Vladimir Ažman: Starost hočeš nočeš pride

Ime in Priimek: Vladimir Ažman
Poklic oz. dejavnost:
upokojenec
Starost:
80 let

Naštej tri asociacije na pojem ‘medgeneracijsko povezovanje’.
Obstajajo različne možnosti medgeneracijskega povezovanja. Med gotovo najbolj popularnimi je povezovanje preko interneta, ki je za mlajše generacije morda še bolj zanimiva kot za starejše. Seveda pa povezovanje obstaja tudi pri določenih dejavnostih, kot je denimo šport. Zelo lepo medgeneracijsko sožitje obstaja tudi, ko mlajše generacije marsikje pomagajo polepšati živlenje starejšim ljudem – s svojo pomočjo pri vsakdanjih težavah.

Kaj bi lahko ti, ali vsak od nas, naredili za boljše medgeneracijsko sožitje?
Gotovo je zelo pomembna naša odprtost za probleme, ki jih imajo mlajše generacije oz. starejše generacije.

Kateri je tvoj najljubši spomin na babico ali dedka?
Meni je bilo vedno v največje veselje, ko sta mi pripravila kakšno presenečenje.

Katera je največja dragocenost, vrednota ali nauk, ki si ga prejel od babice, dedka ali druge starejše osebe?
Največja dragocenost babice in dedka je bila njuna ljubeznivost, čeprav je pa res, da sem nauke običajno sproti pozabil.

Moja babica je skuhala/spekla najboljše/i/o:
Moja babica je skuhala najboljše sirove štruklje!

V čem so glavne razlike med odraščanjem danes in časom, ko si bil/a sam/a otrok?
Glavna razlika med odraščanjem danes in časom, ko sem bil sam otrok, se mi zdi v tem, da današnji otroci veliko hitrejo odraščajo in doživljajo veliko več stresa, kot smo ga doživljali v svoji mladosti mi.

Kaj ti pomeni internet, za kaj ga uporabljaš?
Internet mi pomeni zelo enostavno ter široko možnost za spoznavanje in zveze z ljudmi in navadami, ki živijo drugje, daleč od mene, s katerimi bi sicer ne mogel imeti toliko zanimivih kontaktov. Tudi zveze z oddaljenimi sorodniki so na ta način bolj intenzivne in zabavne.

Kako gledaš na starost, te je kdaj strah zrele dobe?
Hočeš nočeš starost pride. Če si še vedno aktiven v kakšni dejavnosti, če imaš hobije, če imaš dobre odnose z ljudmi, na starost niti ne misliš, seveda pa te včasih, kakšne zdravstvene tegobe, spomnijo, da nisi več mlad. Vse skupaj pa lažje preneseš, če se ne zapiraš sam vase in pred ostalim svetom.

Kako vidiš sebe v zlatih letih – s čim se ukvarjaš, če zavrtiš čas v prihodnost?
Predvsem si želim, da bi še naprej ostal pri moči in se lahko ukvarjal s kakšno zanimivo dejavnostjo in še vedno razumel, da se življenje pač spreminja ter počasi tudi izteka.

Do kdaj je človek mlad?
Človek je mlad dokler se tako tudi počuti. Lahko je star 90 let pa je še vedno vesel in zadovoljen, lahko je star 50 let pa je čemern in nezadovoljen. Sami se moramo sprijazniti z življenjem takim kot je in iz njega izvleči tisto najboljše.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.