Indonezija – multikulturna kulinarika

Vendar pa bi, če smo bolj natančni, morali govoriti o več “Indonezijah” in ne le o eni sami, saj države ne sestavlja le nepregledna množina otočkov, temveč se v njej prepleta tudi veliko število različnih ljudstev, kultur in zelo pestrih lokalnih zgodovin.

Največji (in tudi najgosteje poseljeni) indonezijski otoki so Java, Sumatra, Borneo, Nova Gvineja in Sulawesi, pri čemer si Indonezija Novo Gvinejo in Borneo deli s sosednjimi državami. Večina več kot dvesto milijonskega prebivalstva živi na otoku Java. Prebivalstvo je jezikovno in etnično zelo raznoliko, saj na indonezijskih otokih živi več kot 300 etničnih skupnosti, ki govorijo več kot 700 jezikov. Država uradno priznava tudi šest verskih skupnosti, muslimane, protestante, rimokatolike, hindujce, budiste in konfucijance. Islam je vera kar 86% Indonezijcev, kar državo uvršča na prvo mesto po številu večinskega muslimanskega prebivalstva.

Kulturna raznolikost Indonezije pa se odraža tudi v tipični indonezijski kulinariki, v kateri se prepletajo zelo različne prvine. Na indonezijsko kuhinjo so s svojimi sestavinami in načini priprave jedi najbolj vplivali Indija, Bližnji Vzhod, Kitajska in nenazadnje Evropa. Kolonizatorji so v Indonezijo prinesli tudi rastline iz Amerik, npr. pekočo papriko, ki danes tvorijo pomemben del kulinarične tradicije. Vendarle pa vsega le niso prinesli od drugod. Svoje je prispevala tudi narava indonezijskih otokov, na katerih so prvi uporabljali začimbe, ki jih danes pozna ves svet: klinčke in muškatni orešček.

Tipičen indonezijski obrok tako sestavljajo riž in več jedi iz zelenjave, rib, mesa ali perutnine, kot dodatek pa so nepogrešljive pekoče omake oz. sambal ter arašidi, krekerji ali čebulice za dodatno hrustljavost. Riž prevladuje na Javi, Sumatri in Baliju, drugje pa ga nadomeščajo kasava, koruza in podobne jedi.

Več o značilnostih indonezijske kuhinje lahko »iz prve roke« izveste na kuharskem tečaju ZAVODA FAJN, ki bo v ponedeljek, 18. 4. ob 17h na Prušnikovi 98 v Ljubljani. Več informacij in prijave na: www.zavodfajn.org

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.