Zdravje iz narave – 2. razstava zdravilnih zelišč

Pridne zeliščarke in zeliščarji so od 24. do 27. septembra 2010 razstavili preko 100 posušenih zdravilnih zelišč z območja Slovenije. Poleg zelišč so razstavili tudi razne tinkture, oljne izvlečke, mazila in še marski kaj. Obiskovalci so si tako lahko ogledali zelišča in prebrali kakšne so učinkovine posameznih rastlin. Po končanem otvoritvenem programu so se obiskovalci, med katerimi je bil tudi mozirski župan Ivan Suhoveršnik, posladkali z doma narejenimi prigrizki in pijačo.

Plaznik Rezika

Preden vam pokažemo nekaj fotografij z otvoritve, naj napišemo še, kaj o zeliščih in razstavi menijo njeni ustvarjalci. Celoten program odprtja z govoroma, ki sta ju imela vodja zeliščarske sekcije, gospa Rezika Plaznik, in župan občine Mozirje, Ivan Suhoveršnik, pa si lahko ogledate v videu na spletni strani mozirskega upokojenskega društva.

Zeliščarji so zapisali:

Zdravilne rastline in njihovi pripravki so najstarejša oblika zdravljenja bolezni. Razumevanje in odnos do “ljudske medicine” se je vedno spreminjal. Vraže in zeliščarstvo sta si dolgo časa podajala roke. V preteklem obdobju pa smo radi te prvinske predstave o življenju kar pozabili. Tableta iz lekarne je kar naenkrat ozdravila vse tegobe.

Vendar pa smo vsi tako ali drugače povezani s preteklostjo. Spoznavamo, da je civilizacijsko bogastvo polpreteklosti neizmerno kompletno. Spet iščemo stara spoznanja in vedenja o domačem zdravilstvu, možnosti pa imamo, da jih nadgrajujemo z novimi ugotovitvami in priporočili.

Želja po ohranjanju spoznanj in izkušenj naših babic s področja ljudskega zdravilstva nas je vodila, da smo v Društvu upokojencev Mozirje ustanovili sekcijo zeliščarjev. Naš osnovni namen je spoznavanje zelišč, njihovih učinkovin in pravilne uporabe. Temu dodajamo še znanja za gojenje zdravilnih zelišč na domačih vrtovih.

To neizmerno bogastvo Zgornjesavinjske doline spoznavamo tako po številnih zdravilnih rastlinah, ki rastejo v našem okolju, kot po še ohranjenem vedenju o njihovih učinkovinah. Trudimo se, da bi to bogastvo ohranili. Z razstavo pa želimo naše izkušnje predstaviti tudi ostalim.

[slideshow id=27]

[nggallery id=27]

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.