Seks med starostniki

Spolnost po 50, 60, 70 in tudi 80-em letu starosti že dolgo ni več tabu. Nekateri strokovnjaki s tega področja celo trdijo, da je nastopila nova revolucija – razigrana spolnost po 70. letu starosti. S tem se strinja tudi slovenska ginekologinja, prof. dr. Helena Vrtovec, ki je za Delo dejala: „Ekonomske razmere so boljše, ljudje bolj pazijo na svoje zdravje, življenje je kakovostnejše in, nenazadnje, daljše. Če so ljudje zdravi in koliko toliko razbremenjeni spon – religioznih predsodkov, vzgoje -, je povsem mogoče, da v starosti še vedno ohranjajo spolne odnose, ki skorajda zagotovo vodijo h kakovostnemu življenju in partnerskim odnosom”.

“V naši družbi žal še vedno velja prepričanje, da je spolnost privilegij mladih. Pri njih smo zavore že presegli, saj se o spolnosti odkrito pogovarjajo. Čas je, da zavore popustijo tudi pri ljudeh v pomenopavznem obdobju. Ženske so v tem času še aktivne, otroci pa družino že zapustijo, in to je pravi čas, da si partnerja uredita spodobno spolno življenje, kot jima ustreza,” je pojasnila ginekologinja za drug vseslovenski časopis, Dnevnik. Po njenih navedbah imajo bolj sproščen odnos do spolnosti ženske z višjo izobrazbo, medtem ko imajo tiste z nižjo večkrat “tako močne zavore, da se o njej sploh ne morejo pogovarjati”.

Na www.mavrica.net pa sem našel naslednji zanimiv zapis: »Dr. Košiček je napisal, da za spolno dejavnost ni starostnih meja, kar velja tako za moške kot za ženske. Res je, da proces staranja prinese upad telesnih in duševnih funkcij, pešanje življenjskih moči – tudi spolne, vendar pa je vse to odvisno od vsakega posameznika, kako se doživlja, kako sprejema svojo starost in kako ohranja oziroma vzdržuje svojo psihofizično kondicijo.« Avtorica Ana Kovačič v istem tekstu nadaljuje točno takole: »Poleg vsega je spolnost na stara leta lahko koristna, ne le za boljše psihično počutje ampak lahko tudi koristi zdravju, k ohranjanju telesne kondicije, seveda pa zmernost in previdnost nista nikoli odveč. Kamasutra uči, da čutni in spolni užitki razveseljujejo čute in poživljajo duha.«

V britanskem strokovnem časopisu Medical Journal najdemo naslednje pomenljive stavke: »Po naših ugotovitvah ima večina starejših ljudi spolnost in čustva, ki so povezana z njo, za naravni del svojega življenja.« Njihova raziskave je pokazala, da se znameniti izrek t. i. flower power generacije ljubezen namesto vojne odraža tudi v spolnosti (sedanje) starejše generacije.

Do podobnih rezultatov so prišli tudi švedski strokovnjaki, ki so v treh desetletjih, od leta 1971 do 2001, naredili kar štiri raziskave na temo seksa med starejšimi ljudmi. Ugotovili so, da število ljudi, ki redno »izvajajo posteljne aktivnosti«, narašča iz generacije v generacijo, iz leta v leto, in to pri obeh spolih. Skandinavski strokovnjaki so dokazali, da v populaciji moških, ki so starejši od 70 let, sedaj – tudi zaradi odlične iznajdbe, viagre! veselo seksa kar 68 odstotkov »upokojencev« (prej pa le 52 odstotkov), med poročenimi ženskami pa se je številka dvignila iz 38-odstotkov na zavidljivih 56. Ob tem dodajmo, da ima velik del vprašanih (v zadnji anketi je sodelovalo kar 1.500 Švedov) spolne odnose vsaj enkrat na teden.

P.S.: Ste vedeli, da imamo tudi slovensko viagro? Imenuje se Vizarsin.

1 komentar

  1. Prebrala zgornji zapis – z mnogimi ugotovitvami se strinjam – in vendar se mi zdi članek nezaključen…

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.