Psihično nasilje na delovnem mestu

Vprašanje

Stara sem 45 let. Moja družina je moja opora. Mož mi pomaga, kjer le more, hčerka je ravno doštudirala in išče službo. Imamo hišo v idiličnem kraju in njivo, na kateri pridelamo toliko zelenjave in drugega, da ni treba po vsako stavr v trgovino. Moji in moževi starši so še zdravi in se velikokrat obiskujemo.

Moj problem je služba. V mojih časih nisi mogel tako študirati, kot danes, zato sem samo delavka v tovarni, kjer sem zaposlena že skoraj 30 let. Vse mi je poznano in delo samo zase mi je všeč. Ko se je naš prejšnji šef upokojil, ga je nadomestil mlad, nadut človek. Veliko grozi, žali, se posmehuje. Pa to še ni najhujše. Zadnja leta nam kar naprej pretijo z odpusti, veliko so jih že odpustili. Plače so nizke, delati pa moramo tudi ob sobotah, če tako ukažejo. Nihče si nič ne upa, ker se vsi bojimo za delovno mesto. Tako napeto stanje traja kake 4 leta. Mene je tako uničilo, da sem morala na bolniško. Boli me hrbtenica, sklepi, glava. Zelo sem žalostna od samih skrbi. Ne vidim nič drugega pred sabo, kot da bom kmalu breme možu in hčerki. Za upokojitev sem še premlada, tako bolna pa tudi ne morem delati. Kaj mi je storiti? Alenka

Odgovor

Draga gospa, zgleda da vas je prizadel dolgotrajen fizičen in psihičen stres. Bolečine in telesni napori se mešajo z zaskrbljenostjo in depresivnostjo. Dolgotrajen stres vpliva na vse organe in na počutje. Kognitivno ste ocenili situacijo kot ogrožujočo in za vas nerešljivo. Možgani pa so aktivirali živčno-hormonski sistem telesa. Nekaj stresa je dobro, preveč pa škoduje. Eden izmed hormonov, ki se aktivira, je kortizol. Presežek tega hormona se pojavlja tudi pri depresiji. Oslabi naš imunski sistem, torej našo obrambo proti bakterijam, virusom, glivicam. Zniža se prag za bolečino.

Zelo dobro je, ker veste, kaj je vzrok vašim zdravstvenim težavam. Šikaniranje na delovnem mestu ter stalne grožnje so resen problem in skrajni čas je, da ukrepate. Bolniški stalež vam je lahko v pomoč, da se okrepite in pripravite. Na izbiro imate spremembo zaposlitve, če je to mogoče. Morate pa se zavedati, da bo tudi taka sprememba stres, zlasti ker ste že tako dolgo v sedanjem okolju. Druga možnost je, da se prilagodite pritiskom in jih naredite neškodljive za vas. To bi lahko naredili tako, da okrepite vaš psihični ščit, zlasti okrepite optimističen pogled ter zmanjšajte zaskrbljenost. Pri tem vam bo prišla prav psihiatrično-psihološka pomoč. Ker srečujete strese povsod v življenju, je to tudi dobra naložba za naprej.

Potem je tu še upokojitev. Redna najbrž ne pride še v poštev, zato se lahko pozanimate pri vaši osebni zdravnici, ali imate kaj možnosti za predstavitev pred invalidsko komisijo.
Mogoče boste našli še kakšno ustreznejšo rešitev, vsaka pa je boljša, kot trplenje v sedanji situaciji. Torej vam takoj, ko si boste dovolj opomogli, toplo priporočam, da ukrepate.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.