Iščemo nove priložnosti za zaposlovanje mladih

Za začetek vam povemo zgodbo

V Zgornji Savinjski dolini je vladala zima. Tema, megla, mraz.

Zimo je počasi začela preganjati pomlad. Skopnel je sneg, kopnela je tudi ozimnica.  Tema in mraz sta se počasi umaknila, megla po dolini pa je vztrajala.

Ko je iz kuhinj pridišalo po ocvirkih, ki so jih gospodinje topile za zabelo regratove solate, je po dolini zavel lahen vetrc, enajstnik. Med južino so skozi kuhinjsko okno posijali prvi sončni žarki. Sprememba vremena in izvrstna spomladanska solata sta ljudi napolnila z novo energijo. Ljudje so na glas razmišljali: »Zaloge so pošle. Če bomo želeli preživeti naslednjo zimo, bo treba pljuniti v roke.«

Načrte za plodno prihodnost so popoldne šli kovat v Center Rinka. Dijaki, klub študentov, mladi brezposelni, izkušeni starejši, vsi so tuhtali, kako si zagotoviti zlata leta Solčavi in njeni okolici. Po dolgem in kreativnem viharjenju možganov jih je na poti domov spremljal močan veter z gora, gornik. Razpihal je meglo in oblake, pregnal spomladansko utrujenost in Zgornja Savinjska dolina se je zbudila v jasno, sončno jutro. Mladim veter s sabo prinaša nove ideje in priložnosti za zelena delovna mesta.


Sicer pa…

»Mladi veter – ®evolucija za vas« je naslov projekta, katerega glavni namen je ustvarjanje novih priložnosti za zaposlovanje mladih v Zgornji Savinjski dolini, z začetkom na Solčavskem.

Enajstnik in gornik sta lokalno specifična vetra, ki na simbolni ravni naznanjata spremembe. Enako smo poimenovali ciljni skupini: e-najstnik predstavlja starejše osnovnošolce in dijake, gornik pa študente in mlade brezposelne. V seriji delavnic bomo skupaj ugotovili, kakšna znanja potrebujejo in jih z njimi tudi opremili, da bodo lahko v domačem kraju opravljali delo, ki jih veseli in bodo za to tudi pošteno plačani. Vzpostavili bomo mrežo nevladnih organizacij, namenjeno trajnostnemu spodbujanju zaposlovanja mladih in ustvarjanje zelenih delovnih mest. Platforma se bo kasneje širila po drugih območjih Slovenije.

Projekt vodi Klub Zgornjesavinjskih študentov v sodelovanju z občino Solčava ter zavodoma Center Rinka in Zlata leta. Podprt je s sredstvi finančnega mehanizma EGP 2009-2014

Več informacij najdete na projektni spletni strani www.kzss.org/mladiveter/.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.