Delavnica filcanja za starejše

Zavod Zlata leta je skupaj z Društvom prijateljev mladine iz Mozirja pripravil kreativne delavnice za starejše. Mojstrica filcanja Marjeta Fale iz Luč je udeleženke naučila, kako si iz volne narediti tople in mehke vložke za čevlje.

[slideshow id=68]

Delavnica filcanja, ki je bila v osnovi namenjena starejšim, je v dvorano mozirskega gasilnega doma privabila punce različnih starosti. Nastala je prava medgeneracijska skupina. Marjeta Fale, ki se s filcanjem oz. polstenjem ukvarja že skoraj 10 let, je s seboj prinesla dve veliki škatli doma izdelane volne v balah. Vsaka udeleženka je dobila približno 60 x 60 cm velik kos bele volne, ki je bila za podlago. Volno so razdelile na tri dele in jo znova naložile na kup. Pri tem so morale paziti, da so volnena vlakna ležala v različne smeri. Na vrh so položile tanko plast sive volne in po želji dodale še volneno nit, da so dobile različne vzorce.

Volno so položile na folijo, pod katero je bila brisača. Vse skupaj so dobro namočile s toplo milnico, prekrile z dodatno plastjo folije in začele gladiti. Ko so volno dobro zgladile, so vse skupaj zvile v rolo in gnetle naprej. Tako so še bolje poskrbele za to, da so se volnena vlakna lepo prepletla in pregnetla v eno samo tanko plast.

Ko so rolo odvile, so morale volno zložiti še v harmoniko po dolgem in počez ter gnesti toliko časa, da se je njihova volna rahlo nagubala. Med gnetenjem se je volna krčila. Če boste filcali, morate upoštevati, da se pri debelejši plasti filca potrebuje približno tretjino večji konec volne, pri tanjši plasti pa celo do polovico večji konec.

Kdaj vemo, da smo s filcanjem oz. polstenjem zaključili? Nagubanost je pokazatelj, da je volna sfilcana in jo lahko uporabimo za izdelke. Udeleženke so na prosojen papir narisale obris nog, papirnat model postavile na filc in izrezale svoje vložke za čevlje. Vložke so še malo zmočile in pregnetle ob straneh in delavnice je bilo počasi konec.

Mentorica Marjeta Fale, ki iz filca izdeluje zelo različne izdelke, od copat, kap, šalov, masažnih mil, žogic itd., je ves čas hodila naokoli, pomagala puncam z raznimi nasveti in odgovarjala na njihova vprašanja. Če bi jo tudi vi radi kaj vprašali, ji lahko pišete na e-naslov: marjeta.fale@siol.net ali jo pokličete na 031 494 533. Njene izdelke pa si lahko ogledate tudi na spletni strani bicka.si.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.