Kaj je eZdravje?

Rezultati projekta bodo prinesli koristi tako uporabnikom kot tudi izvajalcem zdravstvenih storitev. Zdravstvena obravnava bo bolj prilagojena posameznikom, diagnosticiranje bo hitrejše, zdravljenje pa uspešnejše in kakovostnejše. Hkrati bo zagotovljena tudi večja varnost in obveščenost pacientov. eZdravje bo prispevalo k racionalizaciji uporabe sredstev in učinkovitejšemu zdravstvenemu sistemu. Izvajalci zdravstvenih storitev pa bodo lažje izmenjevali pomembne informacije, znanje in dobre prakse.

Potek in napredek projekta eZdravje

Projekt eZdravje je sestavljen iz več podprojektov, ki so tesno koordinirani in vodeni kot celota ter povezani z drugimi nacionalnimi projekti zdravstvene informatike. Trenutno aktivnosti že potekajo na 12 podprojektih, predvidenih v akcijskem načrtu eZdravja.
Na področju vzorčnih rešitev je v teku zaključno testiranje razvite rešitve za izmenjavo dokumentacije med bolnišnicami in mikrobiološkimi laboratoriji ter prilagoditve rešitve, ki bodo omogočile integracijo z zalednimi sistemi pilotskih izvajalcev. Pripravljene so strokovne podlage za izvedbo projekta Teleradiologija in izveden strokovni dialog. Objava javnega naročila je predvidena v aprilu in sicer skupaj z javnim naročilom za Ogrodje zVEM. Za Nacionalne čakalne sezname je bilo javno naročilo objavljeno sredi februarja in se je konec marca že zaključil. Postopek izbora je do nadaljnjega ustavljen, saj je bil s strani enega izmed ponudnikov vložen revizijski zahtevek. V pripravi je postopek za izbor 10 pilotnih izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki bodo prvi vključeni v elektronsko poročanje čakalnih seznamov in spremljanje čakalnih dob na nacionalnem nivoju.

racunalnikV teku je projekt standardizacije nekaterih elementov EZZ (Dejavniki tveganja za srčno žilne bolezni). V pripravi so aktivnosti za standardizacijo elementov EZZ iz naslova procesa napotovanja (eNapotnica in eOdpustno pismo). Pripravljen je vzorec terminološkega slovarja zdravstvene informatike in vzorčni podatkovni slovar, vključno s procesi polnjenja in osveževanja. Pripravljamo krovni referenčni informacijski model in izbiramo ustrezni standard (HISA, HL7 RIM, OpenEHR). Šifrant zdravstvenih dejavnosti je usklajen, v teku so dogovori glede implementacije šifranta. Javno naročilo za izbor izvajalca, ki bo izvedel uvajanje informacijske varnostne politike, je pripravljeno. V okviru projekta bodo nadgrajene obstoječe varnostne politike, izvedena usposabljanja za različne ciljne skupine in coaching pri implementaciji varnostnih politik za 10 izbranih pilotnih izvajalcev zdravstvene dejavnosti.
V zaključevanju je dopolnitev strokovnih podlag Ogrodja zVEM glede na podane informacije, pripombe in priporočila, prejete s strani zainteresiranih predstavnikov gospodarstva v okviru strokovnega dialoga. V zaključevanju so pogovori glede možnosti izrabe obstoječe IKT infrastrukture, ki je na voljo v zdravstvenem sektorju in državni upravi. V zaključevanju je dopolnjevanje strokovnih podlag za eNaročanje na podlagi izvedbe strokovnega dialoga. Vzporedno se strokovne podlage nadgrajujejo tako, da bo mogoče združiti javni naročili za izdelavo Ogrodja zVEM in eNaročanje.

telefonPri vzpostavitvi varnega omrežja zNET aktivnosti priprave krovnega dogovora se bodo nadaljevale, ko bo Ministrstvo za javno upravo (MJU) pripravilo in sprejelo Akcijski načrt elektronskega poslovanja javne uprave ter zanj dobiti soglasje vlade. Sistemska programska oprema in strojna centralna oprema za primarno in sekundarno lokacijo je prevzeta. Prevzeta je licenčna oprema požarnih pregrad in oprema za nadgradnjo senzorjev sistema za preprečevanje vdorov (ISS IDS/IPS sistema). Centralna oprema na primarni in sekundarni lokaciji bo vzpostavljena do konca junija, ko se bodo začeli testni priklopi v zNET. V teku je izbor najugodnejšega ponudnika za dobavo opreme končnih točk. Podrobni načrt omrežja in plan priklopov je v pripravi. MJU pripravlja tudi javni naročili za upravljanje in vzdrževanje omrežja zNET in izbor dobavitelja komunikacijskih povezav. Informativni dan za javne zdravstvene zavode v zvezi z vključitvijo v zNET je bil izveden 1.4.2010 z veliko udeležbo več kot 170 udeležencev.

Na področju aktivnosti promocije, usposabljanj in izobraževanj so v izvajanju usposabljanja za srednji management s področja informacijske varnosti, projektnega vodenja in prenove poslovnih procesov. Usposabljanja so bila že izvedena v Novem mestu, Murski Soboti, Novi Gorici, Celju, Golniku in v Izoli. V pripravi je javno naročilo za izbor različnih predavateljev za vsa strateška področja usposabljanj, ki jih bo pokril projekt eZdravje. V marcu je bila izvedena okrogla miza za sodelovanje z različnimi skupinami državljanov pri projektu eZdravje, nadaljevanje sodelovanja je načrtovano za 22. april, ko se bomo pogovorili predvsem o izobraževanju.

V okviru aktivnosti vzpostavljanja centra za informatiko v zdravstvu CIZ je v teku priprava novega zakona o evidencah in gradivu na področju zdravja in zdravstvenega varstva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.