Zmanjšajte stroške za ogrevanje, električno energijo in vodo

Elderly couple checking documents with tax and internal bills, making payments and discussing budget. Family calculating funds for purchase new home or car.
Foto: brizmaker iz iStock

Čas kurilne sezone je že tukaj, stroški za energijo in vodo pa so iz leta v leto višji. Ti stroški predstavljajo vedno večje breme za vse večje število gospodinjstev in posameznikov. Najlažji način znižanja teh stroškov je zmanjšanje rabe energije in vode.

Pogosto se tudi ne zavedamo naše dejanske porabe toplote, električne energije in vode ter ne vemo, ali smo varčni ali potratni. Ne vemo, katera naprava porabi največ elektrike, ali nam okna zadovoljivo tesnijo in kakšni so enostavni ukrepi za izboljšanje stanja. Za iskanje rešitev pri varčevanju z energijo preprosto nimamo časa ali pa ne vemo, kje dobiti zanesljive in uporabne informacije, ki bi nam bile v pomoč.

Društvo Focus na območju Mestne občine Ljubljana izvaja evropski projekt Achieve, katerega cilj je zmanjšanje rabe energije in vode v gospodinjstvih. Naši energetski svetovalci opravljajo brezplačne obiske gospodinjstev, v sklopu katerih se analizira stanje ter pregleda porabe električne energije, toplote in vode. Na podlagi tega pregleda svetovalci izračunajo, kje v gospodinjstvu se lahko najbolj učinkovito privarčuje energijo, čemur sledi priprava sklopa priporočil. Ta priporočila in napotki za zmanjšanje rabe energije so gospodinjstvu predstavljena v sklopu drugega obiska, ko svetovalci v gospodinjstvu namestijo tudi brezplačne naprave za varčevanje z energijo (varčne sijalke, tesnila za okna in vrata, varčevalni nastavki za pipe in tuše, podaljšek za elektriko s stikalom za izklop ipd.). Pri tem je pomembno, da je izbira naprav prilagojena situacijam v različnih gospodinjstvih. Učinek teh naprav pa je mogoče zlahka meriti v kWh, kar seveda pomeni prihranke v evrih.

Za brezplačni obisk energetskega svetovalca ter brezplačni paket naprav za zmanjšanje rabe energije se lahko prijavijo gospodinjstva oz. posamezniki na območju Mestne občine Ljubljana, ki prejemajo socialno pomoč ali pa njihovi prihodki ne presegajo 300 EUR na člana gospodinjstva. Energetski svetovalec bo gospodinjstvo brezplačno obiskal po predhodnem dogovoru. Najcenejša je namreč tista energija, ki je ne porabimo!

Za brezplačni energetski pregled vašega doma in brezplačni paket naprav za zmanjšanje rabe energije se prijavite na:

  • e-mail: achieve@focus.si
  • telefon: 040 83 83 16
  • naslov: Focus, društvo za sonaraven razvoj, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.