Sijaj in moč kristalov

Kristali s svojo zgradbo, obliko, barvo, čistočo in vsemi ostalimi kvalitetami, zdravijo in krepijo človeka, živali in rastline. Počasi, a vztrajno prodirajo v človekovo notranjost, kjer tičijo vzroki njihovih težav.

Minerali s kristalno strukturo, med katerimi je najbolj zastopan kremen ali kamena strela, že s svojo obliko nakazujejo plus in minus, se pravi sprejemanje in oddajanje energije.

Korala
Korala

Posamezne enovite kristale lahko uporabljamo kot glavne vodnike v kristaloterapiji, za programiranje, za laserje v energetskih palicah in za eliksirje (eliksir je tekočina, večinoma voda, v kateri se nahaja kristal). Kopuče ali druze, torej več kristalov skupaj na enoviti podlagi, so človekov stabilizator, saj v bivalni prostor oddajajo pozitivno energijo ter s tem razpršijo negativna sevanja in jih tako omilijo, pomagajo harmonizirati in urejati medsebojne odnose, prav take energije pa ljudje največ potrebujemo za naše dobro počutje.

Minerali za priložnostno nošenje so namenoma oblikovani minerali, ki jih nosimo s seboj, bodisi za srečo bodisi za pomoč pri raznih boleznih. Predvsem nam dajejo voljo in energijo, da lažje prebrodimo vse probleme, ki nas pestijo.

Pirit
Pirit

Kristale izbiramo predvsem po občutku. Če iščete idealni kristal zase, lahko pogledate v tabele z vašim astrološkim znakom, lahko pa gre zgolj za tak kristal, ki vam je v trenutku izbiranja preprosto všeč. Pogosto iščemo tudi kristal, ki ustreza določeni bolezni oziroma težavi, ki jo želimo odpraviti z uporabo kristala. Da je potem ta kristal pravi, lahko ugotovimo s preprostim preizkusom, tako da ga podržimo v levi roki in v nekaj minutah postane topel; če ostane hladen, moramo izbrati drugega, ustreznejšega.

Rubin
Rubin

Kristale moramo čistiti. Obstoja več načinov čiščenja kristalov, najenostavnejši je čiščenje pod tekočo vodo. Voda čisti negativne energijo v kristalu ter iz njega odstranjuje vse nečiste vibracije. Kristal pod tekočo vodo podržimo približno dve do tri minute in mu ob tem sugeriramo, naj se očisti negativnih energij, potem pa ga zaprosimo, naj nam pomaga. Za primer: izbrani kristal pred določenim problemom (pred izpiti, raznimi boleznimi itd.), očistimo in vlijemo vanj pozitivno misel o dobrem rezultatu in srečnem zaključku.

Opozorim naj, da mineralov, ki vsebujejo baker, to so malahit, azurit, hrizokola in turkiz, ne čistimo z vodo, ampak metalno ali z nihalom. Prav tako ni priporočljivo piti njihovega eliksirja.

Na tem mestu naj citiram čudovito razmišljanje o mineralih kot o živih bitjih, kakršni je zapisal avtor knjige “Minerali, zdravje – duhovnost” Tadej Pretnar: “Ker so nedvomno živa bitja tudi minerali, je povsem jasno, da imajo pri delu z njimi uspeh ljudje, ki jih kot živa bitja obravnavajo in z njimi ravnajo ljubeče. Zaradi teh dejstev je nesmiselno, da skeptika, ki v zdravilno moč mineralov ne verjame, prepričujemo, naj poizkusi svoje težave odpraviti z uporabo le-teh.”

