Kulturno v Pegazovem domu

Emil Carli

Kulturno praznovanje smo v Pegazovem domu v Rogaški Slatini pričeli v ponedeljek, 7. februarja, ko so nas obiskali pevci vokalne skupine Obrtne zbornice Šmarje pri Jelšah. Z veznim besedilom ge. Anke Novak in repertoarjem izbranih pesmi je bilo kulturno doživetje popolno.

Na sam kulturni praznik, 8. februar pa smo v dom povabili zanimivega gosta, violinista g. Emila Carlija, ki poleg violine zelo podrobno pozna širok spekter umetnosti in zgodovine. Z besedo nas je popeljal v življenje našega Franceta Prešerna, ob tem se je dotaknil še Trubarja, pripovedoval pa je tako živo, kot bi življenje živel skupaj z velikima možema.

Iz drugačnega zornega kota smo se dotaknili Prešernove poezije in g. Carli nam je prikazal širši kontekst njegovih pesmi.

Naše vedenje, ki smo ga odnesli iz osnovne šole, ko smo se morali na pamet naučiti »O Vrba, srečna draga vas domača…« se je oplemenitilo z bogatim sporočilom, koliko ljubezni do staršev in otroštva je Prešeren zlil v tem pisanju.

Iskal je višji svet, iskal je modrosti, bil je učen, mogoče ga prav zato marsikdo ni razumel.

A bil je velik…tako kot je Shakespeare za Angleže, tako kot je Goethe za Nemce, tako kot je Dante za Italijane ali Puškin za Ruse, tako je Prešeren velik za Slovence.

G. Emil Carli, hvala za vaš kulturni prispevek, bil je zelo prijeten in bogat.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.