Tijana Bass: Zrela doba bi morala biti nekaj lepega

Ime in priimek: Tijana Bass
Poklic oz. dejavnost: glasbenica
Starost: 29

tijana-bass_-foto_jay_erjavectPredstavitev v 200 znakih:
Tijana bASS je ena izmed tistih umetnic, ki v svet glasbe vnaša svežino in drugačnost, predvsem pa se ne boji revolucionarna besedila združevati z zanimivo pop podobo. Vsekakor je glasbenica in tekstopistka, ki se je rodila na Hrvaškem, živela nekaj let v ZDA, zdaj pa je njen dom Slovenija, manjkajoči link med realnim življenjem in urbanim hip hopom.

Naštej tri asociacije na pojem ‘medgeneracijsko povezovanje’.
Toleranca, zaupanje, potrpežljivost.

Kaj bi lahko ti, ali vsak od nas, naredil/a za boljše medgeneracijsko sožitje?
Bodimo bolj razumevajoči, imejmo več empatije do sočloveka in prav je verjeti v reč imenovano ”karma”, saj, kot bi rekli Američani: ”What goes around comes around”.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QtBTagcVMJo[/youtube]

Kateri je tvoj najljubši spomin na babico ali dedka?
Imam veliko lepih spominov na oba. Eden najlepših spominov, ki se mi je zarezal globoko v srce je, ko bi skupaj počeli najbolj navadne a hkrati najbolj bogate stvari. Sedeli bi skupaj v dnevni sobi ter se pogovarjali o srečnih trenutkih, včasih tud zjokali in delili čustva, vedoč da se bomo naslednji moment nasmejali ter počutili varno drug ob drugem.

Katera je največja dragocenost, vrednota ali nauk, ki si ga prejela od babice, dedka ali druge starejše osebe?
Hm, je en poseben trenutek, en nauk, ki mi ga je dedek brezpogojno dal. Enega dne je prišel k meni v sobo, jaz sem imela slab dan, ter ga vprašala kako naj ujamem srečo. On je mirno stopil nazaj do vrat in jih zaprl, ter povedal: ”Vidiš to si sedaj ti, si se zaprla, a sreča ni daleč, je bližje kot si misliš. Pogumno odpri vrata, jih pusti odprta in kmalu bo tukaj, sreča bo prišla sama …”

Moja babica je skuhala/spekla najboljše/i/o: Musako, ki sem jih kadar koli poskusila.

tijana-bass-fhm-photo-shoot-2V čem so glavne razlike med odraščanjem danes in časom, ko si bila sama otrok?
Vsekakor je glavna razlika v razvoju tehnologije ter masovni uporabi interneta za vse vrste potreb, od učenja do zabave, nakupovanja in celo na žalost virtualnega druženja preko socialnih portalov, kot je to facebook na primer. Ta portal je združil mnoge ljudi, a je mnoge tudi oddaljil. Odraščala sem v 80-ih letih ter bila še ena zadnjih generacij, ki so bile deležne igranja na dvorišču, živega smeha med prijatelji ter pravega stiska roke.

Kaj ti pomeni internet, za kaj ga uporabljaš?
Poskušam ga uporabljati čim bolj za poslovne namene ter čim manj za ”druženje” z ljudmi. Je pa tudi lahko super orodje za svobodno izobrazbo.

Kako gledaš na starost, te je kdaj strah zrele dobe?
Ne! Saj se zavedam, da če pristopamo k neki stvari s strahom, da slednja nikoli nima dobrega konca. Zato pa odganjam vse tiste tipične ženske fobije kot so nastajanje gubic ali pa belih las. Je pa en strah, na katerem očitno ”delamo” celo življenje – strah od smrti. Saj marsikdo od nas sploh ne živi ali pa ”životari”, prav zato, ker se boji neznanega. Tudi zrela doba in smrt bi morali biti nekaj lepega in ko se bomo tega zavedali, bomo tudi bolj bogato živeli!

tijana-bass-for-fhm-0Kako vidiš sebe v zlatih letih – s čim se ukvarjaš, če zavrtiš čas v prihodnost?
Nikoli se ne bom nehala ukvarjati z umetnostjo in biti aktivna v pomaganju otrokom, ki so bili prizadeti zaradi posledic vojne; sem tudi sama ena izmed teh otrok.

Ponosena sem na: Svoje veliko srce in široke boke!

Povezava do spletne strani, bloga: www.ekskluzivno.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.