Minerali, opis in njihova uporabnost:

akvamarinAKVAMARIN – pripada energijam vode, vsebuje veliko magnetizma, je prozoren, svetlo moder ali svetlo zelene vodene barve. Spada v skupino berilov. Najučinkovitejši je pri zdravljenju grla, glasilk, želodca, vranice, jeter, bolezni zob. Krepi hrbtenico, blažilno vpliva na srce in krvni pretok, pomaga imunskemu sistemu, presnovi ter ščiti ledvice. Spodbuja k logičnemu razmišljanju, pomaga pri lažjem odločanju, zbuja upanje in ljubezen. Povečuje vitalnost, stabilizira energijo in vzpostavi njen pretok. Kristal akvamarina uporabljamo tudi kot talisman za srečo.

ahatAHAT– je kremenov agregat iz skupine kalcedonov, sive, sivomodre ali rjave, temno oranž barve. Prinaša zdravje, vitalnost, samozaupanje, veliko energije, mladosten videz in dolgo življenje. Zdravi težave z očmi, krepi mehur, črevesje. Ščiti pred rentgenskim sevanjem in uravnava levo in desno polovico možganov. V pomoč je ženskam, ki ne morejo zanositi, pomaga pri soočanju sprememb v življenju, pomaga nam, da vidimo z drugimi očmi, pri neodločnosti, spodbuja pogum in iniciativo. Omogoča nam, da pravično razsojamo.

ametistAMETIST – spada v skupino kremenovih kristalov svetlo do temno vijolične barve. Krepi celotni organizem, imunski sistem in mišično tkivo. Uravnava krvni sladkor, ugodno deluje na srce in živčni sistem, pomirja. Ščiti pred raznimi škodljivimi sevanji in pred raznimi psihičnimi pritiski. Spodbuja voljo in spomin ter vrača samozavest. Pomaga pri odvisnosti, glavobolih, migreni in epilepsiji ter odganja strah. Pomaga pri koncentraciji in nespečnosti. Eliksir iz ametista pomaga pri presnovi in sladkorni bolezni.

Tudi kristal AMETRIN lahko uporabljamo za vse zgoraj naštete tegobe, ker pa ima poleg vijolične barve tudi rumeno, nam ametrin ščiti pleksus, da ne sprejemamo vseh problemov v želodec. Pomaga pri zdravljenju trebušne slinavke in sladkorne bolezni.

avanturinAVANTURIN – je kremenčev agregat in je svetlo do temno zelene barve. Prinaša radost do življenja in nas umirja, uravnoveša ter stabilizira. Najbolj učinkovit je na področju srčne čakre, ker ima zelo nežno in tolažilno vibracijo. Uspešno zdravi razdraženo kožo, alergije in akne. Pomaga pri blažitvi bolečin in ugodno vpliva na oči. Voda, v katerem se nahaja avanturin, lahko uporabljamo za umivanje las, saj preprečuje prhljaj in izpadanje las. Ta kristal se uporablja pri meditaciji in je izredno primerno darilo za mlade ljudi.

amazonitAMAZONIT – je mineral zvrsti mikroklina, najdemo ga v barvah od svetlo do turkizno modro zelene. Ima pomirjajoč učinek in pomaga pri nespečnosti, umirja krče in bolečine. Harmonizira žlezi hipofizo ter timus. Krepi življenjsko moč, lajša motnje pri menopavzi in ureja delovanje ščitnice. Pomaga pri virusnih obolenjih. Deluje hladilno, in če nas piči komar, čebela ali osa, položimo na kraj pika amazonit. Z njim lahko masiramo vrat in s tem uravnavamo delovanje žleze ščitnice.

biserBISER IN PERLA – nastajata v školjkah iz topljenega apnenca. Na tržišču je največ gojenih biserov in perl, ki pa imajo enake učinke kot pravi, ki so cenovno marsikomu nedosegljivi. Biser ali perla pomagata pri astmi, pljučnih boleznih in alergijah. Ugodno delujeta na prebavni trakt, vranico, nadledvične žleze in živčni sistem. Čistita in uravnovešata energijo. Stari rek veleva, da tako kot biseri, tudi sladkovodne perle, nevesti prinašajo srečo v zakonu. Pomagajo pri urejanju medsebojnih odnosov, mornarje in popotnike pa ščitijo pred nevšečnostmi na morju in popotovanjih.

