Moda in moški poslovni svet

Moda v poslovnem svetu ima pač svoj stil. Res pa je, da ga le malokdaj srečujemo v modnih revijah, pa tudi tistih za lahkotnejše branje. Tukaj večinoma zasledimo svoboden stil z manekenom, po možnosti z majhnim kosom oblačila na sebi. Če pa že, so potem poudarjeni njegovi vitki, zapeljivi, mamljivi deli telesa, ki mu jih je podarila mati narava. In tu se srečujemo s težavo. Ker poznamo večinoma le to predstavitev mode oz. oblačenja postajamo zagrenjeni, saj nismo vsi tako popolnih oblik.

Po drugi strani pa podzavestno vemo, da takšen ”svoboden” stil oblečenja ni primeren za naše delovno mesto. In ta slutnja je upravičena. Problem je le ta, da se zelo malo piše o modi oz. načinu oblačenja, ki je primeren v poslovnem svetu.

Poslovneži imajo veliko stikov. Vedno predstavljajo svoje podjetje, svoje delo in sebe. Z urejenim videzom zagotovo delujejo bolj zaupanja vredni, kot pa obratno. Tako boste ugledno podjetje prepoznali tudi po oblačilih njegovih zaposlenih. In ker je v poslovnem svetu pomemben ugled in zaupanje, se tudi moda nagiba k takšnemu oblačenju.

Različne barve, vzorci in kroji oblačil imajo svojo govorico, ki nam posredujejo vsebino, na katero se čustveno odzivamo. Zato v poslovnem svetu uporabljamo bolj umirjene barve in vzorce. Starejši poslovneži večinoma še vedno prisegajo na bolj konzervativen način oblačenja; siva ali modra poslovna obleka, enobarvna srajca, neizrazita kravata in tradicionalni čevlji.

Mlajši pa bi se radi oblačili bolj individualno in vnesli v svojo garderobo več življenja. To lahko storijo brez skrbi. Vendar je treba vsaj nekatera pravila upoštevati. Naj vas ne skrbi videz uniformiranosti. Saj veste, na ulici takoj ločimo dimnikarja ali policista, v bolnišnici takoj vemo, kdo je zdravnik in kdo medicinski brat, pred vhodom v poslopje prepoznamo varnostnika, na avtobusu takoj prepoznamo voznika.

In gotovo bi bili veseli, če bi tudi vas mimoidoči neznanci takoj prepoznali kot poslovneža.

Sledi nekaj kratkih napotkov
Da boste bolj zanimivi, se oblačite vsak dan drugače. S tem ne mislim, da morate imeti polno omaro oblek oziroma garderobe. Dovolj je da premorete dve ali tri obleki, ki pa jih kombinirate z različnimi srajcami in kravatami.

Npr. Sivo obleko lahko kombinirate z raznimi črtastimi srajcami in enobarvnimi ali karirastimi kravatami. Lahko pa uporabimo enobarvne srajce in vzorčaste kravate. Čevlji so preprosti črni elegantni ali pa jih prilagodite odtenku srajce ali kravate.

Modra črtasta obleka lepo pristoji tudi s črtasto srajco in vzorčasto kravato. Za bolj umirjen videz pa lahko pod njo oblečete enobarvno srajco z črtasto kravato. Čevlji so pretežno elegantni črni. Bolj pogumni se lahko odločite tudi za obleko s karo vzorcem. Vendar pa morate biti pozorni na srajco in kravato, ki se naj vsaj z enim odtenkom ujema z barvo obleke. Tudi čevlje prilagodite prevladujočemu barvnemu odtenku obleke.

Beige obleka je primerna za malo manj resna in bolj kreativna delovna mesta. Lahko jo nosimo z barvastimi in tudi karirastimi srajcami (modra, siva, drap) in vzorčastimi kravatami, ter rjavimi ali drap čevlji.

Pa še nekaj o sestavinah vašega oblačila. Obleka je vaše vsakdanje oblačilo, zato mora biti udobna in prijetna za nošenje To pa pomeni, da je kvalitetna v kroju in materialu. Predstavljajte si npr. delo v pretesni obleki in prepoteni srajci?! Zato se odločajte za obleke iz čiste volne ali pa z manjšo primesjo umetnih vlaken. Za srajce je primerno blago batist ali popelin in nikakor ne umetna vlakna, ker slabo reagirajo na vlago in znoj. Nogavice naj bodo bombažne, volnene ali sintetične, kravata svilena in čevlji usnjeni. In zapomnite si: kvaliteta mora biti zmeraj pred kvantiteto.

Seveda pa vsaka garderoba ni primerna za vsako priložnost. Je namreč vaše delovno oblačilo. Kadar potrebujete bolj svečano garderobo, izberite temnejšo obleko z raznimi dodatki, kot je robček na žepu suknjiča, zlate oz. svečane manšete. Lahko si omislite tudi rdeč, bel ali črn, približno 12 cm širok pas iz tkanine. Za bolj sproščene priložnosti lahko srajco nadomestite s polo majico ali tanko pletenino, čevlje pa z bolj udobnimi ali športnimi.

Prepustite se zabavi, ki vam jo ponuja kombinacija posameznih oblačil in presenečeni boste, kaj vse zmorete sami in kako zanimivo podobo vam lahko pričara tudi poslovna obleka. Priložene slike naj vam bodo le kot vodilo v sestavljanju vaše garderobe. Srečno in polno uspeha v poslu.

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.