Star papir za novo upanje

Z njo želijo ozaveščati otroke, učence in dijake o pomembnosti varovanja okolja in narave, hkrati pa spodbujati in razvijati njihov čut za skupno dobro.

K akciji bodo poleg vrtcev, osnovnih in srednjih šol v Sloveniji, povabili tudi podjetja in organizacije, ki imajo letos namen čistiti svoje arhive. V mesecu aprilu bo podjetje Dinos en dan brezplačno na dogovorjeno mesto dostavilo zabojnik za star papir ter hkrati poskrbelo za odvoz zbranega papirja.

Sredstva, ki bodo zbrana s pomočjo starega papirja, bodo razdeljena na dva naslova – polovica sredstev bo namenjenih pomoči potrebnim v Sloveniji, z drugo polovico sredstev pa se bo financirala gradnja šole v Indiji. Projekt je neprofitne narave. Akcija združuje humanitarnost in okoljevarstvo in takih ni nikoli preveč. Akcija združuje humanitarnost in okoljevarstvo in takih ni nikoli preveč.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r6gGw6fBlns[/youtube]

V okviru projekta “Star papir za novo upanje” bosta vzporedno potekali dve aktivnosti: akcija zbiranja starega papirja in nagradni natečaj zbiranja najboljšega predloga za dodelitev polovice sredstev od papirja. Slovenski otroci in mladostniki bodo namreč preko te sodelovanja pomagali slovenskim in tujim pomoči potrebnim vrstnikom. S pomočjo natečaja bodo sami izbrali, komu v Sloveniji želijo podariti polovico zbranih sredstev od starega papirja. Z drugo polovico pa bodo pomagali pri gradnji nove šole v Indiji ter tako postavili dobra dejanja naših otrok na globalno raven. Prijave potekajo preko spletne prijavnice in so možne od 18. 02. do 18. 03.

Načelo akcije je: Združimo moči, pomagajmo ohranjati naše okolje in podarimo novo upanje!

Če bi sodelovalo vseh 30.000 povabljenih ustanov in bi vsaka zbrala po 300 kg, zberemo 9 tisoč ton  starega papirja.

S to količino lahko:
– pridobimo 8 tisoč ton recikliranega papirja
– prihranimo 24 tisoč ton lesa
– prihranimo 285,3 miljonov litrov vode
– prihranimo 58,8 GWh (zadošča za letno oskrbo 15.000 gospodinjstev z električno energijo)
– podarimo 520 tisoč EUR (pri odkupni ceni odpadnega papirja 65 EUR / 1 t)

Malo za šalo malo zares:
Iz 24 tisoč ton lesa bi
– z deskami (višine 2cm, širine 10 cm) lahko potegnili linijo dolgo skoraj 9.000 km, kar je približna zračna razdalja od Ljubljane do Cape Town-a (Južna Afrika) ali Seul-a v Južni Koreji,
– zgradili 436 lesenih maket naravne velikosti oklepnikov Patria.

Spomnimo, Društvo ekologi brez meja je lani pripravilo uspešno vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo v enem mesecu!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.