citrinCITRIN – spada v družino kremenčevih kristalov, prosojen nežno rumene barve. V telo prinaša energijo sonca, energetskemu sistemu daje dodatno energijo in čustveno ravnotežje. Zdravilno vpliva na jetra, ledvica, vranico in trebušno slinavko ter srce in ožilje, pospešuje prebavo in presnovo. Spodbuja naklonjenost, razblinja negativne, samouničevalne ali celo samomorilske misli. Pomaga pri hujšanju, če pijemo njegov eliksir, telesna teža ne niha, ampak ostaja stabilna. Ljudem, ki so zgrešili svojo življenjsko pot, pomaga, da jo zopet najdejo. Pomaga kontrolirati prenagljena in vzkipljiva čustva. Predvsem pa nas citrin ščiti pred vdorom negativnih energij skozi pleksus, kjer smo ljudje najbolj občutljivi. Dviguje samozavest, povečuje budnost in zbranost.

diamantDIAMANT– je brezbarven, rahlo rumenkasto, rjavkasto in črnikasto obarvan kristal čistega ogljika. Diamant je eden najtrših in najčistejših substanc v naravi. Že od nekdaj verjamejo, da ima moč, ki ščiti pred negativnimi energijami, da zdravi blaznost in razsvetljuje um, dviguje samozavest in ego. Uporabljamo ga pri zdravljenju vseh boleznih in težavah. Ker je diamant energetsko močan kamen, izberite v primeru vznemirjenosti ali stresa raje drug kristal, ki deluje pomirjajoče. Diamant pomaga pri zastrupitvah in pri spolnih motnjah. Diamant se priporoča ljudem, ki obolijo za sklerozo multipleks in daje večjo odpornost ljudem, ki zbolijo za aidsom.

fluoritFLUORIT – je prosojen kalcijev fluorit, bele, svetlo zelene, svetlo modre, rumene ali svetlo do temno vijolične barve. Ko se vse te naštete barve prelijejo v enem samem kristalu, je tako čaroben kot mavrica in s to čarobnostjo vliva človeku življenjsko moč in mu dviguje zavest. Fluorit je kamen nove vodnarjeve dobe, ki širi ljubezen, radost in vpliva na jasnost izražanja. Ugodno deluje na možganske celice, pljuča, ledvica, zdravi virusna obolenja in krepi kosti. Pomirja napetost, strah, raztaplja žalost in preprečuje depresivnost. Fluorit nam pomaga pri izražanju nadarjenosti.

granatGRANAT – ALMALDIN je rdečerjav cirkonijev silikat. Uporablja se ga kot splošni stimulator za celotni organizem. Pomaga pri slabokrvnosti, uravnava hemoglobin, delovanje ščitnice, krvni pritisk, blaži glavobol, vpliva na presnovo, srce in krvno plazmo. Granat se priporoča osebam, ki so anoreksični. Njegovo delovanje človeka prizemljuje in mu pomaga pri spolnih težavah. Telesu omogoča večjo absorpcijo železa, poleg tega pa pomirja jezo, nočne more in deluje antidepresivno.

hematitHEMATIT – je kovinsko črn železov oksid. Priporočeno je nošenje hematita v kombinaciji z kristalom kamene strele, bisera, roževca ali ametista. Krepi krvni obtok, zato ga priporočamo ljudem, ki jih rado zebe. Uravnava rdeča in bela krvna telesca, pomaga pri pravilnem delovanju notranjih organov, ledvic, žolča, želodca, jeter, vranice in trebušne slinavke. Pomaga tudi pri histeriji in aritmiji srca, blaži trmo in pretiran egoizem. Hematit močno vpija negativno energijo, zato ga je treba čistiti pogosteje. Depresivnim, občutljivim in ljudem z malo energije uporabo in nakup hematita navadno odsvetujemo.

hrizokolaHRIZOKOLA – je zeleno moder bakrov silikat. Pomaga nam pri obolenju jeter, žolčnih kamnih ter presnovi. Ker vsebuje baker, nam pomaga pri revmatičnih obolenjih in blaži bolečine. Pomirjajoče deluje na živčni sistem in uravnava razpoloženje, preprečuje vnetja grla in dihalnih poti, umirja astmatične napade. Perujski Indijanci ga zelo cenijo, ker jih po njihovem mnenju povezuje z realnim svetom in duhovnostjo.

