Aloja in njene zdravilne lastnosti

Ta pomaga celo pri raku, v teh dneh pa lahko še kako prav pride kot pripomoček za krepitev imunskega sistema.

Recept je objavljen v knjigi z naslovom Raka lahko ozdravimo s podnaslovom Zdravilna moč aloje, ki jo je napisal frančiškanski pater Romano Zago in jo imamo tudi v slovenskem jeziku.

rakPater Zago je po rodu Brazilec. Ko je vstopil v rod frančiškanov, je kmalu slišal za recept in ga takoj preizkusil. Ker je bil priča večim ozdravitvam, je z velikim uspehom širil recept naprej med bolniki. Da bi bil pri tem še bolj učinkovit, je napisal še knjigo.

Recept

V receptu uporabimo alojo arborescens, ki je menda še bolj zdrava kot je nam verjetno bolj znana aloja vera. Pomembno je, da jo lahko kupimo tudi pri nas. Za recept moramo uporabiti odraslo rastlino. Potrebujemo 35 dkg listov aloje, ki je pet dni pred tem ne smemo zaliti in ki jih pred uporabo na suho očistimo. Listom obrežemo bodičaste robove in jih narežemo na koščke. Nanje zlijemo 1 dl domačega žganja, pol kg medu in 1 dl vode. Mešanico zmiksamo s paličastim mešalnikom. Nekaj dni naj stoji, nakar jo jemljemo vsak dan 1 žlico. Pred uživanjem mešanico dobro premešamo. Na trgu se lahko kupijo že komercialni pripravki, vendar so cene le-teh zelo visoke, tako da je bolje, da si te zvarke naredite kar sami.

aloeRezanje listov naj bo obred

Pater v svoji knjigi opisuje, kako pripravimo napitek, pri čemer se sam loti rezanja listov na rastlini izjemno spoštljivo in z nagovorom:
»Pozdravljena lepotica! Nisem prišel, da bi te ranil. Nasprotno, ker se zavedam tvojih dobrih lastnosti, te prosim, da mi dovoliš vzeti, kar je Stvarnik položil vate. To potrebujem. Vse, kar je Bog ustvaril, je dobro. Ti si bistvo Boga, lepa popolna, skladna. Bog te je bogato obdaril. Prišel sem, da bi se okoristil s temi darovi. Če jih ne bom nabral, ne bodo nikoli izkoriščeni za svoje končne namene…«

aloe-palmAli je uživanje aloje varno

Uživanje pripravka je brez stranskih učinkov, najhuje kar se nam lahko zgodi je diareja, kar pa, poudarja pater Zago, je v resnici izločanje strupov in zato kot tako dobrodošlo.

V knjigi je precej strani posvečenih citiranju številnih raziskav in študij o zdravilnosti oz. strupenosti aloje. Tudi če vsega tega ne bi prebrali, nam zdrava kmečka logika pravi, da če je toliko komercialnih pripravkov na trgu, ki imajo navedeno vsebnost aloje, sigurno ne more biti strupena.

sokGospa Jamnikova nas je na predavanju opozorila na dejstvo, da so vsi ti pripravki zelo razredčeni in da si torej sami lahko pripravimo bolj kakovostne napitke za precej manj denarja.

Kaj vse vsebuje aloja?

Rastlina je bogata z vitamini in minerali, kot so kalcij, magnezij, kalij, natrij, železo, baker, vitamin B1, B2, B6, vitamin C, folna kislina, itd.Prav tako vsebujejo listi aloje vodo, beljakovine in encime.

Tudi jabolko in oleander sta lahko koristna

Zanimivi so tudi patrovi zapiski o drugih rastlinah oz. zdravilnih pripravkih, na katere je naletel, ko je proučeval svoje področje, to je alojo. Tako piše o jabolku, za katerega je marsikdo že slišal v smislu preventive (eno jabolko na dan, odžene bolezen stran), v Izraelu pa nek rabin svetuje rakavim bolnikom, naj se prehranjujejo samo z jabolki. V moji glavi je veljal oleander za strupeno rastlino, pater Zago pa pravi, da v Palestini oleander skuhajo in potem uživajo ta poparek. Morda se s kuhanjem strupene snovi odstranijo?

aloe_vera1Kakorkoli, omenjeni recepti vsekakor niso tako preizkušeni kot je prvi iz aloje, zato ga vsekakor lahko z veliko varnosti preizkusite, saj navsezdanje nimate kaj izgubiti.

Lahko pa ste bolj tradicionalni in se odločite za enako zanesljiv postopek: skrbite za svoje zdravje, izogibajte se cigaretam in alkoholu. Naučite se ljubiti samega sebe, tako da se ne boste samouničevali.

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.