Rak dojk: umrljivost ponekod padla za tretjino (intervju)

“Z novimi spoznanji v biologiji rakov ugotavljamo, da so si tudi raki dojk, za katere smo mislili, da gre za eno bolezen, med seboj zelo različni – odvisno od lastnosti na celičnem oziroma dednem nivoju,” pojasnjuje doc. dr. Janez Žgajnar, strokovni direktor Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Od česa je odvisen izbor zdravljenja raka dojk?

Multidisciplinarno zdravljenje še vedno najboljša metoda za zdravljenja raka na prsih. Namreč, čeprav je npr. kirurško zdravljenje kot posamična metoda najuspešnejša pri čvrstih rakih, danes z rezultati samo kirurškega zdravljenja ne moremo biti zadovoljni – skupaj lahko dosežemo mnogo več. Vsekakor je izbira in kombinacija zdravljenj individualno prilagojena bolniku in njegovi bolezni. Izbor zdravljenja, pa je zelo odvisno od vrste, lastnosti, obsega bolezni in bolnikove želje, pravilna odločitev o zdravljenju pa je vedno sprejeta v sodelovanju zdravnikov različnih strok.

Katera je najuspešnejša metoda za zdravljenje raka dojk?

Kirurško zdravljenje je še vedno najuspešnejša posamična vrsta zdravljenja čvrstih rakov in običajno prvi način zdravljenja, vsaj pri zgodnjem raku dojk. Namen je odstraniti vso znano bolezen s čimmanjšimi posledicami. Dojko lahko ohranimo ali pa odstanimo v celoti in v tem primeru je možna takojšnja ali odložena rekonstrukcija. Od obsega bolezni je odvisno ali bomo odstranili le eno (sentinel) bezgavko v pazduhi, ali pa vse bezgavke. Odstranitev vseh bezgavk povzroča več neugodnih posledic: otekanje roke, bolečine in moteno gibljivost ramenskega obroča.

Kako poteka obsevanje in kdaj se odločite zanj?

Obsevanje je drug način onkološkega zdravljenja, pri katerem uporabljamo za uničevanje rakavih celic elektromagnetno valovanje različnih energij ali nabite delce. V zdravljenju raka dojk uporabljamo obsevanje skoraj vedno, kadar kirurško ohranimo dojko. Dojko obsevamo in tako zmanjšamo možnost ponovitve bolezni. Obsevamo tudi nekatere bolnice, pri katerih smo odstranili celo dojko in bolnice z zelo napredovalo boleznijo, ko obsevamo prizadeta mesta. Obsevanje poškoduje tudi zdrava tkiva in poznamo zgodnje ter kasne posledice. Zato je ključno, da potrebno dozo žarkov čimbolj usmerjeno in enakomerno porazdelimo le na želeno tarčo, ostala tkiva pa obvarujemo. To dosežemo z natačnim planiranjem in z zaščitami.

rakdojk

Kaj je sistemsko zdravljenje raka dojke in kako poteka?

Ob kirurškem zdravljenju in obsevanju pa je sistemsko zdravljenje, za razliko od prej naštetih lokoregionalnih načinov, zdravljenje celega telesa z uporabo zdravil. Uporabljamo ga lahko na več načinov: kot dopolnilno zdravljenje po operaciji z namenom uničiti morebitne zasevke po telesu; kot predoperativno zdravljenje pred operacijo z namenom zmanjšati obseg bolezni oz. ugotoviti ali so uporabljana zdravila uspešna ali kot zdravljenje napredovale, razsejane bolezni. Pri zdravljenju raka dojk uporabljamo tri skupine zdravil: kemoterapijo, hormonsko zdravljenje in tarčna zdravila. Katero zdravilo ali kombinacijo zdravil bomo uporabili, je odvisno od lastnosti bolezni ter stanja in želja bolnika. Na primer: če imajo tumorske celice izražene hormonske receptorje obvezno uporabljamo tudi hormonsko zdravljenje. Stranski učinki so zelo odvisni od posameznega zdravila. Pri nekaterih so blagi in komaj opazni, pri nekaterih pa težji (slabost) ali neprijetni (izguba las). Zato je zelo pomembno, da se bolnika dobro obvesti, kaj lahko pričakuje, saj je stranske učinke mogoče, z dobro pripravo in ukrepi, močno omiliti.

Za raka dojk bi lahko rekli, da je ženska bolezen. Pa vendar se zgodi, da zbolijo tudi moški? Zakaj? Kako zdravite moške?

Tudi moški lahko zbolijo ra rakom dojk, vendar zelo redko. Verjetnost je približno stokrat manjša kot pri ženskah. Med zbolelimi je visoka verjetnost nosilcev mutacij gena BRCA 2, ki jih je v Sloveniji 16 odstotkov, zato vsem zbolelim moških priporočamo genetsko svetovanje. Sicer zdravimo moškega raka dojk podobno kot ženskega , tudi preživetja so po stadijih primerljiva. Res pa je, da pri moških v povprečju odkrivamo bolj napredovale rake.

Biološka zdravila so obljubljala kar velik premik tudi pri zdravljenju raka dojke? Kakšne rezultate prinašajo?