jantarJANTAR – je organskega izvora, in sicer je to okamnela smola iglavcev, ki je rumeno rjave barve. Deluje tako, da pomaga pljučnim in astmatičnim bolnikom, uravnava delovanje ledvic in mehurja, spodbuja presnovo, blaži virusne infekcije ter krepi odločnost in spomin. S svojo sončno rumeno barvo krepi voljo do življenja, nas osvobaja strahov, blaži depresije in jača imunski sistem. Polagamo ga tudi na boleče in utrujene oči. Jantar pospešuje celjenje ran in blaži bolečine pri rasti zob in kosti. Pomaga pri želodčnih in žolčnih težavah, poleg tega pa stimulira obnovo hrustanca v sklepih. Jantar nam prinaša uspeh.

jaspisJASPIS – je rdečkast drobnozrnat kremenčev agregat. Ugodno deluje na prebavo, žolč, ledvica in jetra, uravnava delovanje hormonov, pomaga pri vseh krvnih in srčnih boleznih. Jaspis pomirja premočna čustvena in duševna doživetja, daje telesu več energije in prizemljuje, blaži bolečine revmatičnim bolnikom, pomirja močne krče med menstruacijo in bolečine v želodcu. Eliksir iz jaspisa nam pomaga pri odvajanju vode in bolečemu mehurju ter deluje na prebavo in vitalnost.

kalcedon2KALCEDON – je finovlaknat svetlo sivi ali svetlo modri kremenčev agregat z rahlimi belkastimi progami. Pomirja vnete oči, vročino in razdražljivost. Uravnava delovanje žleze ščitnice, pomaga pri virusnih obolenjih, vnetju grla. Blažilno deluje na ljudi, ki so nagnjeni k nihanju razpoloženja, krepi izražanje. Pri otrocih spodbuja domišljijo in govor. Ljudem prinaša moč izražanja, sposobnost ljubiti in biti nesebični, blaži histerijo in jezo ter pomaga pri odpuščanju.

kamena_strelaKREMEN ALI KAMENA STRELA – je prozoren, brezbarven kremenov kristal. Kamena strela je izreden kamen energije zdravilne moči, saj čisti in nevtralizira, blaži sevanja, v prostor pa vnaša harmonijo in vpliva na medsebojni odnos. Odpira globoko zavest, spodbuja razvoj mističnih in spiritualnih sposobnosti, odpira in razkraja čustvene blokade, umirja živčni sistem ter pomaga pri psihični in fizični izčrpanosti. Harmonizira telo in avro. Pomaga pri vseh vrst alergijah. Njegov eliksir nam daje moč in energijo. Že Rimljani so za kopeli uporabljali vodo, oplemeniteno s kameno strelo, ker blažilno deluje na kožo, jo čisti in ji daje prožnost. Umivanje s to vodo je priporočljivo za ljudi, ki bolehajo za luskavico in ki imajo problematično kožo.

karneolKARNEOL
– je kremenčev agregat oranžno rdeče barve. Deluje antidepresivno, pomirja, krepi telo, dlesni in izboljšuje izražanje, pri otrocih pa lajša govor in vliva pogum. Ureja in blaži menstruacijo. Pomaga pri ustavljanju krvavitev iz nosa, in sicer tako, da karneol položimo na tilnik. Vrača veselje do življenja in pripomore k stvarnosti.

KORALA – je tako kot biser uravnoteževalec energij. Ugodno deluje na splošno telesno počutje. V nekaterih delih sveta verjamejo, da korala ljudi obvaruje pred slabimi mislimi drugih. Njen eliksir pomaga pri blaženju epileptičnih napadov.

lapisLAPIS LAZULI – je močno moder mineral, obogaten z vključki pirita. Pomaga pri alergijah, blaži vnetja, zlasti vnetja mandeljnov. Ugodno deluje na živčni sistem, blaži glavobol, pomaga pri epilepsiji ter izboljša sposobnost tako videnja kot izražanja, spodbuja duhovno rast. Lapisa lazuli ni priporočljivo uporabljati dolgo časa, kajti zelo močno namreč deluje na grleno čakro in se zato lahko zgodi, da začutimo dušenje, silovite napade kašlja itd. Takrat ga je najbolje očistiti in za nekaj časa odložiti. Ljudem z nizkim krvnim tlakom ga ne priporočamo, ker učinkovito znižuje krvni tlak. Lapis lazuli je kamen prijateljstva in ljubezni.

