Božično kosilo

Zaradi pomanjkanja časa pripravljamo med tednom take jedi, ki jih lahko hitro skuhamo in postavimo na mizo. Med prazniki pa si lahko vzamemo nekoliko več časa za pripravo okusnega kosila, ki pripomore k pristnemu praznovanju.

BOŽIČNO KOSILO (za 4 osebe)

  • Juha z zdrobovimi žličniki
  • Mrežna pečenka (prata)
  • Zelenjavni narastek
  • Zelena solata z jajčko
  • Jogurtova strjenka s sadnim prelivom

GOVEJA JUHA:

  • 0,40 kg govedine in dve manjši goveji kosti (ali 0,60 kg govedine s kostjo)
  • 2 litra vode
  • jušna zelenjava (korenček, peteršilj, zelena, por, rezina paradižnika, rezina na štedilnikovi plošči opečene čebule), sol, celi poper, muškatov cvet, lovorjev list in malenkost jušne kocke, če je to po vašem okusu

Meso in kosti operemo pod tekočo vodo. Zelenjavo očistimo. Na meso nalijemo mrzlo vodo, solimo in pustimo zavreti. Dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Za dobro juho pristavimo meso v mrzlo vodo, če hočemo sočnejše meso, ga pristavimo v toplo vodo, juha pa je v tem primeru manj okusna.
Juha naj počasi vre dve uri, meso starejših živali pa kuhamo do tri ure. Kuhana juha naj stoji 10-15 minut, da se sčisti. Nato jo precedimo.
Ko je že zakuhana, ji dodamo sesekljan peteršilj ali drobnjak.

ZDROBOVI ŽLIČNIKI:

  • 5 dag margarine
  • 1 jajce
  • 8 dag pšeničnega zdroba
  • zelen peteršilj
  • ščepec soli

Maščobo penasto umešamo in dodamo jajce ter razmešamo. Pridenemo pšenični zdrob, sol, sesekljan peteršilj in zmes premešamo. Stoji naj pol ure. Z žlico oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v vrelo juho. Počasi naj vrejo pol ure.

MREŽNA PEČENKA:

  • 0,80 kg ledvičnega dela brez kosti
  • sol
  • dve rezini limone
  • vejica peteršilja
  • dve rezini čebule
  • mleti klinčki
  • cimet
  • kumina
  • poper
  • svinjska mrežica po potrebi

Meso nasolimo, začinimo, obložimo z rezinami limone, čebule in s peteršiljem. Vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico, damo v pekač in polijemo z olivnim oljem. Ko je pečenka z obeh strani rahlo zapečena, jo zalijemo z malo juhe. Med nadaljnjo peko jo večkrat prelijemo z omako, da je pečenka sočnejša.
Mrežno pečenko lahko sicer kupimo že pripravljeno v mesnici.

ZELENJAVNI NARASTEK:

  • 60 dag zelenjave (korenček, brokoli, cvetača)
  • 2 jajci
  • 2 žlici kisle smetane
  • začimbe (Vegeta, muškatni orešček, sol, poper, peteršilj)
  • dve žlici naribanega sira

Za BEŠAMEL potrebujemo:

  • 4 dag margarine
  • 3 dag moke
  • 2 dl mleka

Zelenjavo skuhamo v slanem kropu. Kuhano odcedimo in damo v pomaščen pekač. Prelijemo z bešamelom, ki ga pripravimo tako, da v kozici raztopimo margarino, zamešamo moko ter prilijemo hladno mleko. Vre naj dve minuti (mešamo z metlico). Odstavimo, zamešamo cela jajca, začimbe in smetano. To prelijemo po zelenjavi in potrosimo z naribanim sirom. Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah.

JOGURTOVA STRJENKA S SADNIM PRELIVOM:

  • 3 dl sladke smetane (ne rastlinske)
  • 3 navadne jogurte
  • 6 listov želatine
  • 8 dag sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor

Smetano stepemo s sladkorjem in vanilijem, dodamo jogurt. Želatino namočimo v malo hladne vode, nato jo med mešanjem z metlico segrevamo, da se raztopi. To prilijemo k smetani in jogurtu in z metlico narahlo premešamo. Kremo zlijemo v pudingov model (namazan z oljem) ali v pecljate kozarce in postavimo za dve uri v hladilnik, da se krema strdi. Strjenko po želji prelijemo s sadnim prelivom (zmiksaj marelice iz kompota ali pa gozdne sadeže).

6 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.