Lahko čokolada topi maščobe?

Seveda mora biti jasno, da je šlo pri raziskavah za pravo, presno čokolado in ne mešanico mleka, sladkorja, nasičenih maščob in praženega kakava, ki nam jo večinoma ponujajo v trgovinah.

Raziskave je vodila vadbena fiziologinja Emma Ross, njihov namen pa je bil bodisi dokazati bodisi ovreči trditve, da ima prava presna čokolada pozitivne učinke na naše zdravje. Posebna pozornost je bila namenjena raziskovanju vpliva čokolade na naše telo med telesno vadbo.

cokolada4Mnogi športniki, ki so veliko in redno telesno aktivni, smatrajo presni kakav (pogosto v kombinaciji s spirulino ali sumo) za pomemben del njihovega vsakodnevnega jedilnika. Prav vsi ob tem poročajo o povišanem nivoju energije, ne glede na to, ali vadba poteka v fitnesu, naravi, ali pa gre zgolj za vsakodnevne napore v službi ali doma.

Sodelujoči v raziskavi so bili razdeljeni v dve skupini – ena je redno uživala napitek iz presnih kakavovih zrn (vrste criollo), druga pa navadno čokoladno mleko. Ne eni ne drugi niso vedeli, ali uživajo eno ali drugo.

Rezultati so pokazali, da so bili ljudje iz prve skupine, ki so uživali napitek iz kakavovih zrn, ob telesni vadbi iste zahtevnosti manj utrujeni kot tisti, ki so pred vadbo uživali čokoladno mleko. Prav tako je so brez izjeme vsi člani prve skupine izrazito hitreje in bolj učinkovito izgubljali telesno maščobo.

cokolada3Emma Ross je rezultate komentirala: »Niso me presenetili… Kakav je pridobljen iz kakavovih zrn, enega najbolj koncentriranih naravnih virov flavanola – snovi, ki spada v skupino močnih antioksidantov flavonoidov. Ker ima torej kakav izrazito antioksidativno delovanje, ima sposobnost, da iz našega telesa odstranja škodljive proste radikale. S tem izboljša pozitivno vpliva predvsem na krvožilni sistem, vključno z nižanjem krvnega pritiska in izboljšanim pretokom krvi.«

Poleg flavanola se v presnem kakavu najde še cela vrsta drugih koristnih snovi. Neverjetno bogat je z magnezijem, ki je potreben za zdravo srce, tu so še železo, kalcij, vitamini B-skupine, vitamina C in E, vsaj 300 ostalih poznanih kemijskih spojin in še okoli 1200 različnih kemijskih sestavin. Kakav velja za enega od najbolj kompleksnih živil na svetu, ki ga človek v laboratoriju preprosto ni zmožen sintetizirati.

cokolada2Ne le, da je prava, presna čokolada dobra za vaše telo, prijazna je tudi do okolja! Gojenje kakava ni mogoče v monokulturnih nasadih, ki grozljivo izčrpavajo tla, saj kakavovec za svoje preživetje potrebuje gozdne ovijalke, kar pa pomeni, da ga je potrebno gojiti v čimbolj nespremenjenem gozdnem okolju.

Mnoge spojine v kakavu izboljšujejo počutje in v nas vzbujajo občutke sreče in ugodja. Med njimi so serotonin, triptofan, anandamin in dopamin. Vsi ti imajo ugodne učinke tudi na živčni sistem, predvsem izboljšujejo delovanje možganov in s tem koncentracijo in zbranost.

Kakavova zrna imajo od vseh živil najvišjo koncentracijo antioksidantov, saj v njihovi vsebnosti prekašajo celo borovnice. 10% vseh antioksidantov v kakavu predstavlja že omenjeni flavonol.

cokolada1Za konec je vredno še enkrat opozoriti, da se kakavova zrna v procesu predelave v kakav praviloma pražijo, s čimer pa zaradi visokih temperatur izgubijo veliko koristnih lastnosti. Le nepražena kakavova zrna dajejo surov kakav, iz katerega je mogoče izdelati zdravo in nebeško dobro presno čokolado.

Na voljo v spletni bio trgovini PlanetBIO:

* Presna, veganska čokolada MULU SILK 74g
* Temna presna in veganska čokolada MULU DARK s kakavovimi zrni 68g
* Kapow – presna in veganska čokolada, mnjam! 48g
* Kakav v prahu (Peru) – 100% Kakav, 100g
* Kakav, zdrobljena kakavova zrna (Peru) – 100% kakav 150g
* Maska za obraz iz surove čokolade 50g
* kmalu še naše lastne čokolade (pomaranča, meta, čili, dark)

Povzeto po: Fat Burning Chocolate! (http://www.creative-nature.co.uk/the-science-of-real-chocolate.html)

+ intervju z Emmo Ross : http://www.channel4.com/food/on-tv/willies-wonky-chocolate-factory/raising-the-bar/the-science-of-willie-s-healthy-chocolate-09-04-06_p_1.html

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.