malahitMALAHIT
– je močno zelen bakrov karbonat. Pomaga pri zdravljenju revmatizma, krepi kri ter nasploh ugodno deluje pri boleznih srca in ožilja. Blaži infekcije, zlasti pri otroških boleznih, pomaga pri astmi in boleznih požiralnika. Pomaga pri nespečnosti ter nočnih morah, učinkuje pri samostojnosti in samozavesti, odganja strah. Blaži in nevtralizira škodljive učinke sevanja. Uravnava delovanje leve in desne možganske polovice ter pomaga pri vrtoglavici. Malahit je kamen, ki ščiti pred zunanjimi vplivi.

mesecev-kamenMESEČEV KAMEN – je prosojen kalijev glinenec v medlo beli, pastelno sivih in svetlo oranžnih barvah. Uporabljamo ga pri težavah s trebušno slinavko, odvečni teži, nabiranje vode v telesu in zabuhlosti. Harmonizira, izboljšuje spomin, premaguje raztresenost. Mesečev kamen se priporoča muhastim in razpoloženjskemu nihanju nagnjenim ljudem. Vse to velja tudi za

LUNIN KAMEN,
ki poleg vsega naštetega pomaga pri ravnotežje med dobrim in slabim. Mesečev in lunin kamen prinašata srečo in zvestobo.

moldavitMOLDAVIT ALI VLTAVIN
– je temno olivno zelen ostanek meteorita, nenavadne, grobe in raskave strukture. Je zelo močan in pozitiven kamen nove dobe, daje moč in energijo našemu telesu, krepi intuicijo in ščiti imunski sistem. Moldavit je kristal, ki prinaša srečo in nevtralizira rentgensko sevanje. Uspešen je pri zdravljenju anemije, pomaga tudi pri hudih glavobolih, slabostih in utrujenosti. Zdravi okužbe, zastrupitve in razna kožna vnetja .

opalOPAL – je večbarvni amorfni mineral, smolnatega ali pogosteje steklenega sijaja. Ker vsebuje ves spekter barv, je dober uravnovalec delovanja čaker. Uporabljamo ga za odpiranje »tretjega očesa«, poleg tega pa ščiti pravične in jim daje moč, vendar pa je treba biti pazljiv pri ravnanju z njim – to je zelo močan kamen, ki lahko povzroči močne reakcije kot na primer burno čustvovanje, nenavadni dogodki in drugo. Opal pospešuje tudi rast rastlin. Opali lahko izgubijo lastno vodo in s tem pokajo, tako da je dobro, da jih od časa do časa damo v vodo. Pri duševnih in psihičnih boleznih pomaga beli ali mlečni opal. Opal pomaga pri težavah, ki so posledica vremenske preobčutljivosti. Topi žalost, strah in depresije, v medsebojne odnose vnaša harmonijo. Jača samozavest, a hkrati uči ponižnosti in skromnosti.

oniks1ONIKS – je črni ahat, včasih prepreden z belimi črtami. Pomaga pri zdravljenju vida in sluha. Krepi srce, krvni obtok, jača lase in nohte. Blaži bolečine, uravnava delovanje ledvic in vranice. Umirja živčni sistem in pomirja bolečine pri želodčnihčirih.

PIRIT – je železov kršec kovinsko zlato rumene barve. Ljudje ga pogosto zamenjajo za zlato. Njegova zlata barva nas ščiti pred različnimi sevanji, pred ljudmi s slabimi nameni in na splošno pred vsem slabim. Pirit spodbuja vedrost in optimizem, povečuje oskrbovanje krvi s kisikom, krepi krvni obtok in pomaga pri čiščenju dihalnih poti. Mehiški Indijanci so ga nosili, da jih je varoval pred drugimi plemeni in jim prinašal srečo.

