15 let klekljanja v Velenju

Začetki klekljanja v Velenju segajo v leto 1998, ko je na Univerzi za III. življenjsko obdobje na pobudo skupine deklet pričel delovati krožek klekljanja. V prvi skupini je bilo 12 klekljaric, ki so vse brez predhodnega znanja pričele osvajati to zahtevno dejavnost. Mentorstvo je že v prvem letu prevzela gospa Tilka Kompare, ki sedaj, ob 15-letnici, še vedno vodi 4 skupine klekljaric.

Kje: Vila Bianca, Velenje
Otvoritev: 25. 3. ob 17:00
Odprto: vsak dan do 15. 4. od 9:00 do 16:00

V naslednjih letih se je število zainteresiranih za klekljanje povečalo tako, da so klekljarice najprej razdelili na dve skupini, nato na tri… Trenutno poteka klekljanje v šestih skupinah z 68 klekljaricami. Mentorstvo dveh skupin je v letu 2006 prevzela nova mentorica, gospa Erika Pajk.

V 15-letnem obdobju je krožek obiskovalo več kot 150 klekljaric iz Mestne občine Velenje, sosednjih občin Šoštanj in Šmartno ob Paki, pa tudi iz Slovenj Gradca, Celja, Žalca, Gornjega grada, Mozirja … Posebej so ponosni na štiri klekljarice, ki obiskujejo krožek vseh 15 let.

Klekljarice so se pogosto predstavljale na številnih samostojnih razstavah ali v okviru drugih prireditev: 10-letnice klekljanja v stavbi Mestne občine Velenje, na Jajčerijah, ob Materinskih dnevih, na osnovnih šolah, v Centru Nova, na Gradu Velenje, v Galeriji Šoštanj, Galeriji Mozirje (oglejte si fotogalerijo) …, ves čas pa je moto klekljarskih krožkov ne le pridobivanje znanja o izdelovanju čipk, ampak tudi druženje ljubiteljic čipk.

Razstava bo odprta od 25. 3. do 15. 4. 2013 med 9. in 16. uro. Vsako sredo med 10. in 14. uro ali po predhodnem dogovoru bodo klekljarice imele ustvarjalno delavnico o klekljanju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.