Na Jesenicah nova vzdržljivostna prireditev – Šest ur Španovega vrha

Start gorskega vzpona je bil na spodnji postaji žičnice na Planini pod Golico, cilj pa na vrhnji postaji žičnice na Španovem vrhu. Vzporedno s prireditvijo je bil organiziran tudi pohod na vrh, za tiste s slabšo kondicijo je isti dan približno dve uri in pol obratovala tudi sedežnica.

Prireditev je bila v času cvetenja ključavnic, ki jih večina pozna pod imenom narcise. Čeprav je bil čas za ogled belih poljan že pozen, so se obiskovalcem še vedno sramežljivo ponujale prelepe cvetlice s čudovitim, omamnim vonjem.

Tekmovalni del se je pričel ob desetih in se končal ob šestnajsti uri. Pravila so bila enostavna: v šestih urah se kar največkrat povzpeti na vrh in se vrniti po isti poti. Lahko si tekel kot izkušeni gorski tekači, ali pa hodil in vmes občudoval naravo in vonjal cvetlice, si ogledoval konjiče in krave na paši.

Vsak vzpon se je evidentiral na vrhu in potem ponovno na obračališču – malo nad cesto, tako, da je bilo poskrbljeno tudi za varnost tekačev.

Prireditve se je udeležilo petindvajset tekačev – od vrhunskih tekmovalcev, do čistih rekreativcev, prav vsi pa so se trudili po svojih najboljših močeh.

Zmagovalka tekme Maja Peperko je en teden prej osvojila državno prvenstvo v maratonu in je prišla, kot je dejala: »Malo za trening«. Na koncu je zabeležila devet vzponov.

Prišel je tudi David Kadunc, znani slovenski ultramaratonec, ki visoko kotira tudi na svetovnih  gorskotekaških lestvicah, pa čisto običajni smrtniki, ki imamo radi tekaške izzive. David je v času šestih ur – tako kot še štirje drugi fantje – opravil deset vzponov. Zmaga je pripadla Klemenu Zupanu, ki je deseti vzpon zaključil kot prvi. Celotni rezultati so na voljo tukaj >>

 

Vsi tekači skupaj so v šestih urah opravili 183 vzponov. Višinska razlika med najvišjo in najnižjo točko je 380m.

Vsi udeleženci prireditve so bili s prireditvijo zadovoljni in so pohvalili tako progo kot tudi organizacijo in obljubili, da se drugo leto vrnejo v »jeseniške rovte«. Vsak tekač je za minimalno startnino prejel tudi spominsko majico, okrepčila na progi, ter evidentiranje krogov.

Proga  ni preveč zahtevna, tako da je primerna tudi za udeležence v »zlatih letih«, zato vas že sedaj vabim, da se prireditve udeležite in spoznate čudovite kraje pod Golico in prijazne, gostoljubne ljudi!

Obsežno fotogalerijo si lahko ogledate tukaj >>

Miro

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.