Osnove brskanja po spletu – 1.del

Vsak brskalnik ima na vrhu nekaj osnovnih gumbov, naslovno vrstico in okno za iskanje. Prostor pod tem je namenjen za prikazovanje vsebine spletnih strani.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WW-vatBHNBs[/youtube]

Puščici levo in desno

puscici-levo-desno

sta namenjeni listanju naprej in nazaj po straneh, ki smo jih obiskali. Če je kateri izmed gumbov v določenem trenutku neaktiven (ni obarvan in se ob kliku nanj ne zgodi nič), smo z listanjem prišli do konca. To pomeni, da lahko listamo le še v nasprotno smer.

Gumb za osveževanje

osveziSpletne strani se od časopisov ali revij razlikujejo po tem, da lahko na njih nenehno spreminjamo vsebino. Če novinar na internetu poroča o nekem dogodku, lahko kadarkoli dopolni poročilo in ves svet ima v trenutku dostopne najnovejše podatke. Če pa imamo mi določeno stran odprto in se med tem vsebina spremeni, moramo klikniti na gumb za osveževanje, da se bo stran z novimi podatki naložila osvežena.
Včasih se tudi zgodi, da se kakšna spletna stran ne naloži pravilno (se ne prikaže kakšna sličica ali je prikaz popačen). Do tega lahko pride zaradi različnih motenj pri prenosu podatkov iz spleta na vaš računalnik. V takšnem primeru lahko poskusimo z gumbom za osveževanje. Če se napaka po nekaj poskusih ne odpravi, po vsej verjetnosti ni nič narobe z vašim računalnikom, ampak je najbrž nekaj narobe s spletno stranjo.

Prekinitev

prekiniKrižec je namenjen prekinitvi nalaganja spletne strani. Spletna stran ni nič drugega kot kup podatkov. Da se stran prikaže na vašem računalniku, se mora ta množica podatkov prenesti iz spleta (nekega drugega računalnika) na vaš računalnik. V primeru, da imate slabo povezavo do interneta ali da je stran res velika in nalaganje na vaš računalnik traja predolgo, lahko prenos prekinete tako, da kliknete na ta gumb. * Brskalnik Google Chrome gumba za prekinitev nima.

Domača stran

domaca-stranHiška je simbol za povezavo do strani, ki se nam naloži samodejno, ko zaženemo brskalnik. To stran imenujemo »domača stran«. Za domačo stran lahko nastavite katerokoli spletno stran. Kako to storite, si poglejte v prispevku Nastavimo si domačo stran. S klikom na hiško torej vedno pridete naravnost na domačo stran.

Naslovna vrstica

naslovna-vrsticaNaslovna vrstica je namenjena URL naslovom spletnih strani. URL naslov je unikaten naslov, tako kot ga ima vsak dom. Osnovni URL portala Zlata leta je http://zl.webinarji.eu. Če poznamo URL strani, ki bi jo radi obiskali, ga torej vpišemo v naslovno vrstico in nato pritisnemo tipko Enter. S pritiskom na Enter namreč potrdimo vpis in stran na tem naslovu se začne nalagati.

*NAMIG: Vsak URL se začne s http://, vendar vam tega dela v naslovno vrstico ni treba vpisovati. Dovolj je tudi samo zl.webinarji.eu.

Naslovno vrstico pa lahko uporabimo tudi za to, da povezavo do določene strani sporočimo komu drugemu. Na primer, da bi radi prispevek, ki ga pravkar berete, pokazali še komu. Najlažji način za to je, da kopirate URL v naslovni vrstici in ga pošljete po elektronski pošti. Seveda obstajajo tudi drugi načini, ampak zaenkrat ostanimo pri tem primeru.

Iskalnik

iskalnikBrskalniki imajo poleg naslovne vrstice še eno okence, ki je namenjeno iskanju. Preprosto povedano je to okno, ki je povezano z enim izmed iskalnikov kot sta www.najdi.si in www.google.si. Če v to okence vpišemo neko besedo ali besedno zvezo, se bo odprla stran s seznamom strani, ki bi lahko vsebovale informacije v zvezi z iskano besedo.

*NAMIG: V brskalniku Google Chrome je iskalnik vključen kar v naslovno vrstico. Iskalni pojem se torej vpiše kar tja.

Več sorodnih člankov lahko preberete na povezavi osnove interneta.

3 KOMENTARJI

  1. Zanima me kako,da se odjavim e-pošto in jo nazaj prijavim.Imam težave pri prijavi na e-pošto in sumim,da je nkdo hotel vdreti v moj naslov.To se je zgdodilo že večkrat.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.