Sloveniji s satelitsko navigacijo je namenjen ljubiteljem, začetnikom in izkušenim kolesarjem, tako posameznikom kot družinam, saj vsebuje zahtevnejše etape pa tudi dostopnejše izletniške kolesnice stran od prometnic in naselij. Omogoča odlično orientacijo in z zelo podrobnimi kažipoti ter možnostjo uporabe GPS-sprejemnika in interaktivnih zemljevidov na spletnih straneh.

prekolesarimo-slovenijoKnjiga predstavlja 37 kolesarskih etap po Sloveniji od Hodoša do Sečoveljskih solin, v skupni dolžini 1310 km. Skoraj 29 km je vseh vzponov, 28 km je spustov. Vsaka etapa je opremljena z informacijo o dolžini izleta, višinski razliki, težavnosti etape, vrsti in kakovosti cest ter informacijo o najprimernejšem obdobju v letu za izvedbo ture. Potovalni komplet vsebuje 37 potovalnih zgibank, v katerih so podrobni kažipoti z GPS-točkami, zemljevid z vrisanim potekom tur ter višinskimi diagrami. Kažipoti so opisi poti z grafičnim prikazom križišč.

Spletna stran www.mladinska.com/prekolesarimo-slovenijo omogoča, da GPS transverzalo naložite na svoj sprejemnik ali uporabite katerega od interaktivnih zemljevidov Slovenije na spletu. GPS-koordinate so bile izmerjene med kolesarjenjem in jih lahko prenesemo v svoj GPS-sprejemnik ali na interaktivni zemljevid, ki izriše pot. Vodnik je namreč pripravljen tako, da ga lahko uporabljajo tudi kolesarji, ki si še niso omislili sprejemnika.

Kolesarski komplet – značilnosti in prednosti:
– Knjiga, potovalne zgibanke in spletna podpora omogočajo kolesarjenje s pomočjo satelitske navigacije.
– Knjiga vsebuje opise poti, izbrane koristne informacije ter priporočeno literaturo.
– Potovalne zgibanke prikazujejo na 37 zemljevidih vrisane etape, kažipote (GPS WPT) in višinske diagrame /Fugawi izpis/.
– Na spletu je na voljo GPS-transverzala v univerzalnem formatu ter v sistemu Magellan. Vodnik je pripravljen tako, da ga lahko uporabljajo tudi kolesarji brez sprejemnika.
– Transverzala poteka prek vse Slovenije /Pomurje, Slovenske gorice, Pohorje, Koroška…Kraški rob in Slovenska Istra/. Avtor je izbral atraktivne smeri in poti.
– Vseh 37 etap vsebuje napotke, nasvete in upošteva kolesarsko infrastrukturo.

Doktrina šoka
Razmah uničevalnega kapitalizma
Napisala: Naomi Klein
Prevedla: Barbara Simoniti
Uredila: Nela Malečkar
Zbirka: Premiki
Cena: 32,96 evrov, obseg 580 strani

doktrina_sokaDoktrina šoka govori o novi obliki kapitalizma, ki jo avtorica imenuje korporatizem in se je še posebno razmahnil po sesutju komunizma kot leve idejne alternative. Bistvo korporatizma je, da prinaša bajne dobičke predvsem multinacionalnim korporacijam in ozki eliti posameznikov, večino prebivalstva pa pahne v revščino, saj privatizacija, deregulacija in liberalizacija pomenijo odpravo vseh prvin t. i. socialne države (varnih služb, brezposelnine, subvencij, dostopnega zdravstva, šolstva) in vse podvržejo tržnim načelom.

Naomi Klein je novinarka, avtorica uspešnic No Logo ter Ograje in okna (Fences and Windows) ter soustvarjalka dokumentarnega filma Prevzem (The Take). Njene knjige so prevedene v osemindvajset jezikov in zanje je prejela vrsto nagrad. Njeno kolumno za časnika The Guardian in The Nation objavljajo po vsem svetu.

Zdravilne rastline na Slovenskem
Prvi ponatis
Napisala: dr. Katja Galle – Toplak
Ilustriral: Aleš Sedmak
Uredila: Jelka Pogačnik
Ponatis uredila: Barbara Zych
Cena: 59,95 evrov, obseg 310 strani

zdravilne-rast-na-slo-081V knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem je obširno je predstavljenih 120 najpomembnejših slovenskih zdravilnih rastlin in nekaj deset po učinkovanju sorodnih rastlin. Veliko pozornosti je posvečene učinkovanju in uporabi rastline (za katere težave in bolezni je zdravilna). Razložena je priprava (recepti) posameznih pripravkov (čaj, čajne mešanice, tinktura, mazila, kreme, obkladki…). Avtorica knjige je priznana biologinja, specializirana na področju zdravilnih rastlin, z mednarodnimi izkušnjami.

Bi radi knjigo zastonj? Mogoče boste imeli srečo. Tudi spletna knjigarna Mladinske knjige, www.emka.si, prispeva knjige za našo nagradno igro. Kaj je treba narediti? Le v našo »mejling listo« se prijavite!

8 KOMENTARJI

  1. like the holy bible says: “And the Lord said to Moses, Get up early in the morning and take your place before Pharaoh when he comes out to the water; and say to him, This is what the Lord says: Let my people go to give me worship.” (Exodus, 8, 20)…

  2. like the holy bible says: “And the Lord said to Moses, Get up early in the morning and take your place before Pharaoh when he comes out to the water; and say to him, This is what the Lord says: Let my people go to give me worship.” (Exodus, 8, 20)…

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.