rozevecROŽEVEC ALI ROZA KREMEN
– je nežno rožnato rdeči kremen z primesjo mangana. Mangan sproži delovanje encimov. Izredno dobro vpliva na srce, ožilje in živčni sistem. Masaža z roza kremenom pomaga pri celjenju ran in brazgotin, celulitu in pri bolečinah v glavi, migreni. Zdravi pljučne bolezni. Vrača samozaupanje in ljubezen, pomaga odpuščati, spodbuja domišljijo, kreativnost in ostri intelekt. Ugodno deluje pri nihanju razpoloženja, pomirja hudo jezo in vzkipljivost. Prinaša nam nežnost, mehkobo, in odprtost vnaša srca, odnaša strah in ljubosumje. Roževec je kamen umetnikov, kamen ljubezni in mladih ljudi. Lepo darilo, primerno za vse, celo za dojenčke.

rodonitRODONIT – je triklinski mineral rožnate do rjave barve. Črna barva med rožnato pomeni manganove okside. Rodonit pomaga pri prehitrih odločitvah, odpuščanju, jezi in razburjenosti. Je vodnik pri spreminjanju našega življenjskega cilja ter nam daje moč in odpornost. Lajša bolečine in pomaga pri hitrejši ozdravitvi. Rodonit nas prizemljuje in nam pomaga realno razmišljati, pomaga tudi pri iskanju poti iz depresivnih stanj.
Starejšim, dijakom in šolarjem pomaga pri spominu in ga utrjuje. Priporočamo ga zlasti ljudem, rojenim v znamenju rib, bika in škorpijona.

rubinRUBIN – je rdeč aluminijev oksid, ki spada pod drago kamenje. Najpogosteje ga uporabljamo za zdravljenje anemije, bolezni ožilja in celotnega živčevja. Rubin vliva samozavest, spodbuja zavest, veselje in radost ljudem, ki to potrebujejo. Zdravi infekcije, vranico, levkemijo, spodbuja presnovo in uravnava prebavo. Umirja krvavitve in bolečo menstruacijo. Pomaga pri težavah s telesno težo, spodbuja spretnost in spomin ter pomaga pri nočnih morah in nespečnosti. Rubin nam na splošno daje energijo in moč.

serpentinSERPENTIN – je medlo prosojen, svetlo in temno zelen magnezijev silikat. Uravnava delovanje žlez, uravnava hemoglobin, delovanje timusa in krepi srce.

Njegovo delovanje je ugodno za pljuča in ledvica, ker razstruplja škodljive snovi v našem telesu.

smaragd2SMARAGD – je svetlo do temno zelene barve in spada v skupino berilov. Blaži bolečine, zato so ga že od nekdaj uporabljali za zmanjšanje bolečin pri porodih. Razvija višje energetske nivoje in nevtralizira negativna sevanja. Dobro deluje na dihala, blaži astmatične napade, srčne, želodčne krče in blaži virusno gripo. Smaragd zdravi otroške bolezni, občutljivo kožo in opekline. Povečuje spomin in sposobnost koncentracije. Med odnose ljudi vnaša harmonijo.

sodalitSODALIT – je intenzivno moder aluminijev silikat. Sodalit je kamen mislecev in govornikov. Pomaga nam pri izražanju, zelo ugodno vpliva na možgane, limfni sistem, krepi žleze, spodbuja logično mišljenje in ga utrjuje. Deluje na grleno čakro in pomaga pri vnetjih žrelnice in glasilk. Zmanjšuje vpliv rentgenskih sevanj, pomirja, osvobaja nas strahov. Pomaga nam tudi pri navezovanju stikov. Priporočamo ga šolarjem in študentom, da vso naučeno snov lažje povedo naprej.

topazTOPAZ – je vodeno moder, zlato rumen ali brezbarvni glineni silikat. Krepi telo, uspešen je pri zdravljenju bolezni grla in dihal, ugodno deluje na krvni obtok in živčni sistem. Pomaga pri hemoroidih, težavah v meni, pri izčrpanosti in depresiji, daje moč. Uporabljamo ga pri zdravljenju nespečnosti, blažitvi zobobola, uporabljamo ga tudi pri nalezljivi otroških bolezni (ošpice, oslovski kašelj in drugo) Topaz znižuje krvni pritisk in preprečuje pokanje krvnih žilic.

