Znebite se stresa in bolečin v hrbtenici

Pred vsako vadbo bo najprej predavanje, na katerem vas bo učitelj Jadranko vnaprej seznanil z vajami, ki bodo sledile. Razložil vam bo, kako se posamezna vaja izvaja pravilno in kaj vse se med vajo dogaja z našim telesom. Saj veste, včasih prav nič ne pomaga, če vaje samo poznamo, a ne vemo, kakšne so njihove koristi in kako jih moramo izvajati pravilno, da od njih odnesemo čim več.

Joga seminar je primeren za vse, starost, spol in predznanje niso važni. Važno je le, da ste pripravljeni narediti nekaj dobrega za svoje telo in da s seboj prinesete dobro voljo. Za ostalo, kamor spada tudi zdrava vegetarijanska prehrana, bodo poskrbeli organizatorji seminarja iz Planeta Bio. Piko na i pa bo prav gotovo ponudila čudovita narava, ki obdaja hotel Utrip v Čemšeniku.

Cena tečaja je 250 € na osebo. V ceno je vštet tudi vegetarijanski polni penzion; torej 150 € za tečaj in 100 € za 2 nočitvi s prehrano.
Prijave se zbirajo do vključno 10. aprila, kot dokončna prijava pa se šteje nakazilo celotnega zneska za seminar.   V primeru, da se na seminar ne bo prijavilo 10 udeležencev, bo žal odpadel. Prav tako obstaja omejitev glede največjega števila udeležencev – to je 30.
Prijavni obrazec in več informacij najdete na spletni strani Svet je lep.

Joga in stres

Joga je ena izmed najbolj učinkovitih, hkrati pa tudi najbolj naravnih terapij za stres. Preden pa utemeljimo to trditev, si najprej poglejmo, kaj stres sploh je.

jogaStres je nespecifičen odgovor organizma na zunanji dražljaj. Je prilagoditev organizma na novost, možno nevarnost, ki preti zunaj njega. Ob srečanju z ˝ogrožujočo˝ situacijo se v organizmu aktivira simpatični avtonomni živčni sistem, zviša se raven adrenalina, poveča se srčni utrip, krvni pritisk ipd. Vse to z razlogom, da telo odgovori, se pripravi na boj ali beg. Stres pa je lahko tudi pozitiven, saj se posameznik tako bolje spopada z nastalo situacijo, ima več energije, stimulacije, ustvarjalnosti, ter zato deluje bolj učinkovito.

Stres sam niti ni problematičen, saj je le naravni odziv organizma na določeno situacijo. Problem nastane predvsem takrat, ko organizem ostaja v stanju stresa dalj časa, ko se ne vrne v normalno sfero funkcioniranja. Z daljšim časom izpostavitve, gre stres skozi fazo alarma, fazo odpora in na koncu v fazo izčrpanosti. V zadnji fazi se običajno pojavijo naslednji znaki:

  • izgorelost, utrujenost; izguba energije;
  • dekoncentriranost, izguba nadzora, občutek kaosa;
  • čustvena otopelost; razosebljanje odnosa med ljudmi;
  • razdražljivost, jeza;
  • depresija, samokritičnost;
  • občutek siljenosti, preokupiranost, prenasičenosti;

Daljši čas izpostavljenosti stresu se na telesni ravni, kot posledica oslabitve delovanje imunskega sistema organizma, kaže predvsem na zdravju posameznika. Po statističnih podatkih naj bi kar 2/3 obiskovalcev zdravstvenih ustanov bilo na račun stresa. Zaradi nezgodnih poškodb in škodljivih navad, ki so posredno posledica stresa, in neposredno posledica psihosomatska obolenja, kot so astma, ulkus, diabetes, kardiovaskularna obolenja, hipertenzija, rak, (mikro) infarkti, dihalne motnje, prebavne motnje, glavobol, nespečnost.

Več o jogi in stresu (klik!).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.