Brez muke do dobrega počutja

Neradi kolesarite (ker sovražite strme hribe v katerih vam pot – proti riti – teče v potokih? Tek na atletskem stadionu vam je odvraten, ker sovražite kroge in črte, ki jim ni in ni konca? Tek po gozdovih in travnikih vas »ubija« zaradi gozdnih korenin in lukenj, na katerih ste si že nekajkrat zvili nogo? Sprehod? Saj nisem “komajda premikajoči se” upokojenec. Pohodništvo? Gora ni nora, nor je tisti, ki hoče splezat’ tja gor.

Aerobika se vam gnusi, ker sovražite čredni nagon? Smučanje? Tako drag šport? Kaj pa plavanje? Badminton z najboljšo prijateljico je tako težko uskladit (če se sploh dobi prosti termin v dvorani). Košarka? Nogomet? Rokomet? Ah, če ne bi bila tako nerodna … Površno razmišljate o jogi, pa se vam zdi, da gre predvsem za »lenobno raztegovanje telesa«? Borilne veščine? Ah, to je za nasilneže.

Kaj pa vaje doma, sklece in trebušnjaki? Ah, kaj bi si lagali, za to niste dovolj vztrajni, pa tudi motivacija je že zdavnaj izpuhtela v noč. Še najbolj vam je pred meseci ustrezalo sobno kolo, ki ste ga postavili pred televizor, ter ga tu in tam zajahali ob svoji priljubljeni tv-nanizanki. Pa vendar zadnje čase vse pogosteje opažate, da se tudi od tega »sobnega konjička« vse bolj oddaljujete (razen takrat, ko nanj postavite škatlo s keksi).

Kaj nam je storiti v takšnih primerih »športnega malodušja«? Energije nam zmanjkuje, še volje do življenja skorajda ni več. Popolnoma avtomatsko hodimo v šolo ali v službo, se komajda prebijamo iz praznine vsakodnevnosti in upamo, da nas bo zadela kakšna strela, ki nas bo le napolnila s pogrešano energijo, željo po kvalitetnem življenju, boljšem počutju. Pa vendar, kaj lahko storimo sami? Z majhnimi koraki? Skorajda brez muke?

1) Zjutraj se izdatno tuširajmo. Če le »izdržimo«, izmenično s toplo in mrzlo vodo. Kri se nam bo pognala po žilah, spet bomo začutili, da imamo srce.

2) Preden se odpravimo v beli svet, se posvetimo svojemu izgledu. Če se bomo lepo naličili, se bomo bolje počutili. Saj se spomnite, ne? Tudi moški lahko naredite kaj v tej smeri. Npr. včasih se, pa čeprav je čisto »navaden« dan, oblecite, kot da »greste k maši«. Počutili se boste frajersko.

3) V službi si brez slabe vesti ob kavi naročimo še nekaj kepic sladoleda. Kako to »paše«! Ob tem lahko veselo opravljamo, saj strokovnjaki »za dušo« trdijo, da se s skupinskim opravljanjem sprostimo, raste pa nam samozavest in pa tudi občutek pripadnosti skupini, kar pomeni, da z lahkoto zadovoljujemo vsaj nekatere čustvene potrebe.

4) Šef vas »nažira« tako in drugače. Z njim in tudi s »stalnimi« nadurami« se je najboljše pobotati. Ko vas prime, da bi se kregali, raje »spletno odsurfajte« ali pa odigrajte kakšno igrico na računalniku. Ne »sekirajte« se, raje poglejte problem s svetlejše plati. Domov boste prinesli več denarja.

5) V petek, po napornem delovnem dnevu, se brez zadržkov odpravite na ples. Ob izdatnem kurjenju kalorij, ko boste »noreli po plesišču«, se vam bo sproščal serotonin, ki je znan tudi kot hormon sreče.

6) Bodite pozitivni, pa tudi s pozitivnimi ljudmi se čimveč družite. Tudi ob slabih stvareh, ki se vam dogajajo se vprašajte: Kaj je v tem lahko dobrega? Kaj se lahko naučim iz tega primera?

7) Skočimo do bližnje savne. S potenjem bomo iz svojega telesa izločili strupe.

8) Določite »problematični« dan. Zapisujte si probleme, ki so se vam nakopičili v enem tednu, ter se odločite, da jih boste sistematsko reševali le enkrat na teden, npr. v sredo zvečer. Ker boste večino težav že »prespali«, jih boste lahko reševali mnogo bolj konstruktivno, kar hkrati pomeni, da bo vaše življenje mnogo manj stresno kot doslej.

9) Obvezno spijte čimveč vode. Vedeti je namreč treba, da pomanjkanje tekočine upočasni kroženje krvi v možgane, kar povzroča utrujenost. Če vam voda ne »diši«, jejte sadje, ki vsebuje mnogo vode.

10) Spustite sonce v svoje življenje. Čeprav sonce ne diši kot kofein, na nas učinkuje podobno. Pomolite glavo skozi okno in uživajte. Če se boste odločili pa še za sprehod, pa naj bo počasen ali hiter, boste pa že skorajda zmagovalec »natečaja za dobro počutje«.

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.