tigrovo_okoTIGROVO OKO – je zlatorjav črtast kremenčev agregat. Deluje na center za gibanje, krepi kosti in sklepe, čisti jetra, daje občutek varnosti. Živčnim, raztresenim in nepazljivim ljudem pomaga pri koncentraciji. Zelo primeren je za nemirne in hitro rastoče otroke. Pomaga tudi pri boleznih oči. Tigrovo oko okoli nas naredi mehko zlato zaveso, s čimer nas zaščiti pred vdorom negativnih energij v naš pleksus

turmalinTURMALIN – je brezbarven, črn, rjav, zelen, rožnat ali indigo moder borov silikat. Ugodno deluje na spomin, čisti kri, preprečuje nervozo in pomaga pri okrevanju po operacijah. Turmalin imenujemo tudi “kamen zaupanja”. Eliksir iz turmalinov nam pomaga pri boljšem pretoku energij po telesu, obolenjih ledvic in mehurja.
Turmaline ločimo po barvah, in sicer rožnatemu pravimo – rubelit, zelenemu – verdelit, modremu – indigolit, rjavemu – dravit in črnemu – šorlit.

turkizTURKIZ – je glineni fosfat, ki mu značilno modro, zeleno turkizno barvo dajeta baker in železo. Turkiz zdravi oči in očesno mreno, je eden najboljših čistilec strupov v telesu. Uporabljamo ga pri povečani telesni temperaturi, bolezni nog in stopal ter pri težavah s pripono. Indijanci so verovali, da jim prinaša srečo, ščiti pred zli duhovi, pred sovražniki in slabimi mislimi ter celo pred uroki, zato so nakit iz turkiza dedovali iz roda v rod.

zad2ŽAD (NEFRIT)
– je kalcijev magnezijev silikat medlo bele, svetlo rumene, svetlo do temno zelene in črne barve. Njegovo ime izvira iz španske besede »jade«, ki pomeni kolike (bolečine v trebuhu), zato ga uporabljamo za pomirjanje bolečin v predelu trebuha, pri zdravljenju sladkorne bolezni, pri bolezni srca in ožilja. Krepi celoten imunski sistem, vrača vitalnost. Blaži revmatične bolečine in znižuje krvni tlak. Blaži revmatične bolečine in znižuje krvni tlak. Priporočamo ga doječim materam, ker ugodno deluje na nastanek mleka.Eliksir iz žada uporabljamo za čiščenje vnete kože, dlesni, zobovja in topi žolčne in ledvične kamenje. Ljudje po svetu nosijo žad kot talisman za srečo, prijateljstvo in zvestobo. Žad je zelo primerno darilo za mlade družine.

3 KOMENTARJI

  1. imam za prodaju sve vrste i veliqine kristala i opala i krisoprasa kristali su iz trepqe itosu kristali sa,kvarcem ,pirit kalcit ,galenit,svalerit ,rodokrozit,dalamit,rozenkvarc.iostao ako ste zainteresovani da kupite jase nalazim na kosovo mij broj telefona je;+381621739016 i +38649298765 mozemo da kontaktiramo i preko interneta budite pozdravljeni

  2. imam za prodaju sve vrste i veliqine kristala i opala i krisoprasa kristali su iz trepqe itosu kristali sa,kvarcem ,pirit kalcit ,galenit,svalerit ,rodokrozit,dalamit,rozenkvarc.iostao ako ste zainteresovani da kupite jase nalazim na kosovo mij broj telefona je;+381621739016 i +38649298765 mozemo da kontaktiramo i preko interneta budite pozdravljeni

  3. imam za prodaju sve vrste i veliqine kristala i opala i krisoprasa kristali su iz trepqe itosu kristali sa,kvarcem ,pirit kalcit ,galenit,svalerit ,rodokrozit,dalamit,rozenkvarc.iostao ako ste zainteresovani da kupite jase nalazim na kosovo mij broj telefona je;+381621739016 i +38649298765 mozemo da kontaktiramo i preko interneta budite pozdravljeni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.