Kako voziti, da bo poraba goriva čim manjša?

Ne verjamete? No, tudi sam sem bil dokaj skeptičen, ko sem tu in tam poslušal “izkušene voznike” avtomobilov, ki so trdili, da s “prebrisano vožnjo” privarčujejo tudi do 15 odstotkov bencina (ali nafte). Potem pa sem v ženski reviji naletel na zanimiv intervju, kjer je Andrej Brglez, ki je med drugim tudi velik strokovnjak za prometno varnost in ekologijo (večkrat je Brglez tudi gost televizijskih oddaj), novinarki Katji Golob dejal točno takole:

Ecodriving je način vožnje, ki nič ne spremeni, če ga znaš uporabljati, lahko pa prihraniš 20 odstotkov goriva.

“Ecodriving je način vožnje, ki nič ne spremeni, če ga znaš uporabljati, lahko pa prihraniš 20 odstotkov goriva. Ne potrebuješ hibridnega avta in na cilj prideš v enakem času kot z običajno vožnjo. Tehnologi in znanstveniki potrebujemo ogromno denarja, da porabo zmanjšajo za samo 10 odstotkov.”

V Dnevnikovi prilogi Svet vozil pa sem lahko prebral naslednje stavke: Na srečo imamo za voznike dobro novico – s poznavanjem pravil varčne vožnje lahko izdatke za gorivo vsaj nekoliko zmanjšamo. Ob takšni vožnji pa nam bo hvaležno tudi okolje. Strokovnjaki so izračunali: z bolj varčno vožnjo bi v Evropski uniji do leta 2010 privarčevali 20 milijard evrov, bilo bi 35 odstotkov manj nesreč in za 50 milijonov ton manj izpusta ogljikovega dioksida v ozračje. “Vsak voznik lahko z lahkoto zmanjša porabo za pet do deset odstotkov, z malo več pazljivosti pa kar za četrtino,” zatrjuje Bojan Žlender, vodja sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_M9cnosoITE[/youtube]In kaj mi je, ob vseh teh dobronamernih in „pametnih” podatkih, drugega preostalo, da sem se t. i. eko vožnje lotil tudi sam!? Presenečen sem ugotovil, da sem porabo goriva skorajda v trenutku zmanjšal za solidnih 10 odstotkov. Do 20-ih ali fantastičnih 25-ih odstotkov še nisem prišel, toda z malo več znanja in prakse … ni vrag, da mi ne bi uspelo. Seveda sem se držal navodil, ki so mi jih podali različni avtomobilski strokovnjaki in “izkušeni mački”. Te nasvete bom sedaj delil z vami, poglejmo torej, kakšna so zlata pravila za zmanjšanje porabe pogonskega goriva …

1. Takoj, ko zaženemo motor, se odpeljimo. Ne ogrevajmo motorja na mestu. Večina avtomobilov ne potrebuje ogrevanja pred vožnjo.
2. Vozimo v pravi prestavi. Če vozimo v prenizki prestavi, zapravljamo gorivo. POP TV je v enem izmed svojih prispevkov ta problem razložila takole: »Več plina! Morda se ta nasvet sliši neverjetno, a je pravilen: vaš motor bo porabil manj goriva, če boste čimprej in čimbolj pritisnili na plin! Tehnična osnova za takšen nasvet so izgube, ki nastanejo zaradi delovanja lopute za plin: vsakič, ko voznik odvzame plin, zavre delovanje motorja, to pa motor stane moči in tudi goriva. Zato je smiselno, da pri majhnih hitrostih čimprej pospešite do hitrosti, za katere so primerne višje prestave menjalnika. Povedano drugače: čim hitreje pospešiti do 100 km/h in nato voziti v peti prestavi z zelo malo plina je gospodarneje, kot s polovičnim plinom voziti v nižjih prestavah.« Na energetiki.net pa so o tej točki zapisali tudi takole: »Sodobna pametna vožnja se razlikuje od tiste, ki so jo priporočali nekdaj. Bistvena razlika je v priporočenem številu obratov – pri avtomobilih z bencinskim motorjem prestavljajmo že pri 2500 obr/min, pri dizelskih motorjih že pri 2000 obr/min«.
3. Ugasnite motor, če stojite dlje kot gori rdeča lučjo na semaforju. Torej, ugasnimo motor, če mislimo, da bomo stali več kot eno minuto.
4. Opazujte promet pred seboj in se izogibajte nepotrebnemu zaviranju in pospeševanju. Vožnja naj bo čimbolj enakomerna, vozite umirjeno.

5. Klimatsko napravo, gretje, zračenje in druge velike porabnike energije uporabljajte le po potrebi. Klimatska naprava lahko porabi tudi do 10 odstotkov goriva. Vendar pri 80 km/h raje vključite klimo, saj odprto okno poveča zračni upor.
6. Vozite s pravilnim tlakom v pnevmatikah. Napolnite jih do vrednosti, ki jih priporoča proizvajalec, tako boste zmanjšali porabo goriva, podaljšali pa boste tudi življenjsko dobo pnevmatik.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cORhkZMVEJ0[/youtube]
7.
Odstranite nepotrebno prtljago, nepotrebna bremena, iz vozila (kaj vse nepotrebnega se skriva v vašem prtljažniku?).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BxVKenQ36VQ[/youtube]
8. Pomembno: zmanjšajmo upor zraka: dodatki na zunanji strani avtomobila (podaljšek strehe, prtljažnik, “spoljerji”, pa tudi odprto okno – to smo že omenili) povzročajo dodaten upor in s tem povečano porabo goriva – pri večjih hitrostih tudi do 20 %.
9. Ne vozite prehitro (če se vam zares ne mudi): poraba goriva je najbolj optimalna pri 90 km/h. Če povečate hitrost na 110 km/h se poraba poveča za 25 %!
10. Redno vzdržujte vozilo. Dobro olje in redni servisi zagotovo pomenijo tudi manjšo porabo goriva.

Ob koncu naj vas spomnim le še na to, da lahko kratke razdalje opravimo peš ali s kolesom. Ps. Ta zadnji odstavek posvečam mojemu očetu, ki se še na kavo v gostilno, ki je na koncu iste ulice – oddaljena le okrog 200 metrov -, odpravi z avtom. Res, ne lažem.

1 komentar

  1. Vsekakor tud niso fajne precej kratke relacije za avto.Ko se motor še dobro ogreje ne,pa ga spet ugasneš,itn..

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.