Kako preprečimo, kako zdravimo osteoporozo

Ob letošnjem svetovnem dnevu osteoporoze je Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline v Velenju gostilo doc. dr. Tomaža Kocjana, specialista endokrinologa iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je 22. oktobra v sejni dvorani Mestne občine Velenje predaval o osteoporozi. Ob začetku predavanja je udeležence nagovorila predsednica društva Janja Rednjak, predavanja se je udeležila tudi podpredsednica in strokovna vodja dr. Aleksandra Žuber.

Kako osteoporozo prepoznati, koga je potrebno zdraviti, kako dolgo naj zdravljenje poteka ter kaj pomeni neuspešno zdravljenje, so bile iztočnice predavanja doc. dr. Tomaža Kocjana.

Zelo pomembno je vedeti, da osteoporoza lahko prizadene vsakogar, v vseh starostnih obdobjih, pri čemer pa je tveganje večje pri ženskah, zlasti po 50 letu starosti. V kasnejših letih osteoporoza lahko prizadene tudi moške. Za osteoporozo je značilna zmanjšana trdnost kosti, šibke kosti pa pomenijo večje tveganje za zlom. Nekje po 30. letu se kostna masa začne zmanjševati. Ženske imajo na splošno manjšo kostno maso kot moški, v obdobju po menopavzi pa se le-ta hitro zmanjšuje, zato je med bolniki z osteoporozo skoraj 80 % žensk. Najbolj pogosta mesta zlomov so kolk, vretenca in zapestje.

Kot je dr. Kocjan izpostavil so največji dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze nizka teža (manj kot 60 kg), neuravnotežena prehrana (premalo kalcija in vitamina D), zgodnja menopavza (pred 45. letom), premalo gibanja, razvade, starost, osteoporoza pri starših, prisotnost revmatoidnega artritisa ter dolgotrajno zdravljenje z glukokortikoidi. Edini način za pravočasno odkrivanje osteoporoze je merjenje mineralne kostne gostote na aparatu DXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry) ali kostna denzitometrija. V Velenju imamo možnost opraviti DXA meritev na dveh mestih, in sicer v Zdravstvenem domu Velenje ali Zasebni ambulanti Žuber. Z meritvijo lahko zdravnik odkrije osteoporozo še pred prvim zlomom ali napove, kakšna je nevarnost za zlom. Meritev na DXA je varna, zanesljiva, na podlagi le-te pa zdravnik določi ustrezen način in trajanje zdravljenja, ki je različno dolgo glede na vrsto zdravila. Svetovna zdravstvena organizacija je razvila tudi poseben računalniški program, imenovan FRAX, ki je namenjen izračunu ocene tveganja za osteoporozni zlom.

Bolje preprečiti kot zdraviti je znan stavek, ki je v primeru osteoporoze še kako na mestu. Telesna aktivnost je bistvena,  tako v zgodnjem, kot v poznejšem življenjskem obdobju, saj ob zadostnem vnosu kalcija (od 1000 do 1200 mg dnevno) in vitamina D pripomore k upočasnjevanju zmanjšanja kostne gostote. Pomemben je tudi zdrav način življenja – odsvetuje se kajenje in čezmerno pitje alkohola. Še posebej pomembno pa je, da se osteoporozo prične preprečevati že v mladosti ter nadaljuje skozi vse življenje.

Ob zaključku predavanja je dr. Kocjan prisotne v dvorani povabil k vprašanjem. Z zelo velikim zanimanjem se je nanj obrnilo veliko število udeležencev. Dr. Kocjan je prijazno in strokovno odgovoril na vsa vprašanja in pohvalil prisotne zaradi dobro zastavljenih in vnaprej pripravljenih vprašanj, kar je bil dodaten pokazatelj, kako izjemno zanimanje je tema predavanja požela. Seveda si želimo, da bi zanimanje in informiranost vplivali na naše prizadevanje za preprečevanje osteoporoze in zdrav način življenja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.