Biološko zdravljenje je pojem, ki v zanjem času močno odmeva v stroki in javnosti. Izraz »biološko« pravzaprav ni najprimernejši. Mnogo bolje je reči »tarčno« zdravljenje. Bistvo tega načina je v tem, da z spoznavanjem določenih lastnosti rakaste celice izdelamo zdravilo usmerjeno v točno to tarčo in jo tako usmerjeno napademo. V takem načinu razvoja zdravil proti raku tudi vidimo prihodnost sistemskega zdravljenja. Resnici na ljubo smo taka zdravljenja tudi doslej že uporabljali, npr. hormonsko zdravljenje ali nekateri antibiotiki itd. Res pa je, da se z razvojem biotehnologije veča tudi število znanih tarč in možnosti razvoja zdravil proti njim. Kakorkoli, zdravljenju vseh bolnikov po enem kopitu je odzvonilo. Eden od razlogov, za veliko javno pozornost, namenjeno tem zdravilom je vsekakor veliko upanje (včasih preveč), ki ga polagamo v to zdravljenje, pa tudi zaradi visokih cen večine teh zdravil. Pomembno je tudi opozoriti javnost, da imajo tudi ta zdravila pogosto zelo hude stranske učinke, na kar se pogosto pozablja.

rakdojk2

Zakaj je zgodnje odkrivanja raka tako pomembno?

V splošnem velja, da ima zgodnejša bolezen ugodnejšo prognozo. Konkretno sicer ni vselej tako, v splošnem pa le velja, da lažje ali za dlje časa pozdravimo začetno bolezen v primerjavi z napredovalo. Na tem tudi sloni logika presejalnih programov, ki so za tri rake (dojka, maternični vrat, rak debelega črevesa in danke) zanesljivo uspešni, ker dokazano zmanjšujejo umrljivost za temi raki. Ne samo, da je preživetje daljše, potrebno je tudi manj različnih zdravljenj, manj je posledic zdravljenj, manjši pa so tudi stroški zdravljenja.

Kaj lahko ženska (moški) sama storita za preprečevanje bolezni?

Za preprečevanje bolezni lahko marsikaj storijo tudi sami. Verjetno ni realno pričakovati, da bodo rojevale prej in pogosteje, lahko pa so previdne pri uporabi hormoskih preparatov (skladno z navodili in priporočili zdravnika), se več gibljejo, jedo manj nasičenih maščob, pijejo manj alkohola. Če že ne morejo preprečiti nastanka bolezni, naj bodo pozorne na zgodnje znake bolezni in udeležujejo naj se prevetivnih programov. Zelo pomembno je, da se ženske odzovejo predvsem vabilu v program DORA, ki trenutno že poteka v Ljubljani. Ta program pomeni korak naprej v kakovosti v primerjavi z neorganiziranim presejanjem, ki smo ga (in ga še imamo) v Sloveniji. Ženska, ki dobi vabilo v DORO, naj se odzove vabilu in opusti kontrole, ki jih je morebiti doslej opravljala v kateri od ambulant. Ženske, ki stanujejo na področju Mestne občine Ljubljana in ustrezajo kriterijem (starost 50-69 let) se lahko na slikanje na Onkološkem inštitutu tudi same naročijo.

rakdojk3

Kako poteka rehabilitacija po zdravljenju in kaj je pomembno?

Rehabilitacija je širok pojem, ki obsega tako medicinsko rehabilitacijo, socialno, delovno itd. Medicinski del predvideva čimbolj zmanjšati posledice zdravljenja, pri raku dojk npr. ukrepi proti limfedemu in ukrepi za gibljivost ramenskega sklepa pri bolnicah po odstranitvi pazdušnih bezgavk. Ta rehabilitacija poteka deloma pri nas takoj po operaciji, deloma v zdraviliščih ali drugje. Najpomembneje je, da bolnica sama izvaja pod nadzorom vse ukrepe, ki morajo biti stalni. Pri nas celostna rehabilitacija zagotovo še ni ustrezno urejena in na tem področju nas čaka še precej dela.

Ali rekonstrukcijo dojke priporočate vsem pacientkam? Se zanjo odloči veliko žensk?

Vse ženske, pri katerih je predvidena odstranitev cele dojke, obvestimo o tej možnosti. Včasih predlagamo, da bi namesto takojšnje rekonstrukcije dojke opravili odloženo po končanem onkološkem zdravljenju. To še posebno priporočamo ženskam, za katere je predvideno dolgotrajno zdravljenje s kemoterapijo in obsevanjem. Pri nas se za takojšnjo rekonstrukcijo odloči približno 40 ostotkov »kandidatk«, kar je več kot pred časom, pa še vedno manj kot v razvitejših državah.

Kaj pa obeta napredek pri zdravljenju raka dojk?

V kliničnih raziskavah so številna nova zdravila, ki v prihodnje obetajo napredek. Kot pogosto povem: čudežnega zdravila za vse rake ne bo nikoli, tudi za raka dojk ne, pač pa počasen napredek pri posameznih podvrstah raka. Pričakujemo lahko tudi, da bomo v prihodnje bolje spoznali ogroženost posameznikov in pripravili prevetivne strategije usmerjeno glede na ogroženost.

hisni_zdravniklogo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.